Lamaia - tratament pentru raceala

| | Actualizat: 2012-01-16 17:13:43

Lamaia este unul din cele mai cunoscute fructe citrice. Lamaia este folosita pentru sucuri, arome in prajituri si chiar si ca remediu impotriva racelii. Dar ce putem stii mai in amanunt despre ea?


Desi este un fruct care are un gust acru si majoritatea dintre noi nu il consuma sub forma in care se gaseste, lamaia are foarte multe proprietati benefice. Se pare ca lamaia are efect antiseptic, antiinflamator, iar frunzele de lamaie au proprietatea de a scadea febra. Lamaia mentine un tonus intestinal crescut imbunatatind digestia, si de asemenea previne cancerul de colon datorita cantitatii ridicate de vitamina C. Lamaia este recomandata si pentru frumusete, cercetatorii spunand ca vitamina C are efect pozitiv asupra imbatranirii tenului (incetinindu-i procesul).


Foarte mult lamaia este folosita in curele de slabire. Se pare ca un pahar de apa calda cu zeama de la o lamaie pe stomacul gol dimineata poate face minuni prin intensificarea activitatii tubului digestiv si la inceperea arderilor celulare, astfel organismul devenind activ de dimineata. De asemenea - ceea ce am testat eu pe timp de raceala - doua picaturi de zeama de lamaie dozate intr-o nara desfunda nasul pentru cel putin 6 ore. Senzatia este una …destul de neplacuta, dar dureaza doar trei patru secunde, iar efectul este unul de durata!


Conform cu www.csid.ro, lamaia vindeca acneea prin cantitatea de vitamina C, amelioreaza anxietatea, calmeaza febra (un pahar de apa calda cu o lingura de miere si zeama de la o lamaie), vindeca eczemele, inlatura oboseala, improspateaza respiratia si protejeaza stomacul (sursa: http://www.csid.ro/health/8-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-lamai-5104132/ ).


Exista si mituri despre lamaie, iar http://safiitusanatos.manager.ro/2011/03/04/7-mituri-despre-lamaie/ ne spune faptul ca:

  • lamaile de fapt nu sunt cele mai bogate in vitamina C, coacazele si afinele continand mai multa vitamina C. Gustul acru este dat de acidul citric din lamaie si nu de cantitatea de vitamina C din aceasta.
  • lamaia nu slabeste inima, ci mai degraba o ajuta prin acidul citric;
  • sucul de lamaie imbunatateste digestia;
  • sucul de lamaie poate imbolnavi stomacul daca acesta este consumat in cantitati mar;
  • lamaile accelereaza metabolismul, contribuind la regenerarea celulara;
  • lamaia intareste sistemul imunitar datorita cantitatii de vitamina C;
  • Coaja de lamaie contine vitamina P, buna pentru vasele de sange. Din pacate insa coaja de lamaie, cat si cea de portocala pot fi pastrate doar cu conservanti E231 si E232, a caror efect este daunator asupra corpului uman, acesti aditivi fiind suspectati ca fiind cancerigeni.

Copacul de lamai creste in zone calde, iar daca se intampla sa inghete, lamaiul este foarte sensibil si se usuca repede. Fructele de lamai cresc tot timpul anului. Este posibil chiar un copac sa aiba flori, fructe verzi si fructe coapte (eu am vazut de multe ori acest fenomen in Grecia). Se poate creste si in Romania un copac de lamai, dar la dimensiuni mult mai reduse, doar in casa, la caldura si lumina soarelui, si cu un sol umed. Copacul real este de marimea unui mar, si este de obicei incarcat cu fructe.


In bucatarie, lamaia este foarte folosita in Grecia. In sosuri, carne de pui, ficatei de pui prajiti cu lamaie si oregano fac din acestia o adevarata bunatate culinara! In familia noastra folosim lamaia foarte mult la gatit, mai ales in preparatele cu carne de pui! Lamaia de multe ori poate inlocui gustul de sare, iar pentru o masa copioasa un sos cu lamaie este binevenit!


Lamaia, de asemenea, se poate folosi si verde, dar chiar daca este pastrata mai mult timp aceasta nu se coace, ca alte fructe (de exemplu caisele, bananele), ci mai degraba i se usuca coaja. Pentru pastrarea mai indelungata a sucului, se pot stoarce lamaile pe care le aveti si le puteti ingheta in striclute mici de la esenta, sau in pungi pentru gheata (grecii de obicei folosesc acest procedeu), iar la nevoie dezghetati doar cantitatea dorita.


Cam asta se poate spune despre lamaie. Mie mi se pare un frunct interesant si foarte util in casa! In familia mea folosim foarte mult lamaia la gatit, combinata cu ulei de masline si oregano. De exemplu se pot taia bucatele mici de pulpa de pui, se prajesc bine apoi se pun pe o farfurie. Se toarna ulei de masline proaspat peste ele, oregano si zeama de la lamaie. Este un deliciu cu paine proaspata. Acelasi procedeu se poate face si cu ficateii prajiti! Aici totul depinde si de gusturi. Oricum lamaia a fost, este si ramane un dar de la Dumnezeu pentru oameni.

Citeste si despre