Sarcina dupa pierderea unui copil

| | Actualizat: 2009-01-07 13:48:12
Intrebare:

- Am fost insarcinata pentru prima data si dupa prima incercare. Am avut tot timpul un cm regulat la 28 de zile. Dupa ce a iesit testul pozitiv (5 teste de 3 firme diferite) am vorbit cu medicul meu si mi-a spus sa stau cuminte si sa mai asteptam cateva saptamani sa creasca ca sa merg la confirmare. Am avut niste dureri asemanatoare celor de le menstruatie, dar mai slabe ca intensitate si la 5 saptamani am mers totusi la medic. Eu am si uter retrovers si nu a reusit sa vada sacul ovular si mi-a zis sa mai asteptam o saptamana. Dar a doua zi de dimineata durerile s-au intensificat si am inceput sa sangerez destul de tare. Am mers la medic, mi-a facut ecografie abdominala, transvaginala, control si a spus sa merg acasa si sa iau duphaston 2*2/zi si sa stau in pat. Dupa 3 zile s-a oprit sangerarea si a doua zi am fost la control, dar iar nu a vazut nimic si am mai stat pana vineri cand mi-a confirmat avortul. A spus ca totul pare in regula si sa mai iau duphaston pana la 21 de zile cand urmeaza sa vina menstruatia. Dar intrebarea mea este: ar trebui sa imi fac ceva teste? pentru ca medicul meu a spus ca totul e ok si putem linistiti sa incercam, iar luna viitoare. Nu e prea devreme?

Raspuns:
 

Nu exista un termen clar stabilit ca fiind optim, insa recomandarile spun ca ar fi bine ca intre cele doua sarcini sa existe o perioada de 2 luni, adica pana la urmatoarea conceptie sa treaca aproximativ doua menstre, perioada in care endometrul ar avea timp sa se refaca corespunzator, perioada in care se poate identifica eventuala cauza ce a dus la primul avort si se poate stabili o conduita in consecinta.

Posibilitatea de a ramane insarcinata poate aparea la numai cateva zile postavort, insa este indicata o spatiere intre sarcini, asta pentru a da ragaz organismului sa-si refaca resursele necesare sustinerii si dezvoltarii normale a unei noi sarcini.

In privinta cauzelor care ar fi putut duce la un astfel de accident, s-ar putea sa fie vorba de o dereglare hormonala in sensul unei insuficiente secretii de progesteron care sa determine oprirea in evolutie a sarcinii, acest lucru putand fi combatut eventual printr-o sustinere mult mai energica a functiilor corpului glaben si apoi a trofoblastului cu un aport sporit de utrogestan si eventual gravibinon, dupa momentul in care sarcina este diagnosticata (insa acest lucru se recomanda daca prin analizele hormonale se certifica aceasta cauza).

De asemeni, tinand cont de statistici, nu putem exclude modificari genetice care sa fie incompatibile cu dezvoltarea ulterioara a fatului, in acest sens un consult genetic ar putea fi de ajutor (cele mai multe malformatii genetice fetale determina avort in primul trimestru de sarcina).

Eventuale teste inflamatorii pot elucida o cauza infectioasa care sa fie raspunzatoare pentru aceste avorturi. De asemeni, sindromul antifosfolipidic – o afectiune autoimuna cu efect procoagulant – poate fi cauza aparitiei avorturilor repetate, alaturi de rejetul organismului matern fata de produsul de conceptie.

Insa, pentru mai mute detalii va sfatuiesc sa va adresati unei clinici specializate in infertilitatea de cuplu si reproducere umana asistata.

Citeste si despre