Factorul Rh negativ

| | Actualizat: 2013-03-06 17:49:18
Intrebare:

- Am 26 ani si as dori sa raman insarcinata in viitorul apropiat dar ma confrunt cu o mare problema. Am rh-ul negativ iar sotul il are pozitiv. Problema cea mare este ca am facut 4 avorturi pana acum, ultimul acum 3 ani. Ce pot sa fac? Ce sanse am sa fac un copil sanatos? Eu voi face tot ce trebuie, toate analizele posibile si tratamente, dar nu stiu ce anume. Iar marea problema este ca nici medicii nu prea stiu. Am inteles ca daca ai rh negativ e bine sa nu ai mai mult de 2 copii. Avand in vedere situatia mea, ce sanse credeti ca am? Eu una, as risca. Vreau un copil! Dati-mi un sfat!

Raspuns:

Problema principala este ca sunt multe lucruri pe care trebuia sa le faceti deja (in principal imediat post-abortum, dupa cele patru avorturi pe care sustineti ca le-ati efectuat) pentru a preintampina eventualele probleme ale unei sarcinii in situatia dumneavoastra si mult mai putine lucruri pe care le puteti face acum. Rh negativ reprezinta absenta anticorpilor impotriva factorului D de pe membrana eritrocitelor (globulele rosii). In cazul unei sarcini (indiferent de finalitatea acesteia), in care dumneavoastra aveti Rh negativ si tatal are Rh pozitiv, depinde foarte mult Rh-ul fatului.

Produsul de conceptie poate avea Rh pozitiv sau negativ. Daca mama are Rh negativ iar fatul are Rh pozitiv, in timpul nasterii (sau in timpul unui avort) se produce transfuzia de sange de la fat la mama; acest sange contine eritrocite care au pe suprafata lor factorul D, iar organismul mamei neavand acest factor D, il va considera ca strain (non-self) si va produce anticorpi anti-factor D  anticorpi care vor ramane in titru scazut in sangele matern si a caror concentratie va putea creste dramatic la o noua intalnire cu eritrocitele care sa aiba prezente pe membrana factorul D (acest lucru poate fi prevenit prin administrarea imediat post-partum sau post-abortum a unor imunoglobuline specifice; prezenta acestor imunoglobuline exogene -din afara organismului- face sistemul imun propriu sa creada ca s-a realizat in acest mod protectia in fata agresiunii unui „non-self” si deci nu mai produce anticorpi anti-factor D).



Acesti anticorpi, la o viitoare sarcina in care fatul este tot Rh pozitiv, pot traversa placenta si pot ataca sangele fatului, ducand la suferinta fetala. De aceea era bine daca dupa avorturi se administrau acele imunoglobuline anti D, pentru incercarea stoparii organismului de a produce acest tip de anticorpi. De asemenea, o buna monitorizare a unei sarcinii trebuie sa includa si dozarea anticorpilor anti D. Prezenta lor, si valoarea crescuta a acestora pot produce o suferinta fetala care sa induca in final un avort.

Este posibil totusi, ca fatul sa fie tot Rh negativ (atunci neexistand aceste probleme), si chiar daca fatul este Rh pozitiv, sunt sanse ca titrul de anticorpi sa ramana la valori care sa nu pericliteze buna desfasurare a sarcinii; insa acest lucru este foarte greu de spus fara o monitorizare atenta a sarcinii. O buna colaborare intre dumneavoastra si medicul obstetrician poate avea ca rezultat o sarcina fara probleme.

Multa sanatate!

Citeste si despre