Vrei sa fii un tata mai bun in 2017?

| | Actualizat: 2017-01-25 14:43:02

Azi, mai mult ca niciodata, tatii isi asuma un rol activ in cresterea si educarea copilului. Implicarea presupune bunavointa, insa nimeni nu se naste invatat astfel ca fiecare tata in parte trebuie sa isi imbunatateasca pas cu pas tehnicile de educatie folosite. Ti-ai propus ca de anul acesta sa fii un tata mai bun? Urmeaza sfaturile de mai jos si vei primi numai cuvinte de lauda!

Un studiu realizat de cercetatori de la Universtitatea Connecticut, din SUA, a scos la iveala faptul ca dragostea unui tata are o influenta covarsitoare asupra dezvoltarii personalitatii unui copil. Copiii care au avut parte de parinti implicati activ in cresterea si educarea lor sunt mai inteligenti, se comporta exemplar si realizeaza mai usor conexiuni sociale, sunt mai putin predispusi la tristete, la anxietate.

Trasaturi generale ale unui tata bun

Tatii buni au, potrivit cercetarilor, trasaturi comune. Sunt, printre altele, loiali si deschisi mereu la nou. Pun familia pe primul plan si nu o abandoneaza niciodata. Tatii buni nu se sfiesc sa le arate copiilor lor cat de mult ii iubesc, ii mangaie si ii saruta, dar stiu si cand sa puna piciorul in prag. De asemenea, un tata bun se va juca impreuna cu copilul sau, va glumi si va rade asa incat sa destinda atmosfera in casa. Un alt studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Concordia, din Quebec, Canada, a analizat efectele pe termen lung ale prezentei tatalui in viata copilului sau. Astfel, copiii care au parinti angajati activi in cresterea si educarea lor sunt mult mai inteligenti si se adapteaza mai usor in situatii dificile, gasind rapid solutiile corecte.

Cum poti deveni un parinte exemplar

Respect-o pe mama copilului

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate face un tata pentru copilul sau este sa ii respecte mama. Pastreaza puternica relatia cu femeia care ti-a daruit un copil. Fa-ti timp pentru a construi aceasta relatie si mentine-o sanatoasa. Copilul are nevoie de un mediu sigur in care sa se dezvolte. Cand isi vede parintii ca se iubesc si se respecta reciproc va simti la randul sau ca este acceptat si respectat.

Asculta si apoi vorbeste

Din pacate, de cele mai multe ori, atunci cand un tata ii vorbeste copilului sau o face pentru a-l certa. Este si motivul pentru care multi copii se ascund atunci cand mama le spune: "Tatal tau vrea sa vorbeasca cu tine." Fa-ti timp sa asculti ideile si problemele copiilor tai. Ascultarea ii ajuta sa se simta intelesi si respectati. Asculta-l si vorbeste cu el inca din primii ani, fiindca in felul acesta ii va fi mult mai usor sa ti se destainuie atunci cand problemele sale de viata se vor complica.

Disciplineaza-l cu dragoste

Toti copiii au nevoie de indrumare si disciplina, nu ca o pedeapsa, ci pentru a stabili limite rezonabile. Vorbeste-i copilului despre consecintele actiunilor lui si ofera-i recompense pentru un comportament dezirabil.

Petrece timp cu copilul

Poate ca suna complicat acest indemn, insa este extrem de important pentru micutul tau. In cazul in care vei fi mereu mult prea ocupat pentru copil, el se va simti neglijat, orice i-ai spune. Sa iti pretuiesti copilul inseamna sa renunti la unele lucruri si sa petreci cel putin o ora pe zi impreuna cu el. Copiii cresc foarte repede, iar aceste oportunitati, odata ratate, le vei pierde pentru totdeauna.

Fii un model pentru copilul tau 

Tatal este un model pentru copilul sau, fie ca isi da seama, fie ca nu. O fata care petrece timp cu un tata iubitor creste stiind ca merita sa fie tratata cu respect de barbati si va sti ce sa caute la un sot. Iti poti invata copilul ceea ce este important in viata fiind tu insuti un model de onestitate, de smerenie si responsabilitate.

Fii un profesor

Nu trebuie sa consideram ca educatia e doar un atribut al scolii. Un tata care isi invata copilul despre bine si rau creste un copil care va face alegeri corecte in viata. Tatii implicati folosesc exemple din viata de zi cu zi pentru a-si ajuta copiii sa invete lectiile de baza ale vietii.

Mancati impreuna

Micul dejun, pranzul sau cina sunt momente perfecte in care sa petreci timp de calitate alaturi de copilul tau. Este sansa sa discutati despre ceea ce isi doreste sa faca, sa ii oferi consiliere.

 

Citeste si despre