Care sunt drepturile copilului autist in Romania?

| | Actualizat: 2014-04-17 12:08:40

Conform Constitutiei Romaniei, copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor. Copilul are dreptul (Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului) la:

  • servicii medicale si de recuperare necesare
  • medicatie adecvata starii sale, in caz de boala;
  • acoperirea costurilor aferente, din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si de la bugetul de stat;
  • educatie care sa ii permita dezvoltarea, in conditii nediscriminatorii, a aptitudinilor si personalitatii sale.

Drepturi financiare pentru orice copil tipic

Alocatia de stat

  • Copiii cu varsta de pana la 2 ani – 200 lei/luna
  • Copiii cu varsta cuprinsa intre 2-18 ani – 42 lei/luna

Indemnizatia de crestere a copilului - pana la implinirea varstei de 1 an a copilului, 85% din media veniturilor nete realizate in ultimul an, minim 600 lei, maxim 3400 lei; pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, 85% din media veniturilor nete realizate in ultimul an, minim 600 lei, maxim 1200 lei.

Stimulente pentru parinti

  • Stimulentul lunar pentru cresterea copilului pana la 2 ani  – 100 lei/luna, pentru persoanele care au dreptul la indemnizatie de crestere a copilului nascut inainte de 1 ianuarie 2011, pana la 2 ani, si se intorc la munca inainte de data prevazuta;
  • Stimulentul de insertie in cuantum de 500 lei/luna pana la varsta de 2 ani, pentru persoanele care au dreptul la indemnizatie de crestere a copilui nascut dupa 1 ianuarie 2011, au optat pentru concediul si indemnizatia  pana la 1 an, si se intorc la munca inainte de aceasta data.

Drepturi pentru copiii cu dizabilitati

(Legea nr. 448/2006, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap)

Legislatia romana prevede o serie de drepturi pentru copiii si persoanele cu dizabilitati, de care copilul tau cu autism poate beneficia in baza Certificatului de incadrare in grad de handicap. Cererile in vederea obtinerii Certificatului se depun la Directia Generala pentru Asistenta si Protectia Copilului (DGASPC) de domiciliu.

Drepturi financiare

Alocatia de stat

Legislatia romana prevede acordarea unei alocatii pentru copiii cu dizabilitati, in functie de varsta, dupa cum urmeaza:

  • Copii cu varsta de pana la 3 ani – 200 lei*/luna
  • Copii cu varsta cuprinsa intre 3-18 ani – 84 lei*/luna

*Sume aferente anului 2012

Stimulente pentru parinti

  • Stimulentul lunar pentru cresterea copilului pana la 3 ani – 100 lei/luna, pentru persoanele care au dreptul la indemnizatia de crestere a copilului nascut inainte de 1 ianuarie 2011, pana la 2 ani, si se intorc la munca inainte de aceasta data;
  • Stimulentul de insertie in cuantum de 500 lei/luna pana la varsta de 3 ani, pentru persoanele care au dreptul la indemnizatia de crestere a copilului nascut dupa 1 ianuarie 2011, au optat pentru concediul si indemnizatia  pana la 1 an, si se intorc la munca inainte de aceasta data.

Indemnizatii**

  • Indemnizatie de crestere a copilului - 75% din media veniturilor, pana la varsta de 3 ani (intre 600 lei - 3400 lei/luna).
  • Copilul cu handicap grav are dreptul la:

-              buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, in cuantum de 91 lei;

-              indemnizatie de insotitor, in cuantum de 530 lei, sau asistent personal.

  • Copilul cu handicap accentuat are dreptul la:

-              buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, in cuantum de 68 lei.

  • Copilul cu handicap mediu are dreptul la:

-              buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, in cuantum de 33,5 lei.

**Valori aferente anului 2012. Indemnizatiile sunt calculate in baza unui algoritm si a unor indicatori stabiliti anual.

Alte drepturi financiare

Oricare dintre persoanele indreptatite, care au in intretinere un copil cu dizabilitati, beneficiaza dupa caz, de urmatoarele drepturi***:

  • sprijin lunar in cuantum de 300 lei/luna, pentru copilul cu varsta de pana la 3 ani, acordat persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente;
  • sprijin lunar in cuantum de 150 lei/luna, pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, acordat persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului ºi indemnizatiei lunare aferente;
  • sprijin lunar in cuantum de 450 lei/luna, pentru copilul cu varsta de pana la 3 ani, acordat persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata, care nu realizeaza alte venituri in afara beneficiilor de asistenta sociala destinate persoanelor cu dizabilitati;
  • sprijin lunar in cuantum de 300 lei/luna, pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 3 ºi 7 ani (acordat persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata, care nu realizeaza alte venituri in afara beneficiilor de asistenta sociala destinate persoanelor cu dizabilitati;
  • Persoana cu dizabilitate grava sau accentuata care are in intretinere un copil si care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente, beneficiaza de sprijin lunar in cuantum de 450 lei/luna, pana la implinirea, de catre copil, a varstei de 2 ani, respectiv de 150 lei/luna, pentru copilul cu varsta cuprinsa intre 2 si 7 ani.

*** Valori aferente anului 2012

Drepturi privind educatia si sanatatea

In Romania, toti copiii au acces liber si egal la orice forma de educatie (Constitutia Romaniei, Legea 1/2011, a Educatiei nationale), indiferent de varsta, precum si la informatii referitoare la diagnostic, recuperare/reabilitare, servicii si programe disponibile. Copilul cu dizabilitati, in baza Certificatului de incadrare in grad de handicap, beneficiaza conform legii si de:

  • Acces gratuit la masa si cazare, in internatele scolare
  • Reducere cu 50% a taxelor pentru cazare si masa, la cantinele si caminele studentesti
  • Acces la servicii educationale de sprijin:

•             Scolarizare la domiciliu (Ordinul nr. 5575 /2011,  pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind scolarizarea la domiciliu, respective infiintarea de grupe/clase in spitale): invatatorul de sprijin este incadrat cu 4 ore/saptamana/elev; profesorul de sprijin pentru invatamantul gimnazial este incadrat cu 5 ore/saptamana/elev; profesorul de sprijin pentru invatamantul liceal este incadrat cu 6 ore/saptamana/elev;

•             Invatamant de masa (Ordinul nr. 5574 /2011,  pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea serviciilor de sprijin educational pentru copiii, elevii ºi tineriicu cerinte educationale speciale, integrati in invatamantul de masa): un post de profesor itinerant si de sprijin pentru 8-12 copii/elevi/tineri cu deficiente moderate sau usoare si pentru 4-6 copii/elevi/tineri cu deficiente grave, profunde sau asociate; norma de predare este de 16 ore.

  • Locuri gratuite in tabere de odihna, o data pe an, indiferent de forma de invatamant
  • Intrare gratuita la spectacole, muzee, manifestari artistice si sportive
  • Rechizite scolare si alocatie zilnica de hrana (Hotararea nr. 1251/2005 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii de invatare, instruire, compensare, recuperare si protectie speciala a copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinte educative speciale din cadrul sistemului de invatamant special si special integrat) pentru intreaga perioada a programului scolar
  • Asistenta medicala gratuita, medicamente gratuite, atat pentru tratamentul ambulatoriu, cat si pe timpul spitalizarii; dispozitive medicale gratuite in ambulatoriu
  • Servicii gratuite de cazare si masa si pentru insotitorul copilului cu handicap grav sau accentuat ori al adultului cu handicap grav sau accentuat, in unitatile sanitare cu paturi, sanatorii si statiuni balneare).

Facilitati fiscale

Persoana sau familia unei persoane cu handicap au dreptul la scutire de la plata impozitului pe cladire si teren, plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor adaptate handicapului, plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora,  plata taxei hoteliere pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat.

Drepturi cu privire la discriminare

(Ordonanta nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare)

Persoana care se considera discriminata poate sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in termen de un an de la data savarsirii faptei sau de la data la care putea sa ia cunostinta de savarsirea ei. Hotararea se emite in termen de 90 de zile de la data sesizarii. Competenta pentru solutionare este si instanta civila de judecata care dispune acordarea de daune/restabilirea situatiei anterioare si eliminarea efectelor discriminarii.

Materialul face parte din Brosura "Autismul – mini-ghid pentru familie", realizata prin proiectul "Si ei trebuie sa aiba o sansa!" – Program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Prin intermediul acestui proiect, in tara au fost deschise 40 de centre de consiliere si asistenta gratuita pentru persoanele cu autism. Intra pe site-ul www.autism.raa.ro pentru adresele centrelor si mai multe detalii despre proiect.

Programul este desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania, a fost demarat la 1 octombrie 2010 cu o durata de 3 ani si beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, "Investeste in oameni!".

Citeste si despre