Diabetul in preconceptie

| | Actualizat: 2011-06-08 15:06:37

Diabetul in preconceptie poate provoca probleme viitoarei mamici si fatului daca nu se iau cateva masuri de precautie. Daca ai diabet, fie ca este de tipul 1 sau 2, exista multe modalitati prin care poti sa te pregatesti pentru o viitoare sarcina.

Daca ai diabet si incerci sa ramai insarcinata va trebui sa fii foarte atenta si sa iti monitorizezi starea de sanatate in permanenta. Este important sa stii ca a avea diabet inseamna ca esti predispusa la un risc mai mare de a pierde sarcina sau de a avea un copil cu malformatii congenitale. Insa, cu mult ajutor din partea medicului si grija din partea ta aceste riscuri se pot micsora considerabil.


Prevenirea problemelor este cel mai bun tratament in cazul diabetului

Trebuie neaparat sa te consulti cu medicul tau inainte sa ramai insarcinata si sa il informezi de intentia ta, pentru ca el sa te sfatuiasca ce pasi sa urmezi pentru a tine sub control diabetul.

Acest lucru va reduce riscul pierderii de sarcina si te va ajuta sa preintampini preeclampsia mai tarziu in sarcina.

Nu se stie motivul exact pentru care bebelusii care au mame diabetice au mai multe sanse sa se nasca prematur sau sa se nasca cu malformatii congenitale.

Se pare ca in mare parte acest lucru se datoreaza nivelului de glucoza in sange. Acest lucru se poate intampla din cauza ca nivelul de glucoza este in mod constant in afara nivelului normal sau pentru ca fluctueaza mult.

In general, defectele de nastere sunt de doua ori mai probabile sa apara in sarcinile femeilor care sufera de diabet, in comparatie cu femeile sanatoase. Bebelusii care se nasc din mame diabetice au un risc de cinci ori mai mare sa aiba probleme cardiace decat bebelusii nascuti de mame sanatoase.

Din aceasta cauza s-a implementat masura ca femeile diabetice insarcinate sa beneficieze de monitorizare cardiaca speciala pentru bebelusul lor. Ar trebui de asemenea ca ele sa beneficieze si de radiografii speciale in plus fata de cele standard.

Din cauza ca majoritatea malformatiilor cardiace, ale ficatului sau ale sistemului nervos, se produc in primele sapte saptamani de sarcina, este esential sa iti tii nivelul glucozei in sange sub control. Ar trebui sa il tii sub control si inainte sa concepi si in timpul cat esti insarcinata pentru a elimina o parte din riscurile asociate cu nivelul glucozei in sange.


Consulta-te cu medicul inainte sa ramai insarcinata pentru a stabili un tratament

Este foarte important sa ceri sfatul medicului inainte sa ramai insarcinata. S-ar putea sa iti fie recomandat sa iti schimbi tratamentul obisnuit pentru a-ti tine sub control diabetul in preconceptie (s-ar putea, de exemplu, sa fie nevoie sa schimbi tratamentul oral hipoglicemic cu insulina).

Studiile au demonstrat ca daca o mamica diabetica se trateaza inainte sa ramana insarcinata, riscul malformatiilor la nastere scade considerabil.

Toate femeile care incearca sa ramana insarcinate sunt sfatuite sa ia suplimente de acid folic, acest lucru fiind foarte important pentru sanatatea bebelusului tau.

Studiile au aratat ca femeile care primesc o cantitate suficienta de de acid folic, zilnic, inainte de momentul conceptiei si in primele luni de sarcina, beneficiaza de o scadere a riscului de a avea un copil cu un defect neural sever (un defect congenital ce implica dezvoltarea incompleta a creierului si a maduvei spinarii) de pana la 70%.

S-ar putea sa fii sfatuita sa iei o doza mult mai mare de acid folic decat doza obisnuita de 400 de micrograme pe zi. Doctorul tau te va sfatui in privinta dozajului corect de acid folic in preconceptie (care pentru femeile diabetice ar trebui sa fie de 10 ori mai mare decat pentru femeile sanatoase).

Inainte sa ramai insarcinata, urmeaza urmatorii pasi pentru a-ti maximiza sansele de a avea un copil sanatos:

• Propune-ti sa ajungi la un nivel normal de glicemie inainte de a ramane insarcinata

• Controleaza-ti si monitorizeaz-ti nivelul de glucoza in mod constant si des

• Ia suplimente de acid folic zilnic si continua sa le iei pana la 12 saptamani din sarcina

Odata ce ai ramas insarcinata ar trebui sa faci urmatoarele teste:

• Un test al retinei
• Un test renal
• O ecografie inainte de saptamana 13 de sarcina

Un alt risc asociat cu diabetul care nu este bine controlat este nasterea unui bebelus cu greutate mare. Ecografia mai tarziu in sarcina ar trebui sa iti arate daca bebelusul a crescut mai mult decat normal.

Un copil cu greutate mare poate face nasterea mai dificila, sporind sansele unui travaliu indus sau a unei operatii de cezariana.

Aspirantele discuta pe forum despre:

Diabetul in preconceptie

Medicamentele in preconceptie

Citeste si despre