Fertilitatea poate fi influentata de numerosi factori, iar problemele glandei tiroide se numara printre cele mai dificil de diagnosticat. Afla in ce consta legatura importanta intre problemele cu tiroida si fertilitate.
Cand incerci sa concepi un copil, dar nu ai succes, este important sa te asiguri ca dezechilibrele hormonale provocate de afectiuni ale glandei tiroide nu contribuie la situatia neplacuta. Cu un control amanuntit al functiei tiroidei, poti elimina probleme care te-ar putea impinge sa cheluiesti multi bani pe tratamente de fertilitate inutile.
Functiile glandei tiroide
Aflata in gat, intre laringe si clavicula, glanda tiroida joaca un rol foarte important in productia de hormoni de care depind multe functii ale organismului. Pe baza iodului si a unor aminoacizi, glanda tiroida produce tiroxina libera (T4) si triiodotironina (T3), alaturi de alti hormoni importanti pentru functionarea optima a intregului corp.
Hormonii produsi de glanda tiroida sunt utilizati de organismul tau la:
- reglarea metabolismului;
- reglarea nivelului de calciu din sange;
- metabolizarea grasimilor;
- utilizarea oxigenului la nivel celular;
- echilibrarea nivelului altor hormoni in organism.
Activitatea normala a glandei tiroide poate fi influentata de:
- expunerea la toxine din mediul inconjurator sau din alimentatie;
- nivelul ridicat de stres;
- deficiente nutritionale;
- infectii;
- boli autoimune sau afectiuni genetice;
- dezechilibrele altor hormoni, in special estrogen si prolactina.
Hipotiroidismul si fertilitatea
Cea mai des intalnita afectiune a glandei tiroide, hipotiroidismul, vizeaza activitatea incetinita in productia de hormoni. Metabolismul incetineste, poti fi predispusa la cresteri in greutate, la oboseala si la scaderea fertilitatii. Chiar daca ciclul menstrual este regulat, hipotiroidismul nediagnosticat poate afecta fertilitatea prin impiedicarea ovulatiei in paramentri normali.
Daca fecundarea a avut loc, riscul unui avort spontan este mai mare la femeile ce sufera de hipotiroidism, deoarece ritmul metabolismului creste in timpul sarcinii. In unele cazuri, hipotiroidismul poate scurta si "fereastra de fertilitate", perioada dintre ovulatie si menstruatie. Pentru cele mai multe femei, aceasta faza a ciclului menstrual dureaza intre 12 si 16 zile, dar hipotiroidismul o poate scurta pana la mai putin de 10 zile.
Hipertiroidismul si fertilitatea
Cand activitatea glandei tiroide este accelerata, hipertiroidismul poate provoca unele probleme similare pentru fertilitate. Simptomele hipertiroidismului includ scaderea in greutate, ciclul menstrual neregulat, apetit crescut, agitatie si palpitatii cardiace.
Daca tiroida produce hormonul T4 in exces, complicatiile situatiei pot include infertilitate prin impiedicarea ovulatiei. Nediagnosticata, boala poate afecta metabolismul in timpul sarcinii atat de mult incat riscul de avort spontan sau de moarte a fetusului creste simtitor.
Semnale de alarma cu privire la tiroida
In general, daca nu observi alte simptome asociate problemelor cu tiroida, nu este cazul sa-ti faci griji dupa mai putin de 6 luni in care ai incercat sa ramai insarcinata fara succes. Simptomele care iti arata insa ca ai putea suferi de un dezechilibru hormonal cauzat de tiroida includ:
- letargie si oboseala continua;
- scaderea temperaturii corpului (maini si picioare reci);
- libido scazut;
- dificultati in timpul incercarilor de a slabi;
- infectii recurente;
- modificari in textura pielii, a unghiilor si a parului;
- caderea excesiva a parului.
Legatura dintre dieta si fertilitate
Alimentatia joaca un rol foarte important in functionarea optima a glandei tiroide. Consumul de alcool si fumatul introduc multe toxine in corp, dar sunt periculoase si zaharurile rafinate, uleiurile hidrogenate, faina alba si produsele ce o utilizeaza, cofeina, soia si arahidele.
Consumul excesiv al unor legume ca varza, broccoli, nap, conopida si varza de Bruxelles poate bloca absorbtia corecta a iodului in organism, lucru ce produce probleme la nivelul glandei tiroide. Nu le elimina complet din alimentatia ta, dar consuma-le moderat. Chiar daca primesti tratamentul necesar dupa ce ai fost diagnosticata cu o afectiune a glandei tiroide, nu te astepta ca orice problema de fertilitate sa dispara pe loc. Ingrijeste-te mai bine si iti vei creste in mod semnificativ sansele de a concepe un copil.