Ce trebuie sa faci daca vrei sa adopti un copil in Romania

| | Actualizat: 2018-07-05 00:00:00

Uneori, calea de a deveni parinte nu este una traditionala; pentru cuplurile si persoanele care isi doresc un copil, insa nu il pot concepe natural, optiunea de a aduce pe lume un copil le este cumva furata de propriul corp, de circumstante, de natura, insa dorinta de a iubi si a creste un copil persista si adoptia devine o alternativa pentru a-si indeplini-o. Sau poate ca deja ai un copil si iti mai doresti unul si vrei sa adopti pentru ca sunt atat de multi copii deja pe lume care au nevoie de parinti.

Reglementarile legale privind adoptia in Romania

Indiferent de situatie, daca te gandesti sa adopti un copil, iata care sunt reglementarile legale in vigoare in tara noastra:

Cine trebuie sa fii pentru a putea adopta

Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, stabileste necesitatea indeplinirii unor conditii materiale, dar si morale, pentru orice persoana sau persoane care vor sa adopte un copil in Romania.

Doua persoane pot adopta un copil numai daca sunt sot si sotie, daca nu sunt deja decazuti din drepturile parintesti, daca nu au condamnari pentru infractiuni contra persoanei ori familiei, pentru pornografie infantila sau pentru trafic de droguri; persoana care vrea sa adopte singura, insa este casatorita si sotul sau sotia sa are un handicap mintal sau sufera de o boala psihica are interdictie in a adopta un copil, potrivit legii.

Consimtamantul parintilor

Legea prevede faptul ca atat parintii firesti, cat si parintele sau parintii adoptatori trebuie sa consimta adoptia in instanta, iar daca copilul ce urmeaza a fi adoptat a implinit varsta de zece ani si acesta trebuie sa isi exprime consimtamatul privind adoptia in fata instantei de judecata; doar in situatia in care parintii firesti nu pot fi gasiti, sau nu sunt cunoscuti, atunci adoptia se poate face si fara consimtamant.

Evaluarea viitorilor parinti

Institutiile special desemnate vor evalua viitorii parinti pentru a determina capacitatea morala, medicala si materiala de a deveni parinti, avand intotdeauna in vedere interesul primordial al copilului de a fi crescut, educat si dezvoltat in mod armonios, iar in urma acestui proces de evaluare, pentru a putea adopta un copil, acestia trebuie sa obtina un aviz favorabil printr-un atestat care sa ii declare apti sa adopte. Acest atestat are o valabilitate de 2 ani.

Compatibilitatea parintilor adoptivi cu copilul adoptat

Legea privind adoptiile stipuleaza faptul ca autoritatile au obligatia de a gasi adoptatori care sa poata raspunde nevoilor copilului ce urmeaza a fi adoptat, stabilind compatibilitatea acestora cu copilul. In aceasta etapa prealabila a potrivirii, rudele copilului, precum si familia de plasament, sau asistentul maternal in grija carora copilul s-a aflat timp de cel putin 6 luni, au prioritate in adoptie, cu conditia sa detina un atestat de adoptator, conform legii.

Autoritatile abilitate intocmesc raportul privind compatibilitatea si inainteaza instantei propunerea de incredintare a minorului in vederea adoptiei, aceasta incredintand copilul in vederea adoptiei pentru o perioada de 90 de zile. Aceasta perioada de 3 luni este necesara in determinarea capacitatii de adaptare fizica si psihica a copilului la noul mediu familial si ajuta in luarea deciziei de incuvintare a adoptiei, motiv pentru care autoritatile vor urmari evolutia relatiilor pe care copilul le are cu adoptatorii sai.

Aprobarea adoptiei

Instanta judecatoreasca este cea care aproba adoptia, dupa terminarea perioadei de incredintare, pe baza cererii adoptatorilor sau a directiei de asistenta sociala si protectia copilului, insa legea prevede o perioada de monitorizare de 2 ani post adoptie, menita sa identifice eventuale probleme de integrare ale copilului in noua sa familie; in aceasta perioada, autoritatile intocmesc rapoarte trimestriale, urmand ca la final sa se intocmeasca raportul final de inchidere a adoptiei.

Citeste si despre