Sindromul Hughes si fertilitatea

| | Actualizat: 2012-04-03 11:32:30

Fertilitatea femeilor poate fi afectata de o boala rareori diagnosticata la timp, numita Sindromul Hughes. Imposibilitatea de a purta o sarcina normala s-a dovedit a fi indusa, in foarte multe cazuri, de o afectiune rara a sangelui, prin care se formeaza cheaguri de sange in artere si vene. Fenomenul fiziologic neobisnuit impiedica functionarea normala a procesului reproductiv, de aceea numeroase femei diagnosticate cu infertilitate au depistat mai devreme sau mai tarziu ca sufera, in fapt, de boala Hughes. Un test simplu de sange poate elucida misterul in timp util.

Foto: drknp.com

Desi Sindromul Hughes nu este un nume popular in raport cu factorii care afecteaza fertilitatea, el s-a remarcat in ultimii ani printre cauzele comune ale dificultatii de conceptie. Aceasta boala ascunsa poate modifica atat de mult sangele mamei, incat cresterea si dezvoltarea fatului devine imposibila inca din fazele incipiente ale sarcinii.

In consecinta, Sindromul Hughes provoaca avorturi spontane recurente intr-o etapa timpurie dupa conceptie, astfel ca femeile nici nu au ocazia sa constate sarcina pierduta.

Sindromul Hughes - cauza a infertilitatii

Sindromul Hughes, numit si sindromul antifosfolipidic, este o boala autoimuna rara care determina o predispozitie catre tromboze (coagulari ale sangelui) arteriale sau venoase, dar si pierderi de sarcina repetate (reprezinta una din cinci cauze ale avorturilor spontane in primul trimestru de sarcina).

Infertilitatea este rezultatul intreruperii fluxului sanguin prin micile vase de sange ale placentei, care nu poate furniza embrionului nutrientii si oxigenul necesar dezvoltarii. Din pacate, majoritatea femeilor sufera peste 6 pierderi de sarcina timpurii inainte ca Sindromul Hughes sa fie diagnosticat si tratat.

In afara de pierderile repetate de sarcina in trimestrul I de sarcina, moartea fatului in uter se poate petrece oricand pe parcursul sarcinii, din cauza insuficientei placentare. Sindromul este asociat si cu alte boli specifice perioadei de graviditate, precum preeclampsia sau placenta previa.

Simptomele Sindromului Hughes

In general, pacientele depistate cu Sindromul Hughes au simptome specifice in functie de dinamica trombozelor, precum:

  • migrene puternice recurente;
  • tromboza venoasa la nivelul picioarelor, bratelor sau al organelor interne;
  • tromboze arteriale;
  • episoade de scleroza multipla;
  • miscari corporale neobisnuite;
  • pierderi de memorie;
  • eruptii cutanate sau lipoame;
  • pierderi de sarcina repetate.

Chiar daca nu prezinta niciun simptom specific bolii, femeile care se confrunta cu probleme de infertilitate sunt sfatuite sa solicite o analiza a sangelui pentru depistarea cantitatii anticorpilor antifosfolipidici. 80% din cazuri sunt descoperite printr-un astfel de test simplu.

In cazul unui rezultat incert, se pot repeta analizele periodic, deoarece anticorpii in cauza pot fi identificati intr-o masura ingrijoratoare daca exista o infectie in corp, cand de fapt ei sunt inofensivi.

Tratamentul Sindromului Hughes

Tratamentul pentru Sindromul Hughes este strict individualizat fiecarui caz in parte. Femeile care doresc sa conceapa si au un istoric de sarcini pierdute frecvent vor urma un tratament profilactic cu aspirina in doze mici (75 mg/zi), pe o perioada indelungata.

Daca o noua sarcina se confirma, medicul administreaza un tratament cu heparina, iar asocierea substantei cu aspirina ajuta graviduta sa duca sarcina la bun sfarsit.

Citeste si despre