Vanilia influenteaza libidoul si fertilitatea

| | Actualizat: 2012-04-29 20:08:04

 

Vanilia este si un puternic afrodiziac, pe langa un aromatizant puternic. Printre alte efecte, vanilia este recunoscuta pentru sporirea activitatii cerebrale, fiind un tonic nervos deosebit de puternic, si are efect si asupra fertilitatii si libidoului.

Vanilia este nativa din America Centrala si este folosita din epoca pre-columbiana. Sud-estul Mexicului si Guatemala. Astazi, cei mai mari exportatori sunt Madagascar si Reunion (fosta Bourbon), chiar inaintea Mexicului. Dintre tarile asiatice, Indonezia este producatorul cu cel mai mare succes.

Atat mayasii cat si aztecii foloseau vanilia pentru a aroma o bautura speciala facuta din apa, boabe de cacao si mirodenii: chacau haa (sau chocol haa) in mayasa sau cacahuatl in azteca.

Vanilia nu este des folosita in combinatie cu alte mirodenii, desi sofranul si scortisoara ar fi interesant de incercat. Tonka sau frunzele de pandanus sunt alternative interesante. O alta posibilitate sunt distilatele din flori (trandafir, kewra).

In afara ciocolatei, vanilia este folosita pentru un mare numar de mancaruri dulci din bucataria occidentala; folosirea ei in feluri sarate este foarte rara. Vanilia este esentiala pentru multe retete de prajituri, checuri, budinci dulci, si chiar pentru bauturi dulci pe baza de lapte. Mai mult, patiseria uscata (strudelul din Germania, Austria si Republica Ceha) se serveste deseori cu sosuri fierbinti, aromate cu vanilie.
 Mod de preparare

Pastaile de vanilie sunt mai dificil de folosit decat extractul, dar ofera o aroma mai puternica decat acesta.

Pentru a parfuma sosuri, creme, budinci si inghetata, se foloseste o pastaie pentru fiecare jumatate de litru de lichid; lichidul se fierbe, apoi se lasa la racit timp de o ora inainte de a se scoate boaba de vanilie. Aceeasi pastaie se poate folosi de mai multe ori, daca este spalata dupa utilizare, uscata si pastrata in borcan inchis ermetic.

Se poate folosi si vanilie pisata, dar in cantitate injumatatita, si se lasa in lichid. Multe retete cer ca pastaia sa se sectioneze pe lungime si sa se scoata semintele negre. Este necesara depozitarea in containere ermetic inchise, altfel se pierde aroma.

O modalitate buna de a conserva vanilia este sa se scufunde in zahar. Se foloseste un borcan cu capac filetat in care sa incapa cam 250 g zahar, si ingropati pastaia de vanilie in asa fel incat sa nu fie expusa la lumina. Dupa 2-3 saptamani, zaharul are gust de vanilie, si poate fi folosit la cafea sau la dulciuri, iar pastaia poate fi utilizata, apoi curatata si repusa in zahar. Zaharul folosit se completeaza la loc.
 Administrare

O data pe zi, atunci cand consumi produsul care contine vanilia. Nu consumati insa in exces.


Contraindicatii


Nu exista contraindicatii pentru acest produs.

Citeste si despre