Testele pentru determinarea fertilitatii sau infertilitatii se efectueaza pentru a afla cauzele pentru care un cuplu nu reuseste sa conceapa.
Testele de fertilitate ar trebui sa releve daca problema se afla la nivelul sistemului reproducator masculin, al celui feminin sau al ambelor. Se pot face o varietate de teste, de la examenul fizic, la analiza spermograma, teste de sange pana la histerosalpingografie.
Poti lua decizia de a face teste de fertilitate daca:
- observi existenta unei probleme fizice, cum ar fi absenta ejacularii (anejacularea) sau a ovulatiei ori tulburari de menstruatie;
- ai in istoricul medical sarcini pierdute in mod repetat sau boala inflamatorie pelvina;
- ai varsta de peste 30 de ani si incerci sa ramai insarcinata de mai bine de 6 luni;
- ai varsta intre 20 si 30 de ani si incerci sa ramai insarcinata de un an sau mai mult.
Etape de testare a fertilitatii
Exista mai multe etape de testare a fertilitatii. Printre primele teste vor fi cele obisnuite pentru ambii parteneri, de sange, de urina, analiza istoricului medical si examenul fizic.
Teste comune pentru femei si barbati. Primii pasi
Anamneza
Atat tu, cat si partenerul tau veti fi supusi anamnezei. In timpul efectuarii anamnezei, doctorul va pune intrebari legate de comportamentul sexual (inclusiv metodele contraceptive folosite), eventuala existenta a unor boli cu transmitere sexuala, medicatia utilizata si consumul de cofeina, tutun, alcool sau droguri ilegale. Te va intreba despre evolutia in timp a ciclului menstrual. In cazul in care se suspecteaza o boala cu transmitere sexuala, pot fi afectuate teste suplimentare.
Examenul fizic
Atat tu, cat si partenerul tau veti fi supusi acestei examinari. Examenul fizic complet atat al tau, cat si al partenerului este efectuat de catre doctor in vederea determinarii starii generale de sanatate si detectarii eventualelor cauze evidente de infertilitate.
Examenul fizic la femeie se efectueaza de obicei intr-un cabinet medical si include examinarea pelvina si testul Papanicolau. Examenul fizic la barbat se efectueaza de obicei intr-un cabinet medical si presupune si examinarea testiculelor.
Analiza hormonului luteinizant (LH) si progesteronului la femei
Analizele pot fi efectuate pe parcursul ciclului menstrual pentru a detecta prezenta sau absenta ovulatiei. Pentru detectarea producerii ovulatiei sunt disponibile teste pentru determinarea LH-ului urinar, care se pot efectua la domiciliu.
Uneori se monitorizeaza temperatura bazala a corpului impreuna cu determinarea valorilor hormonului luteinizant pentru a detecta momentul producerii ovulatiei.
Analiza hormonului luteinizant (LH) la barbati
Hormonul luteinizant poate fi masurat si la partenerul tau pentru a vedea daca problema sa de infertilitate este produsa de o afectiune a glandei pituitare (hipofiza). Se urmaresc nivelul de FSH, testosteron, LH, estradiol si prolactina.
Oscilatiile nivelului de testosteron pot fi o cauza de infertilitate. De asemenea prezenta unor cantitati mari de estrogen afecteaza virilitatea. Lipsa spermatozoizilor si insuficienta testiculara pot fi depistate printr-un nivel crescut de FSH si insuficienta hormonului inhibin care stabilizeaza nivelul de FSH.
Teste de sange sau urina
Si aceste teste vor fi facute ambilor parteneri. Mai multe teste de sange sau urina pot fi efectuate, in functie de cauza suspectata ce sta la baza producerii infertilitatii.
Testarea tiroidei
Pentru detectarea problemelor hormonale tiroidiene care pot impiedica aparitia ovulatiei se pot efectua teste pentru evaluarea functiei tiroidiene.
Teste de fertilitate la barbat
Daca infertilitatea nu este produsa dintr-o cauza evidenta relevata de testele de mai sus, primul care trebuie supus unui test de fertilitate este partenerul tau, deoarece, in cazul barbatului, lucrurile sunt mult mai simple decat in cazul femeii.
Spermograma (analiza spermei)
Spermograma masoara volumul spermei, numarul de spermatozoizi, forma spermatozoizilor (procentul de spermatozoizi care par a fi normali din punct de vedere al formei), motilitatea spermatozoizilor (masurata de asemenea in procente) si numarul de leucocite prezente in sperma.
Test pentru determinarea nivelului de testosteron
La barbati se mai poate efectua un test pentru determinarea nivelului de testosteron cu scopul de a afla daca problema de infertiliatate este cauzata de o afectiune la nivelul testiculelor sau la nivelul glandei hipofize. Un nivel mic al testosteronului plasmatic poate fi cauza numarului mic de spermatozoizi determinat in cadrul unei spermograme.
Daca testele indica faptul ca partenerul tau este infertil, medicul va decide care este tratamentul pe care trebuie sa il urmeze. Daca partenerul tau este fertil si calitatea spermei este corespunzatoare, tu vei fi supusa mai multor teste.
Teste de fertilitate la femei
Uneori se va monitoriza temperatura bazala a corpului la femeie impreuna cu determinarea valorilor hormonului luteinizant pentru a detecta momentul producerii ovulatiei.
Prolactina, hormon produs de glanda hipofiza, poate fi masurata in cazul in care femeia prezinta tulburari de menstruatie sau alte probleme care pot afecta ovulatia.
Determinarea ocazionala a hormonului stimulator folicular (FSH) poate fi utilizata pentru evaluarea rezervei ovariene a pacientei (numarul de foliculi din care se dezvolta si se elimina in fiecare luna cate un ovul). Totusi, multi medici pun la indoiala relevanta determinarii FSH-ului pentru evaluarea infertilitatii.
Testul postcoital
Testul postcoital analizeaza mucusul cervical dupa un contact sexual pentru a determina daca spermatozoizii sunt vii si capabili de o motilitate normala prin mucus. Acest test trebuie efectuat cu o zi inainte sau chiar in ziua ovulatiei. Doctorii contesta insa relevanta testului postcoital. Nu este un bun indicator al fertilitatii si adesea nu se efectueaza.
Monitorizarea la domiciliu
Pentru a detecta momentul producerii ovulatiei sunt disponibile teste pentru determinarea LH-ului urinar la domiciliu. Uneori se monitorizeaza temperatura bazala a corpului o data cu determinarea nivelului hormonului luteinizant pentru a detecta momentul ovulatiei.
Histerosalpingografia
O histerosalpingografia este o investigatie radiologica cu ajutorul careia se vizualizeaza partile interne ale uterului, trompele uterine si partile inconjuratoare.
Radiografiile pot evidentia diferite afectiuni sau conformatie anormala la nivelul uterului sau vaginului sau un obstacol care poate impiedica grefarea ovulului la nivelul peretelui uterin.
Un obstacol local, de asemenea, poate impiedica intalnirea spermatozoizilor cu ovulul in vederea fecundarii acestuia. De asemenea, salpingografia poate detecta anomaliile de perete uterin care pot impiedica implantarea ovulului pe peretele uterin.
Colposcopia
Colposcopia reprezinta un examen complementar (investigatie imagistica suplimentara) a vulvei, vaginului si colului uterin care permite, pe langa vizualizarea acestora, prelevarea de tesut biopsic in cazul in care sunt identificate leziuni ale epiteliului colului uterin sau ale endocolului. Mostrele de tesut vor fi examinate cu ajutorul unui microscop.
Colposcopia este indicata in cazul in care frotiul citovaginal (testul Papanicolau, testul PAP, examen citologic vaginal) indica prezenta unor leziuni ce necesita investigatii suplimentare sau rezultatele testului PAP sunt incerte.
Teste suplimentare pentru fertilitate
In cazul in care histerosalpingografia, laparoscopia sau biopsia endometriala nu evidentiaza o cauza a infertilitatii sau daca tratamentul infertilitatii a esuat, unul sau mai multe dintre testele urmatoare sunt uneori efectuate:
Ecografia la barbati
Ecografia utilizeaza unde acustice pentru a forma o imagine a structurilor din interiorul corpului. Poate fi efectuata pentru a vedea daca o anumita afectiune la nivel testicular impiedica formarea si eliberarea normala a spermei.
Ecografia la femei poate fi efectuata pentru detectarea tumorilor fibroide (fibroame) la nivel uterin sau a chisturilor ovariene.
Teste pentru detectarea anticorpilor plasmatici
Se fac atat la femei, cat si la barbati. Aceste teste se pot face pentru detectarea anticorpilor antispermatici in sange, sperma sau secretiile vaginale. Doctorii contesta relevanta testelor de detectare a anticorpilor pentru determinarea cauzelor infertilitatii.
Histeroscopia
Reprezinta examinarea mucoasei uterine folosind o camera video minuscula inserata prin vagin si colul uterin pana la nivelul uterului (endometru). Histeroscopia este utila pentru diagnosticul afectiunilor endometriale. Poate fi de asemenea utilizata pentru indepartarea excrescentelor anormale sau pentru prelevarea mostrelor de tesut (biopsie).
Cariotipul (analiza cromozomiala) sau testul genetic
Atat tu, cat si partenerul tau veti fi supusi analizei cromozomiale. Cariotipul este o analiza de sange care examineaza structura materialului genetic (cromozomii) de la nivel celular pentru detectarea eventualelor anomalii. Unele anomalii genetice interfereaza cu procesele necesare conceptiei. Testele genetice se pot efectua in scopul determinarii cauzelor infertilitatii.
Biopsia testiculara
Rareori, se poate efectua o biopsia testiculara pentru a evalua productia de sperma de la nivel testicular.
Analize si teste medicale pentru infertilitate
Testele de fertilitate pentru femei sunt in prezent mult mai numeroase, iar rezultatele lor pot indica foarte precis cauzele infertilitatii. Din noua generatie de analize medicale pentru infertilitate fac parte si urmatoarele teste medicale:
Laparoscopia
Pentru acest test, medicii realizeaza o incizie in partea de jos a abdomenului si introduc prin aceasta un instrument denumit laparoscop, cu ajutorul caruia se examineaza eventualele leziuni sau cicatrici de pe ovare, trompe si uter. Acestea pot deveni, in anumite situatii, cauze ale infertilitatii la femei. Endometrioza poate fi si ea depistata cu ajutorul laparoscopului.
Biopsia endometriala
Biopsia endometriala presupune prelevarea unei mostre. Aceasta biopsie este efectuata in cabinetul medicului, unde este prelevata o mostra din tesutul care captuseste uterul, prin indepartarea unei mici portiuni din endometru si determinarea receptivitatii fata de un posibil embrion si a corelatiei cu testele hormonale ale femeii.
Analizele hormonale
Testele sau analizele hormonale sunt recomandate pentru masurarea nivelului hormonilor tiroidieni si pituliari. Numarul acestora ar trebui sa fie in crestere in perioada cea mai fertila, datorita ovulatiei. Pe langa acestia, testele hormonale pot masura si rezerva ovariana; astfel de analize se realizeaza de regula in perioada incipienta a menstruatiei si pot sa determine atat longevitatea ovulelor, cat si potenta lor de a se reproduce.
Ecografiile pelvine
Uneori, cauza infertilitatii la femei poate fi o afectiune uterina sau sanatatea precare a trompelor falopiene. Ecografiile pelvine ii ajuta pe medici sa caute semne ale unor astfel de afectiuni, respectiv sa isi dea seama daca motivul infertilitatii are o astfel de origine.
Analizele genetice
Analizele genetice se refera la testarea structurii AND-ului si pot dezvalui anumite malformatii sau defecte ereditare care pot sta la baza infertilitatii.
Testele postcoitale
TPC sau testul postcoital se realizeaza in perioada cea mai fertila a femeilor, in intervalul dintre ziua a 12-a si a 15-a a ciclului menstrual. Acesta trebuie facut la scurt timp dupa contactul sexual. De regula medicii recomanda realizarea testului in cel mult 2-4 ore dupa contactul intim.
Testul presupune prelevarea unei mostre din mucusul cervical si analizarea spermatozoizilor existenti pe acesta. Analiza determina spermatozoizii morti si pe cei imobili si densitatea lor in mucus. In cazul in care aceasta este crescuta, medicul va face investigatii suplimentare pentru a determina cauza problemei, care poate fi adesea legata de prezenta anticorpilor. Una dintre aceste investigatii suplimentare este chiar analiza privind anticorpii de Chlamydia.
Analizele pentru anticorpii de Chlamydia
Micro-organismul ce poarta numele Chlamydia se transmite pe cale sexuala si poate inhiba trompele falopiene prin efectele sale nocive. Acesta nu poate fi intotdeauna depistat prin analize precum histerosalpingografia, asa ca testul suplimentar de detectare a anticorpilor la Chlamydia poate confirma sau infirma cu mai multa precizie existenta sa, respective defectele trompelor falopiene pe care acesta le poate cauza.
Un test pozitiv de Chlamydia poate fi si cauza infertilitatii, insa aceasta neregula poate fi tratata cu usurinta si intr-un timp destul de scurt cu medicamentatia potrivita.
Biopsia endometriala
Biopsia endometriala presupune prelevarea unei mostre din endometru. Acesta este tesutul care captuseste uterul, iar uneori poate sa nu fie receptiv la aparitia unui embrion, iar acest lucru poate fi determinat cu ajutorul biopsiei. O astfel de cauza a infertilitatii are la baza tot hormonii, asadar biopsia va fi intotdeauna asociata cu analizele hormonale pentru identificarea cauzei reale a problemei.
Iata cateva sfaturi de la Societatea Americana de Medicina Reproductiva care ti-ar putea fi de folos:
1. Ai grija de sanatatea ta si asigura-te ca ai o greutate potrivita pentru inaltimea ta.
2. Adopta un stil de viata sanatos, cu o alimentatie regulata si exercitii fizice constant.
3. Redu consumul substantelor nocive precum sunt cafeina, alcoolul sau nicotina sau chiar renunta complet la acestea.
4. Urmareste-ti ciclul de ovulatie cu ajutorul testelor specifice.
5. Profita de cele 6 zile in care are loc ovulatia pentru a avea contact sexual.
6. Evita lubrifiantii care omoara spermatozoizii.
Ai incercat pana acum sa ramai insarcinata? Ce teste si analize ai facut pana in prezent? Daca ai facut deja tratamente pentru fertilitate, povesteste-ne despre ele si despre efectele pe care le-au avut si profita de sectiunea de comentarii pentru a discuta cu alte femei aflate in aceeasi situatie!
Pe aceeasi tema:
Ce boli afecteaza fertilitatea feminina?
Probleme de infertilitate la barbati
Metode de depistare a infertilitatii