Depresia tatalui afecteaza bebelusul nenascut

| | Actualizat: 2014-08-21 17:23:48

Depresia tatalui afecteaza bebelusul in sarcina, dar consecintele se reflecta in sanatatea emotionala a copilului si dupa nastere. Credeai ca doar starea emotionala a mamei este importanta pentru buna crestere si dezvoltare a copilului, inainte si dupa nastere? Specialistii sustin ca sanatatea emotionala precara a tatalui poate afecta sever dezvoltarea copilului, predispunandu-l la probleme si tulburari comportamentale inca din copilaria timpurie!

Cum afecteaza depresia tatalui bebelusul din burtica mamei in sarcina?

Depresia tatalui in perioada de sarcina afecteaza copilul nenascut, intr-un mod indirect. Starea taticului influenteaza din plin starea emotionala a gravidei. Hormonii de sarcina predispun viitoarea mamica la o multime de stari si simptome, iar riscul de depresie este foarte mare, chiar si la cel mai mic factor declansator.

Anxietatea si simptomele de tristete si apatie ale tatalui reprezinta un astfel de factor declansator pentru depresia gravidei. Atunci cand starea mentala a viitoarei mamici este alterata, este predispusa la tot soiul de stari si comportamente care se pot dovedi periculoase pentru sanatatea bebelusului din burtica:

  • probleme de somn (fie insomnii, fie ore prelungite de somn si riscul de sedentarism);
  • consum irational de alimente (fie mananca prea mult, fie deloc).

Riscurile depresiei tatalui in sarcina asupra copilului

Primele efecte secundare ale depresiei tatalui asupra gravidei si fatului apar inca din sarcina. Potrivit specialistilor, atunci cand starea emotionala a gravidelor este alterata din cauza indispozitiei si tristetii tatalui exista riscul:

  • avortului spontan;
  • nasterii premature si greutatii scazute a copilului la nastere.

Insa efectele secundare ale depresiei taticului asupra bebelusului se reflecta si pe termen lung, dupa nasterea acestuia. Portivit cercetatorilor, copiii ai caror tatici au aratat semne ale depresiei in timpul sarcinii partenerelor lor risca sa manifeste probleme comportamentale si emotionale severe dupa varsta de 3 anisori.

Specialistii pun fenomenul pe seama unei eventuale sensibilitati genetice pe care copilul o mosteneste de la tatic si il predispune la aceleasi stari ca ale acestuia. In plus, cercetatorii afirma ca depresia tatalui in sarcina are toate sansele sa se prelungeasca si dupa nasterea copilului.

Interactiunile dintre taticul depresiv si copilul in plin proces de crestere si dezvoltare ar putea avea un impact negativ in sanatatea emotionala a celui mic, predispunandu-l la aceleasi probleme si tulburari de comportament, mai tarziu, in copilarie.

Studiul realizat in jurul acestor ipoteze de cercetatori norvegieni de la Universitatea din Bergen este foarte important. Descoperirile studiului pot ajuta medicii sa prezica inca din timpul sarcinii daca viitorii bebelusi prezinta risc de probleme emotionale si comportamentale in copilarie, doar pe baza starilor emotionale ale taticului si gravidei.  

Crezi ca depresia viitorului tatic este periculoasa pentru sanatatea copilului sau ca este doar o exagerare? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre