- Am 29 de ani, nu am avut niciodata sarcina sau avort. Eu cu sotul meu ne dorim foarte mult un bebe. Incercam de 6 luni si totusi... nimic. Intrebarea mea: ce as putea sa fac (sa iau) sa grabesc un pic acest "proces"? Mentionez ca in prezent atat eu cat si sotul meu luam vitamina E iar eu mai iau si acid folic (1 tableta/zi).
Raspuns:Tu ai intrebat: "Am 29 de ani, nu am avut niciodata sarcina sau avort. Eu cu sotul meu ne dorim foarte mult un bebe. Incercam de 6 luni si totusi... nimic. Intrebarea mea: ce as putea sa fac (sa iau) sa grabesc un pic acest "proces"? Mentionez ca in prezent atat eu cat si sotul meu luam vitamina E iar eu mai iau si acid folic (1 tableta/zi)."
Specialistul ti-a raspuns:
In primul rand trebuie sa aveti grija cum programati relatiile sexuale astfel incat acestea sa aiba loc cel mai frecvent in perioada ovulatiei, perioada care se calculeaza in functie de regularitatea ciclurilor menstruale din ultimele 6 luni (daca ciclurile sunt regulate, de 28 de zile in fiecare luna, atunci perioada fertila este intre zilele 10 si 17, considerand ziua 1 prima zi de sangerare menstruala;
Deci intre zilele 10 si 17 daca aveti relatii sexuale neprotejate puteti ramane insarcinata. Daca ciclurile sunt neregulate, se urmareste durata ciclului menstrual pe o perioada de minim 6 luni (de exemplu: 27, 28, 26, 29, 31, 28) si se retine numarul minim si numarul maxim de zile al ciclului menstrual (ex 26, 31), apoi: din valoarea minima se scade 18, obtinandu-se prima zi fertila (ex 26-18=8) din valoarea maxima se scade 11, si se obtine ultima zi fertila (31-11=20);
Rezulta astfel perioada fertila din ziua 8 pana in ziua 20), dar care poate fi evidentiata si prin monitorizarea ecografica a ovulatiei, a temperaturii bazale, sau prin folosirea testelor de ovulatie (trebuie sa aveti in vedere ca o activitate sexuala prea intensa poate duce la scaderea in primul rand a calitatii spermei – scade numarul de spermatozoizi, iar prin cresterea ratei diviziunilor celulare creste numarul spermatozoizilor incompatibili de a realiza fecundatia) - astfel, este indicata o abstinenta de minim trei zile inaintea perioadei stabilita ca fiind fertila.
Diagnosticul de infertilitate este pus in cazul in care un cuplu nu reuseste sa obtina o sarcina in urma unei perioade de minim un an (dupa unii autori chiar doi ani) de incercari concretizate prin contacte heterosexuale normale, regulate, corect coordonate referitor la aceasta perioada de ovulatie (perioada cea mai fertila).
Daca dupa aceasta perioada de minim un an nu reusiti sa obtineti o sarcina, atunci este indicat sa va prezentati la o clinica specializata in infertilitatea cuplului. Multa sanatate!