Boli care afecteaza fertilitatea

| | Actualizat: 2014-11-20 14:25:39

Bolile care afecteaza fertilitatea barbatilor si femeilor nu se limiteaza doar la afectiunile sau anomaliile regasite la nivelul aparatului reproducator, direct implicat in procesul de concepere a unui copil. Si bolile cronice, digestive, stresul si chiar afectiunile gingivale pot fi cauze ale incapacitatii de a ramane insarcinata. Iata ce spun medicii!

Afectiunile si anomaliile aparatului reproducator

Chiar daca nu sunt singurele responsabile pentru incapacitatea de a concepe copii, patologiile regasite la nivelul aparatului reproducator al ambelor sexe - uter, trompe uterine, ovare, vagin, penis, testicule etc. - reprezinta principalele cauze ale infertilitatii. Cele mai frecvente afectiuni genitale care interfereaza cu fertilitatea femeilor sunt:

  • infectiile ginecologice (BTS-urile) si ale tractului reproducator;
  • endometrioza;
  • boala inflamatorie pelvina;
  • fibroamele uterine;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • polipii si cicatricele uterine;
  • dezechilibrele hormonale.

La barbati, cele mai comune afectiuni ale aparatului reproducator care interfereaza cu abilitatea de a concepe copii sunt:

  • varicocelul (dilatarea venei care dreneaza testiculele in scrot);
  • disfunctiile erectile ori sexuale;
  • bolile prostatei;
  • dezechilibrele hormonale (bolile tiroidiene, nivelurile crescute de prolactina, FSH etc.);
  • anomaliile sau infectiile de la nivelul lichidului seminal si problemele legate de calitatea si cantitatea spermei;
  • criptorhidia (incapacitatea testiculara);
  • epididimita (inflamatia epididimului);
  • bolile venerice.

Bolile cronice

Bolile cronice, independente de aparatul reproducator al organismului, au o influenta negativa asupra fertilitatii feminine. Potrivit cercetatorilor in medicina reproductiva de la Universitatea din Sydney, Australia, patologiile cronice, precum cele de tiroida, ficat sau rinichi, afecteaza buna functionare a glandei pituitare si deregleaza ovulatia, ingreunand astfel procesul conceptiei.  

Tulburarile alimentare

Femeile cu istoric medical de tulburari alimentare precum anorexie sau bulimie au mai putine sanse sa ramana gravide decat cele care nu au fost diagnosticate cu astfel de afectiuni. Este descoperirea cercetatorilor britanici de la "University College London", care au intreprins un studiu realizat pe 11.000 de femei gravide, dintre care 500 cu istoric de anorexie nervoasa, bulimie sau cu ambele tulburari.

Acestia au descoperit ca femeile cu istoric de tulburari alimentare au mai putine sanse de conceptie decat cele fara astfel de patologii. In plus, cele care s-au confruntat sau se confrunta cu anorexie sau bulimie necesita de doua ori mai multe tratamente de fertilitate, pentru a reusi sa ramana insarcinate.  

Boala celiaca

Alimentele pe care femeile si barbatii le consuma si afectiunile digestive de care sufera le pot afecta sansele de a deveni parinti. Dr. Sheila Crowe, profesor in departamentul medical de gastroenterologie si hepatologie al Universitatii Virginia, SUA, explica modul in care boala celiaca, cea mai frecventa afectiune digestiva cauzata de consumul de gluten, afecteaza fertilitatea atat la femei, cat si la barbati.

Profesorul universitar sustine ca, lasata netratata, boala celiaca poate conduce la dereglarea ciclului menstrual, instalarea menopauzei precoce, amenoree si la alte conditii medicale care interfereaza cu ovulatia si ingreuneaza procesul de conceptie. La barbati, aceeasi patologie deregleaza nivelurile de testosteron si afecteaza calitatea si cantitatea spermei.  

Bolile autoimune

Intr-un articol publicat in numarul din iulie 2013 al jurnalului "International Journal of Molecular and Cellular Medicine (IJMCM)", 3 medici iranieni explica modul in care bolile autoimune interfereaza cu capacitatea de conceptie atat a barbatilor, cat si a femeilor.

Bolile autoimune, precum lupusul sau artrita reumatoida, pot afecta organele reproductive si sperma barbatilor, iar in cazul femeilor, aceleasi afectiuni pot determina sistemul imunitar sa respinga ovulul sau implantarea embrionului in uter.

Stresul

Stresul reprezinta una dintre cauzele principale pentru care cele mai multe cupluri moderne nu reusesc sa conceapa un copil. Medicul si jurnalistul Margareta D. Pisarska, co-directorul Centrului Medical Cedars Sinai din Los Angeles, subliniaza, intr-o cercetare publicata in jurnalul "Human Reproduction" impactul negativ puternic pe care stresul il are asupra fertilitatii masculine si feminine.

In urma analizarii mai multor studii, specialistul a constatat ca persoanele relaxate si fericite tind sa conceapa mai usor un copil, decat cele impovarate de griji si probleme de natura emotionala.

Obezitatea

Obezitatea afecteaza sever sansele de conceptie, in special in randul femeilor. Potrivit unui studiu intreprins de cercetatorii de la Centrul Academic din Amsterdam, femeile obeze prezinta cu 43% mai putine sanse de a concepe decat cele cu greutate normala sau usor supraponderale.

Obezitatea conduce la dezechilibre hormonale, boli cronice si dereglari ale ciclului menstrual care afecteaza ovulatia si impiedica obtinerea sarcinii. Un studiu realizat recent de catre departamantul de nutritie al Spitalului Ambroise Pare din Paris evidentiaza ca riscul de infertilitate pe fond de stres creste si in cazul barbatilor.

Un experiment in care au fost analizate dosarele medicale ale mai multor barbati - cu greutate normala si obezi - a aratat ca cei diagnosticati cu obezitate prezentau multiple afectiuni asociate infertilitatii, in special la nivelul calitatii si cantitatii spermei.

Afectiunile gingivale

Specialistii prezenti la intalnirea anuala a Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie din Suedia, din 2011, au prezentat o teorie surprinzatoare. Potrivit acestora, afectiunile gingivale ar putea afecta fertilitatea femeilor. Nu au descoperit modul exact in care aceste afectiuni orale impacteaza fertilitatea, insa considera ca raspandirea inflamatiei in corp ar putea fi vinovata pentru scaderea sanselor de conceptie.

Cu dovezi sau nu, cercetatorii au prezentat rezultatele unui experiment realizat pe 4000 de femei, gravide in 3 luni. Acestia au descoperit ca femeile cu afectiuni gingivale au avut nevoie de doua luni in plus pentru a concepe copilul, fata de cele care nu sufereau de astfel de probleme.  

Bolile cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala afecteaza fertilitatea in principal prin infectii ale tractului genital superior al femeii si prin sechelele acestuia.

Cu exceptia cazurilor rare de obstructie a canalului deferent al barbatilor, bolile cu transmitere sexuala rar provoaca infertilitate la barbati.

Chlamydia

Chlamydia este o infectie grava care afecteaza mai ales femeile.

Bacteriile determina infectarea grava a uterului si a tuburilor falopiene, ceea ce poate avea ca efect sterilitatea sau complicatiile sarcinii.

Aceasta boala se transmite pe cale sexuala de la un partener infectat si poate sa nu fie detectata mai mult timp.

De fapt, trei din patru femei infectate si 40% din barbatii bolnavi nici nu stiu ca poarta aceste bacterii.

Din pacate, acestia descopera cauza mult prea tarziu pentru a evita consecintele nefaste. In cazul unei femei insarcinate, copilul poate suferi malformatii. Cea mai indicata metoda de protejare este prezervativul.

Chlamydia este o problema serioasa; este una din cele mai comune boli, dar detectarea ei este destul de dificila.

Daca nu este tratata, bacteriile pot sa cauzeze sterilitatea, migrand dinspre uretra si cervix spre trompele uterine si inflamand tuburile falopiene.

Pentru ca unele infectii sunt dificil de localizat, este necesar un test anual pentru bolile cu transmitere sexuala care se poate realiza impreuna cu testul Babes-Papanicolau.

Trebuie sa realizezi de asemenea anumite teste inainte sa concepi un copil. In prima vizita prenatala, medicul va lua probe de sange si va realiza o analiza a sistemului reproducator. Dar nu te increde doar in teste; unele stadii de evolutie a bolii nu pot fi intotdeauna depistate.

Pentru ca multe infectii sunt lipsite de simptome, este foarte important sa mergi la control chiar si cu cateva luni inainte sa concepi un copil.

Multe din aceste boli pot fi tratate cu antibiotice si organismul poate deveni imun. Astfel, complicatiile in timpul nasterii pot fi evitate daca femeia merge la un control regulat.

Aproape o jumatate din cele un milion de femei care sufera de aceasta infectie ajung sa fie sterile. Alt efect poate sa fie sarcina ectopica: ovulul fertilizat nu poate ajunge in uter si se dezvolta in tuburile falopiene.

Operatia de extragere a fetusului este extrem de periculoasa pentru mama si poate determina agravarea infectiei.

La barbati, infestarea cu Chlamydia poate avea consecinte grave asupra aparatului reproductiv: afectiuni ale testiculelor, canalului urinar. Daca nu este tratata, individul poate ramane steril.

Gonoreea

La fel ca si chlamydia, jumatate din femeile infestate nu stiu ca sunt bolnave, iar 10-40% din ele dezvolta o afectiune si mai grava. La barbati, gonoreea ataca tractul genital si impiedica evacuarea spermei.

La femeile care sufera de gonoree, glandele Bartholin au o functionare deficitara. Canalele se blocheaza si se umfla pana cand se formeaza o rana. In acest caz, zona inferioara a vulvei se inroseste pe partea infectata.

Daca infectia nu este tratata si se raspandeste, poate afecta uterul expunand persoana infectata la riscul de a dezvolta o inflamatie pelvica ceea ce poate duce la probleme de infertilitate mai tarziu.

Barbatii care au gonoree si nu e tratata sunt expusi la riscul ca infectia sa se raspandeasca pana la uretra unde poate infecta prostata, veziculele seminale, glandele Cowper si epididimisul unde va forma o rana dureroasa si va provoca febra cu frisoane.

Daca rana e cicatrizata barbatul se poate confrunta cu probleme de fertilitate mai tarziu.

HIV

Virusul imunodeficientei umane este cel care provoaca boala numita SIDA (Sindromul de Imunodeficienta Dobandita). Acesta influenteaza ciclurile menstruale si afecteaza grav sarcina.

Momentan nu exista un tratament pentru aceasta boala, insa daca esti infestat cu acest virus poti sa discuti cu medicul tau pentru a preveni transmiterea lui altor persoane sau copilului nenascut.

Fertilitatea femeilor infectate cu HIV este cu 25-40% mai redusa decat cea a femeilor seronegative. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca virusul afecteaza ciclul menstrual.

HIV scade, de obicei, fertilitatea la femeile abia ajunse la maturitate.

Herpesul

Aceasta boala nu cauzeaza sterilitatea, dar fatul poate suferi afectiuni foarte grave. Din aceasta cauza testele prenatale sunt foarte importante.

Daca o femeie se imbolnaveste de herpes chiar inainte de a da nastere, transmiterea bolii poate fi prevenita prin cezariana.

Hepatita B

La fel ca si herpesul, virusul hepatitei nu influenteaza foarte mult fertilitatea, ci distruge ficatul individului. Acesta poate fi transmis pe cale sexuala sau prin transfuzie.  Daca infectia apare atunci cand esti insarcinata ea se poate transmite copilului.

Din pacate, hepatita B este lipsita de simptome; astfel, o mama bolnava poate sa nici nu stie ca sufera de aceasta afectiune.

Cei mai multi oameni se trateaza si dezvolta imunitate la acest virus. Daca ai hepatita cronica sau te temi ca poti fi expusa acestui virus atunci cel mai indicat este sa ti se administreze un vaccin.

Daca ramai insarcinata imediat dupa vaccinare, exista totusi sanse ca fatul sa fie afectat; substanta inoculata contine particule inactive de hepatita B. Cel mai indicat este sa astepti trei luni pana sa ramai insarcinata.

Cytomegalovirusul

Acest virus face parte din familia herpesurilor si se transmite pe cale sexuala sau prin saliva, urina, sange sau mucus.

Asistentele care lucreaza in spitale si au grija de bolnavi sunt supuse unui risc extrem de ridicat.

Aceasta boala nu este insotita de simptome si nu are efecte asupra fertilitatii. Singura problema este imbolnavirea in timpul sarcinii si faptul ca nu poate fi tratata (virusul intra in stare de latenta si poate fi activat in orice moment).

Boala se transmite si copilului. Cei mai multi copii nu au probleme, insa unul din sapte poate suferi de afectiuni ale creierului.

Daca exista riscul de imbolnavire atunci este indicat sa faceti cateva teste inainte sa concepeti un copil.

Daca examenul este negativ trebuie sa aveti grija sa nu dobanditi virusul in timpul sarcinii.

Endometrioza

Distorsiunea anatomica provocata de endometrioza, in special cand e moderata si severa, ar putea explica o cauza mecanica a infertilitatii, mecanismul exact prin care endometrioza minimala si usoara afecteaza fertilitatea nu este inteles pe deplin.

Este posibil ca endometrioza sa afecteze negativ dezvoltarea ovulului, legarea spermei de ovul, fertilizarea, functia tubala si implantarea embrionilor.

Parvoviroza

Parvoviroza este o boala infecto-contagioasa care se transmite pe cale orala. Multi oameni s-au tratat si au devenit imuni, insa daca boala apare in timpul sarcinii poate sa aiba efecte foarte grave asupra fatului: virusul ataca globulele rosii ale copilului, omorandu-l. Nu exista inca un vaccin in acest sens de aceea este important sa fie tratata din timp.

Acest parazit nu afecteaza fertilitatea si nu este transmis copilului daca ai dezvoltat imunitate inainte de sarcina. Daca esti supusa riscului de a te imbolnavi atunci este bine sa faci cateva teste inainte sa concepi un copil.

Bebelusii infestati sufera de afectiuni grave ale ochilor sau plamanilor. In unele cazuri, acestia mor la scurt timp dupa nastere.

Infectiile tractului uterin

Aceste infectii au consecinte grave asupra sarcinii determinand nasterea prematura.

Rubeola

Daca ai fost vaccinata in copilarie sau ai avut deja aceasta boala este imposibil sa o contactezi. Daca nu, este mai bine sa consultati un medic inainte sa concepeti un copil fiindca pot exista sanse sa va imbolnaviti in timpul sarcinii.

Rubeola este periculoasa pentru bebelus: poate determina orbirea sau afectiuni cerebrale grave. Un alt efect este avortul spontan.

Daca testul sangelui arata ca nu aveti anticorpi atunci medicul trebuie sa va administreze un vaccin. Substanta inoculata contine virusi activi si din acest motiv exista pericolul sa fie transmis fatului.

Desi nu exista studii in aceasta privinta, medicii recomanda o perioada de pauza de 3 luni pana la concepera copilului.

Un experiment recent arata ca bebelusii care s-au nascut din mame bolnave de rubeola, carora li s-a administrat acest vaccin dupa nastere, sufera de autism.

O teorie de baza este aceea ca virusul poate fi transmis prin alaptare si poate afecta copilul. Un alt studiu arata ca bebelusii care sunt vaccinati la scurt timp dupa nastere sufera de aceeasi problema.

Cel mai bine este sa faceti acest vaccin cu mult inainte sa concepeti un copil.

Varicela

Asemenea rubeolei, varicela este o boala care apare o singura data, organismul devenind apoi imun. Daca nu ai avut aceasta boala, consulta un medic inainte sa concepi un copil. Acesta iti va administra un vaccin.

Nu uita ca doar 2% din copiii ale caror mame s-au imbolnavit de varicela in timpul sarcinii prezinta afectiuni ale creierului. Daca ai facut un vaccin este recomandata o perioada de o luna inainte de conceperea copilului.

Mai cunosti si alte boli care afecteaza fertilitatea? Impartaseste-ne ideile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre