Profesorii romani au evaluat proiectul Scoala Discovery

| | Actualizat: 2012-11-22 17:55:21

La doua luni de la lansarea proiectului scoala Discovery, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Discovery Networks a realizat un studiu cantitativ in randul profesorilor inscrisi pe platforma online scoala.discovery.ro pentru a evalua beneficiile proiectului si eficienta noilor resurse in procesul de predare la clasa. In urma raspunsurilor primite de la profesori, Discovery a decis difuzarea programelor educative la ora 15.00 (in loc de 14.00), incepand cu 23 aprilie, pentru ca elevilor sa le fie si mai usor sa le urmareasca.

Studiul a fost implementat de compania de cercetare de piata Mercury Research, in perioada 9-18 martie, pe un esantion national de 1386 de profesori, dintre cei peste 7500 de utilizatori care s-au inregistrat pe site-ul Scoala Discovery. Cadrele didactice care au luat parte la studiu predau la clasele V-XII. Potrivit rezultatelor, aproape 90% dintre profesorii intervievati au folosit documentarele scoala Discovery la clasa cel putin o data.

82% dintre profesori sunt de parere ca proiectul scoala Discovery a dus la cresterea semnificativa a interesului elevilor pentru discipline precum matematica, chimie, biologie sau fizica datorita modului de prezentare a informatiilor, a exemplelor folosite in emisiuni si a materialelor didactice puse la dispozitia profesorilor. Aproape toti profesorii participanti la studiu considera ca proiectul este "util" sau "foarte util" (91%) si au declarat ca isi doresc ca acesta sa continue (99%).

In legatura cu rezultatele scolii Discovery, Domnul Daniel Funeriu, Consilier Prezidential pe probleme de educatie, a precizat: "Pe perioada mandatului meu am fost foarte atasat de proiectul scoala Discovery, tot asa cum am fost foarte atasat de modernizarea invaþamantului Profesional si introducerea saptamanii scoala Altfel. Scoala Discovery este fara indoiala un mare succes si sper ca acest program sa fie intarit in continuare. Scoala Discovery poate face diferenþa."

Resursele scoala Discovery sunt folosite deopotriva la clasele 5-8 (52%), si la clasele 9-12 (50%).
Aproximativ 6 din 10 profesori intra pe site-ul scoala.discovery.ro cel putin o data pe saptamana pentru a vedea programul TV al proiectului scoala Discovery si a descarca ghidurile profesorilor.
30% dintre profesorii intervievati considera ca principalul beneficiu pe care il aduce proiectul scoala Discovery in sistemul educational din Romania este modul atractiv de prezentare a informatiilor, care le starneste interesul si curiozitatea elevilor. De asemenea, 23% dintre ei apreciaza faptul ca acest proiect reprezinta un mod nou de abordare, utilizand mijloace modern (televiziunea si internetul), precum si faptul ca ilustreaza felul in care teoria este aplicata in practica.

Ada Roseti, Director de Programe pentru Europa de Sud-Est la Discovery Networks a declarat: "Este o mare bucurie pentru noi sa vedem ca un numar atat de mare de profesori considera scoala Discovery un instrument util, pe care il folosesc cu succes la clasa. Intentionam sa tinem cont de sugestiile pe care ni le-au dat profesorii, incepand cu ora de difuzare, pe care am decis deja sa o modificam incepand cu 23 aprilie. Din studiile de audienta pe care le avem, peste 30% din tinerii cu varste intre 10-18 ani au urmarit macar o data programele scoala Discovery acasa. Cumulat cu vizionarea la clasa, ne asteptam ca impactul asupra performantelor elevilor sa fie unul pozitiv. De altfel, intentionam sa evaluam acest lucru intr-un studiu ulterior, realizat dupa incheierea acestui semestru."

Despre scoala Discovery


Pe 16 ianuarie 2012 Discovery Networks CEEMEA in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, a lansat proiectul "Scoala Discovery", o initiativa destinata sustinerii invatamantului stiintific din scolile si liceele romanesti si integrarii resurselor audio-video si new media in procesul de educatie. scoala Discovery are doua componente principale: o linie de programe educative pe teme legate de invatamantul stiintific difuzata pe Discovery Channel in Romania, si o serie de materiale didactice disponibile online, care sa ajute profesorii sa integreze aceste programe in activitatile didactice curente. Cele doua componente au fost realizate tinand cont de programa scolara din Romania. Acest proiect este accesibil tuturor profesorilor si elevilor din Romania. Programele din seria scoala Discovery sunt difuzate pe Discovery Channel, care este prezent in peste 90% din locuintele din Romania care beneficiaza de acces la televiziunea prin cablu sau satelit.


In ianuarie 2012, Discovery Networks a organizat o sesiune de formare profesionala pentru 100 de profesori din toata tara, unde experti americani din cadrul Discovery Education le-au vorbit cadrelor didactice despre utilizarea resurselor audio-video in procesul de predare.   

Despre Discovery Networks CEEMEA


Discovery Networks CEEMEA (Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa) este o divizie a  Discovery Communications (NASDAQ: DISCA, DISCB, DISCK), compania Nr. 1 in lume in domeniul programelor documentare, ajungand la peste 1,5 miliarde abonati din 210 tari. Discovery ofera oamenilor posibilitatea de a-si explora universul si de a-si satisface curiozitatea, prin intermediul celor peste 130 retele in frunte cu Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery Science si Discovery HD, cat si prin intermediul produselor si serviciilor comerciale si educationale de top sau prin portofoliul diversificat de servicii media digitale, incluzand HowStuffWorks.com. in Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa, 9 branduri Discovery ajung la 147 milioane abonati din 105 tari, cu programe traduse in 19 limbi.

Citeste si despre