Chisturile ovariene

| | Actualizat: 2017-07-06 18:30:31

Ovarele unei femei au doua functii importante: producerea hormonilor si dezvoltarea ovulelor. Aceste glande sexuale contin la nastere 300.000 – 500.000 de foliculi ovarieni primordiali din care vor ajunge la maturitate doar 300-400.

Dupa pubertate, foliculii sunt supusi unui proces de maturare si fiecare din ei elibereaza un ovul. Cea de-a doua functie a ovarelor este sintetizarea hormonilor sexuali feminini: estrogenul si progesteronul.

Din nefericire, uneori, in interiorul ovarului apar niste chisturi. Chisturile sunt niste saculeti plini cu lichid si in cele mai multe cazuri sunt benigne. Acestea pot sa apara oricand si uneori sa dispara fara tratament. Daca ating totusi un anumit stadiu de dezvoltare, este putin probabil sa dispara pe cale naturala.

Care sunt simptomele unor chisturi ovariene?

Cele mai multe chisturi nu pot fi descoperite pentru ca nu exista simptome. Daca are loc o ruptura a unui saculet sau apar sangerari este probabil ca femeia sa simta o durere confuza. Durerea este cauzata de factori precum marimea, tipul, gradul de evolutie; chistul poate sa irite tesutul din jurul sau si sa impiedice circulatia sangelui.

In cazul in care un chist are o dimensiune mai mare, acesta poate sa cauzeze presiuni asupra vezicii si sa produca dureri in timpul actului sexual. Acest tip de tumora este cauzat de diferite alte boli care afecteaza celelalte organe si care apar deseori in timpul sarcinii.

De cele mai multe ori, un chist este o prima forma de cancer ovarian. Chisturile sunt destul de frecvent intalnite, mai ales la femeile cu varste cuprinse intre 30-40 de ani; cancerul apare in general la femeile peste 50. 

Cum este stabilit diagnosticul?

Descrierea tipului de disconfort nu este de ajuns pentru un medic in stabilirea diagnosticului. Chisturile de dimensiuni mai mari pot fi descoperite printr-o examinare a pelvisului. O ecografie este cea mai buna metoda in stabilirea diagnosticului.

Chisturile ovariene in timpul sarcinii

Aparitia unor chisturi in timpul sarcinii poate cauza dureri majore, cu atat mai mult daca intervin rupturi.

Un chist de o dimensiune mai mare de 10 cm si care nu prezinta simptome poate fi supus unui tratament chirurgical in al doilea trimestru. Daca are 5-10 cm, medicul va poate sfatui sa asteptati cateva saptamani pentru a observa evolutia lui. In cazul in care este mai mic de 5 cm, cel mai probabil va disparea de la sine. 

Cauzele aparitiei chisturilor ovariene

Functia principala a ovarelor este aceea de a produce ovule si de a contribui astfel la reproducere. Ovulul este protejat de un saculet cu lichid care poarta denumirea de folicul ovarian. Acesti foliculi ovarieni au dimensiuni de la cativa milimetri pana la 1-2 cm, si ca urmare pot fi observati la ecograf. Adesea chisturile ovariene observate sunt formatiuni anormal dezvoltate in acesti foliculi, dar in multe cazuri, nu au implicatii grave asupra sanatatii femeii. Este necesar sa retinem ca aceste chisturi sunt o forma de tumora si de aceea exista sanse de aparitie a cancerului. Dezechilibrul hormonal are un rol determinant in aceasta problema.

Tipuri de chisturi ovariene

Chistul folicular

- are dimensiunile de 4-6 cm in diametru;
- peretele lui este constituit din unul sau doua straturi de celule care tind sa se turteasca in urma presiunii exercitate de lichidul intracavitar;
- cata vreme este mic, secreta estrogeni, in cantitate slaba si nu ridica riscuri foarte mari;

Chistul progestativ

- este chistul corpului galben, denumit progestativ;
- peretii chistului sunt comparabili cu cei ai elementului care ii da nastere: celule granuloase luteinizate, cu capilare sanguine si limfatice patrunzand in interiorul peretelui;

Chistul folicular luteinizant

- peretele chistului este format, in special, din celule luteinizante;
- celulele granuloase sunt prea turtite, sau prea rare pentru a putea fi recunoscute;

Chistul prin retentie

- este un chist gigant folicular, simplu, care nu sufera evolutia progresiva;
- este caracterizat prin aparitia unui lichid bogat in estrogeni;
- este un chist functional si, de obicei, regreseaza spontan;

Chistul cu amenoree

- este de asemenea un chist folicular, persistent;
- acest tip de chist actioneaza mai mult ca obstacol fizic al functiei ovariene decat ca agent de secretie hormonala;
- chistul poate avea o activitate endocrina, dar de durata scurta;
- de obicei, regreseaza spontan;
chistul cu pseudogestatie:
- este un chist folicular luteinizant, in care semnele sunt mai accentuate: amenoree, tensiune mamara, greturi;
- are o evolutie spontana spre regresiune;
chistul corpului galben de sarcina:
- regresiunea se obtine spontan, in mod progresiv;
- acest sindrom are din punct de vedere evolutiv: o forma atenuata si o forma dramatica.

Chisturi ovariene: tratament

Medicul va decide tipul tratamentului in functie de marimea si tipul chisturilor, de gradul de afectare, de varsta femeii si de disconfortul creat. Daca un chist nu dispare in decurs de cateva luni, este necesara o consultatie din partea unui medic specialist. Ginecologul poate sa aleaga intre tratamentul medicamentos si cel chirurgical. Operatia presupune deschiderea peretelui abdominal (laparotomie) si ablatia tumorii si a organelor genitale afectate.

In cele mai multe situatii, femeile tinere sunt sfatuite sa astepte cateva luni pentru a observa daca aceste chisturi se dizolva de la sine sau nu. Uneori nu este nevoie nici macar de tratament medicamentos.

Medicii prescriu de multe ori contraceptive orale sau hormoni care sa inhibe dezvoltarea chisturilor functionale. Din moment ce contraceptivele sunt folosite pentru a impiedica ovulatia, este de la sine inteles ca sansele de aparitie a unor chisturi sunt slabe. Aceste pastile nu sunt recomandate in cazul tumorilor benigne dar previn intr-o oarecare masura aparitia cancerului ovarian.

Tratamentul chirurgical este necesar doar in cazul in care medicamentele nu au succes. Chisturile de dimensiuni foarte mari pot afecta organele din jur, motiv pentru care este esentiala operatia de extirpare. Chisturile care apar la femeile aflate la menopauza provoaca dureri insuportabile si in cele mai multe cazuri se recurge la histeroctomie

Care sunt consecintele operatiei?

Daca este necesar sa se extirpe un ovar si nu doar un chist, procesul de sintetizare a hormonilor nu va fi influentat si nici menstruatia nu va suferi modificari. 

Aspecte importante de retinut

Deoarece chisturile ovariene nu prezinta simptome se recomanda femeilor cu antecedente sa mearga la un control in mod regulat. Cele care au suferit de acest tip de tumora sunt predispuse aparitiei altor chisturi.

In cazul tipurilor maligne, tratamentul aplicat la timp este singura cale de supravietuire. Daca simtiti dureri sau disconfort este recomandat sa consulti de urgenta medicul. Cu cat un chist este depistat mai devreme cu atat sansele de reusita a tratamentului sunt mai mari.

Trebuie sa urmati indicatiile medicului, inclusiv sa reveniti la control atunci cand sunteti reprogramata, deoarece medicul nu poate pune un diagnostic corect de la primul examen clinic, ci doar urmarind evolutia chistului sau tumorii in timp, cu sau fara un anumit tratament medicamentos prescris.

Citeste si despre