Tipuri de vaginism
Exista 2 tipuri de vaginism:
Vaginism primar
Acest tip apare inca de la primul contact sexual al femeii si o impiedica astfel sa isi inceapa viata sexuala. Acesta este descoperit in urma esecurilor constante de a face sex sau incercarilor de a folosi tampoane interne.
Vaginism secundar
Acest tip apare dupa ce ai avut o perioada de contacte sexuale normale si dintr-o data manifesti dureri foarte mari care impiedica orice forma de penetrare. In ambele cazuri este important sa mergi la medicul ginecolog pentru a-ti recomanda o forma de tratament adecvata in vederea depasirii acestei disfunctii.
Care sunt cauzele vaginismului?
Asa cum spuneam, aceasta problema este cauzata in special de spasmele sau contractiile musculare involuntare ale muschilor planseului pelvin care incojoara vaginul. Nu poti controla aceste contractii - ele sunt un raspuns involuntar al muschilor pelvini.
In multe cazuri este posibil sa nici nu stii ca aceste spasme cauzeaza probleme de penetrare. Cauzele depind de tipul de vaginism de care suferi. Acestea pot fi fizice sau psihice. In principal anxietatea sau teama sta la baza vaginismului primar, in timp ce infectiile sau lubrifierea neadecvata il cauzeaza pe cel secundar.
Alte cauze mai pot fi:
- abuzurile sexuale sau tentativele de abuz sexual;
- frica sau anxietatea - provocate de durere, de sarcina, de boli cu transmitere sexuala;
- excitare insuficienta sau vagin uscat;
- anumite boli ca infectii ale tractului urinar, boli cu transmitere sexuala, boala inflamatorie pelvina;
- nasterea si durerea sau complicatiile asociate cu aceasta;
- interventiile chirurgicale la nivel pelvin;
- anumite medicamente;
- educatie sexuala precara si conceptii religioase care promoveaza sexul ca fiind ceva rau etc.
Cum se manifesta vaginismul?
In unele cazuri tendinta de ermetizare a vaginului la momentul penetrarii poate cauza arsuri sau durere care fac imposibila penetrarea in timpul actului sexual. Spasmele care produc "inchiderea" vaginala reprezinta prima cauza a actelor sexuale neconsumate.
Alte simptome includ:
- penetrare imposibila;
- dificultatea realizarii unui examen ginecologic;
- dificultate la introducerea unui tampon intern;
- evitarea contactelor sexuale de frica durerii etc.
Tratamentul pentru aceasta afectiune poate fi de 2 feluri: medical (prin tratarea afectiunilor fizice care ar putea declansa boala) sau psihologic (apelul la psihoterapeut pentru depasirea anxietatii).
Tratamentele medicale includ:
- dilatatoare vaginale (utilizarea de diferite marimi pentru desensibilizarea progresiva a vaginului);
- folosirea Botoxului pentru vaginismul refractar (care nu raspunde la niciun fel de tratament).
Psihoterapia poate fi facuta individual sau in cuplu. Cea individuala are ca scop identificarea si tratarea problemelor psihologice care stau la baza vaginismului. Terapia de cuplu se bazeaza pe ideea ca o astfel de problema afecteaza ambii parteneri si ajuta la confruntarea si depasirea problemelor care pot cauza tensiuni in relatia de cuplu.
Si hipnoterapia este o practica folosita in vederea depasirii problemelor sexuale cauzate de vaginism. Sedintele de hipnoterapie se realizeaza in scopul de a depasi simptomele, dar si de a trata cauzele emotionale care stau la baza ei.
Rata de succes a tratamentului este destul de mare. Peste 63% dintre cele care sufera de aceasta disfunctie sexuala reusesc sa o depaseasca integral. Pentru ca tratamentul sa fie mai eficient majoritatea medicilor prescriu tehnici sau terapii combinate.