7 modalitati prin care taticii pot ajuta mamicile cand acestea alapteaza

| | Actualizat: 2018-02-16 00:00:00

Pentru mamele care alapteaza, timpul este destul de limitat, pentru ca ele se impart intre treburile casnice si momentele in care isi tin bebelusul la san. Ca sa le fie mai usor, le pot veni in ajutor si taticii, ajutandu-le cu diferite treburi gospodaresti sau care tin de ingrijirea bebelusului.

7 moduri prin care taticii pot ajuta mamicile cand acestea alapteaza

Iata cum poti face viata mai usoara unei mamici care alapteaza:

1. Ofera-i sprijinul tau neconditionat

Ce poate face un tatic ca sa ii fie de ajutor mamicii care alapteaza? Ori de cate ori au ocazia, taticii pot sta langa partenera lor si langa bebelus, nu numai sa priveasca acest moment special, dar sa isi ofere si ajutorul. Astfel, ei ii mai pot aduce partenerei o perna, un pahar cu apa sau oricare alt lucru de care aceasta are nevoie. La finalul alaptarii tatal poate fi cel care ia bebelusul in brate.

Dupa alaptat, sugarul are de cele mai multe ori nevoie sa elimine gazele care se formeaza in stomacul lui in timpul alaptarii, din cauza ca inghite aer prea mult in timp ce este hranit. Mamele il pot lasa pe tatic sa il ajute pe bebelus sa elimine aerul. Ceea ce trebuie sa faca este sa il tina pe cel mic intr-o pozitie verticala, sa il bata usor pe spate si sa il maseze usor, ca sa favorizeze ercutarea.

2. Ofera-i suport emotional

In perioada imediat urmatoare de dupa nastere mamele se pot simti obosite, dar si nesigure pe ele, de teama sa nu pateasca bebelusul ceva. In astfel de momente ele au nevoie de multa alinare, de tandrete din partea partenerului.

Tatii se pot informa si ei in legatura cu alaptarea, iar atunci cand mamica are indoieli cu privire la un lucru, acesta sa o sustina.

3. Ajut-o sa recupereze orele de somn

In primele luni ale bebelusului, mamele se vor trezi destul de des pe parcursul noptii, ceea ce le va schimba rutina de somn, iar oboseala se va acumula. Aici insa pot interveni tatii, care pot sa aiba grija mai mult timp de bebelus dimineata, ca mama sa poata sa doarma un pic mai mult, sau, daca nu este posibil dimineata, atunci in zilele de weekend. Chiar si o ora in plus de somn este foarte importanta pentru o proaspata mamica.

4. Pregateste-i o surpriza

Cum ar mai putea un tatic sa isi arate sprijinul si aprecierea fata de partenera sa in toata aceasta perioada a alaptarii? De exemplu, ii poate face o mica bucurie: va sta cu bebelusul doua-trei ore, timp in care sotia lui poate sa mearga la coafor, la masaj sau la o cafea cu prietena cea mai buna. Ori ii poate cumpara un lucru pe care si-l doreste de mai mult timp.

5. Da cu aspiratorul si preia o parte din treburile gospodaresti

Un mod prin care isi pot ajuta partenera de viata este un pic de ajutor dat la curatenie. Astfel, in timp ce partenera alapteaza, taticul poate sa dea cu aspiratorul in celelalte incaperi ale casei. Un alt lucru pe care il mai poate face este sa puna si haniele la spalat. Orice ajutor, cat de mic ar fi, este foarte important pentru o mama aflata la inceput de drum.

6. Nu uita sa surprinzi momentele frumoase!

Nu in ultimul rand, un alt lucru dragut si special pe care il pot face tatii este sa surprinda aceste momente unice cu ajutorul unui aparat de fotografiat. Poate iesi un intreg album doar din momentele unice dintre mama si bebelusul ei tinut la piept.

Citeste si despre