Cum poti afla sexul copilului de la prima ecografie?

| | Actualizat: 2017-11-27 00:00:00

Nici nu trece bine bucuria vestii ca vor avea un copil, ca multe cupluri vor sa afle daca vor fi parintii unei fetite sau ai unui baietel. Curiozitatea este atat de mare incat parintii se gandesc cu cele mai mari emotii la momentul in care vor afla sexul copilului. Ei se asteapta ca la prima ecografie a femeii insarcinate sa afle si daca noul membru al familiei va fi un mostenitor sau o mostenitoare, insa nu se intampla asa.

Prima ecografie de sarcina are loc la primul consult ginecologic, dupa ce testul de sarcina a iesit pozitiv, lucru care se intampla cam in saptamana 6 de sarcina.

Desi ecografia care poate arata sexul viitorului bebelus este cea efectuata in al doilea trimestru de sarcina, exista si teorii conform carora sexul copilului poate fi aflat la prima ecografie, cu o acuratete destul de mare.

Pozitia placentei indica sexul copilului

Potrivit unei cercetari conduse de Dr. Saad Ramzi Ismaal, care a implicat mai mult de 5.000 de femei care au facut o ecografie transvaginala cu ultrasunete in sarcina, sexul copilului poate sa fie determinat cu exactitate in cea de-a sasea saptamana de sarcina bazat pe pozitia placentei. Dr. Ramzi, potrivit dailymom.com, a constatat in urma cercetarii sale ca 97,2% dintre fetusii masculi au avut o placenta atasata de partea dreapta a uterului gravidei, in timp ce 97,5% din fetusii de sex feminin aveau placenta atasata pe partea stanga a uterului.

Deci, daca esti curioasa sa afli ce sex va avea copilul tau si crezi in veridicitatea acestei metode, cand mergi la prima ecografie de sarcina intreaba medicul pe ce parte este atasata placenta. Astfel, iti poti satisface curiozitatea, insa nu trebuie sa te increzi in aceasta metoda. Ideal este sa astepti si celelalte ecografii care se fac pe parcursul sarcinii, pentru a primi informatii mai sigure referitoare la sexul copilului tau.

Cele mai importante ecografii in sarcina

Cunoscuta si drept ecografia de translucenta nucala, prima ecografie importanta in sarcina se efectueaza intre 11 si 14 saptamani, perioada in care insa poate fi prea devreme ca aceasta sa arate si sexul copilului, mai ales daca este facuta sub a 12-a saptmana de sarcina. Este ecografia care identifica diferite anomalii prin evaluarea translucentei nucale si a celorlalti markeri pentru sindromul Down, evalueaza riscul pentru afectiuni hipertensive si restrictie de crestere fetala, estimeaza varsta gestationala.

Rolul ecografiilor, care furnizeaza medicului o imagine a placentei si a fatului este, in primul rand, acela de a depista anomalii ale fatului. Insa sunt si metodele in urma carora viitorii parinti pot sa afle daca vor avea o fetita sau un baietel. Ecografia care poate arata sexul viitorului bebelus este cea efectuata in al doilea trimestru de sarcina.

Intre saptamanile 20 si 23 de sarcina se face a doua ecografie, cunoscuta drept ecografia morfologica, pe care viitoarea mamica trebuie sa o faca pentru a vedea daca exista complicatii in sarcina. De asemenea, este importanta pentru ca evidentiaza dimensiunea fatului, dar si pozitia sa in uter, ofera medicului informatii despre caracteristicile placentei si cele ale lichidului amniotic.

Aceasta ecografie, ca si prima ecografie din sarcina, poate sa descopere eventuale malformatii ale fatului. De asemenea, parintii pot vedea o imagine destul de clara a fetei bebelusului.

Si in al treilea trimestru de sarcina se poate efectua o ecografie in urma careia medicul sa se asigure ca fatul se dezvolta corespunzator prin evaluarea starii fatului. Acest examen medical este util si pentru ca evalueaza curgerea sangelui in principalele vase de sange fetale.

Citeste si despre