Obiceiurile sanatoase se transmit in familie: 4 moduri in care copiii pot invata sa aiba un stil de viata echilibrat

| | Actualizat: 2023-03-16 09:29:49

Parintii sunt principalele persoane responsabile pentru sanatatea copiilor. Iar obiceiurile si comportamentul lor au inevitabil o mare influenta asupra celor mici, care invata prin imitatie in prima parte a vietii. Pentru a garanta o buna dezvoltare fizica și psihica a copiilor, este important ca acestia sa creasca intr-un mediu cat mai sanatos si sa invete cum sa aiba grija de ei prin adoptarea unor bune obiceiuri legate de stilul de viata.

In acelasi timp, copiii trebuie sa invete sa recunoasca acele comportamente daunatoare sanatatii, pentru a putea preveni posibile probleme viitoare. Descopera mai jos patru moduri in care copiii pot invata sa aiba un stil de viata echilibrat.

Obiceiuri alimentare bune

O alimentatie sanatoasa si echilibrata este esentiala pentru o buna crestere. Este important sa introduci in dieta copilului toate grupele de alimente, controland in acelasi timp cantitatile consumate, pentru a preveni anumite probleme grave de sanatate, precum excesul de greutate, cauza altor afectiuni. Iata cateva obiceiuri bune de transmis copiilor: 

  • limiteaza alimente care contin grasimi saturate, zahar si sare in exces, de exemplu, produsele de tip fast-food si bauturile racoritoare. 

  • include in dieta produse bogate in vitamine, minerale si alti compusi nutritivi, de exemplu, acizi grasi Omega-3,  care sa le asigure o dezvoltare echilibrata. Vitamina C pentru copii este foarte importanta, pentru ca ajuta la sinteza colagenului, o proteina esentiala pentru piele, ligamente si oase, dar si un antioxidant puternic. Printre alti compusi esentiali pentru dezvoltarea lor sunt vitaminele B, utile pentru sistemul nervos si cresterea tesuturilor, vitamina D, care favorizeaza absorbtia calciului in schelet si dinti, precum si fierul, necesar globulelor rosii, care transporta oxigen in celule. 

  • planifica mesele la ore regulate, potrivite pentru intreaga familie, si mancati frecvent impreuna. Creeaza o atmosfera calma in timpul meselor. Implica-i pe cei mici in pregatirea mancarurilor, in functie de abilitatile lor, dar si in planificarea meselor, pe cat posibil.

  • ia copiii la cumparaturi si invata-i sa citeasca etichetele, pentru a face cele mai bune alegeri.

  • nu oferi desert ca recompensa. Opteaza pentru deserturi sanatoase, precum salata de fructe, iaurtul, smoothie-urile. 

  • obisnuieste-i sa bea multa apa de la o varsta frageda, pentru o hidratare adecvata. 

Activitati fizice

Sedentarismul este unul dintre principalii inamici ai sanatatii. Practicarea sportului sub toate formele sale este o modalitate excelenta de a preveni numeroase probleme de sanatate si de a asigura o buna dezvoltare fizica copiilor. In plus, activitatile fizice ajuta la secretia de endorfine, substante cunoscute drept “hormonii fericirii”, ajutand la instalarea unei stari de bine. Si, daca pentru adulti exista si posibilitatea de administrare a 5-HTP supliment alimentar ce ofera suport in sinteza serotoninei, este recomandat ca cei mici sa faca activitati fizice pentru un nivel bun de endorfine. Sportul nu trebuie sa fie o constrangere. Lasa-i pe copii sa-si aleaga activitatea care le place cel mai mult, pentru ca ii va ajuta sa o integreze mai eficient in programul lor zilnic sau saptamanal. 

Joaca

Fa-ti timp sa te joci cu ei. Joaca este un bun instrument educational pentru dezvoltarea mintala si fizica. Joaca ii ajuta sa se familiarizeze cu mediul inconjurator si cu persoanele din jur, sa rezolve probleme si sa invete sa se adapteze in functie de diferite situatii.

Lectura

Evitarea activitatilor stimulatoare inainte de culcare, de exemplu, ecranele, ajuta la stabilirea unui ritual de somn sanatos. Somnul este foarte important, pentru ca ajuta la regenerarea celulelor. Poti include in ritualul de seara lectura, care are numeroase beneficii pe tot parcursul vietii. Permite intarirea relatiei cu cei mici, ii ajuta sa se relaxeze si stimuleaza invatarea, dezvoltand, printre altele, vocabularul.

 

Sanatatea depinde, in mare masura, de dieta, stilul de viata si odihna. Cu cat cei mici adopta mai devreme obiceiuri bune legate de stilul de viata, cu atat probabilitatea de a avea probleme legate de dezvoltarea lor fizica si psihica va fi mai redusa.

Sursa foto: Freepik

Citeste si despre