Copilul la mare. Trucuri, sfaturi si idei pentru parinti

| | Actualizat: 2021-06-29 13:47:44

Prima vizita la mare impreuna cu cel mic este recomandata de medici in jurul varstei de un an, ideal dupa un an si jumatate. Aceasta experienta poate sa fie una memorabila, in sensul cel mai bun cu putinta, daca se iau in calcul cateva recomandari, trucuri si sfaturi. Ceea ce este esential in fiecare moment petrecut cu cel mic pe plaja este ca nicio masura de siguranta nu este inutila sau in plus.

Alege locul potrivit

Copiii mici se simt bine oriunde si se adapteaza relativ repede la schimbarea de mediu atat timp cat sunt respectate elementele esentiale care tin de rutina lor zilnica si sunt in compania permanenta a parintilor. Chiar si asa, locul de cazare trebuie ales cu atentie. Trebuie sa fie sigur, confortabil si sanatos, lipsit de umezeala, de mirosuri persistente, luminos si curat. Pe de alta parte, este important sa nu fie foarte departe de plaja, pentru ca cei mici se plictisesc foarte repede, devin agitati si anxiosi. Ideale sunt locatiile destinate familiilor, unde scopul vacantei la mare este odihna si relaxarea, nu distractiile zgomotoase. Un loc linistit care intruneste toate aceste conditii sunt ofertele de cazare eforie nord, care se dovedesc alegerea cea mai inspirata pentru familiile cu copii.

Intervale sănătoase pentru stat la plajă

Intre orele 11.00 si 17.00, copiii mai mici de trei ani nu au ce cauta pe plaja. Indiferent de sistemele de protectie solara folosite, razele UV sunt prea puternice pentru ei. Ideale sunt orele 8.00-11.00 si 17.00-19.00, cand soarele este bland si face bine, fara a provoca daune. Un sfat foarte important este sa monitorizezi radiatiile UV. Orice aplicatie meteo a telefoanelor inteligente furnizeaza informatii, in timp real, despre intensitatea radiatiei solare. Uneori acestea sunt foarte puternice chiar si in intervale orare considerate optime.

 

Nu doar radiatiile UV sunt cele daunatoare pe plaja, ci si lumina foarte intensa de la orele de pranz, plus stralucirea obositoare a razelor reflectate in apa, pentru ca ochii copiilor sunt foarte sensibili.

Protectia solara

In primul rand, nu trebuie neglijata nicio clipa. Trebuie folosite creme de protectie solara cu un factor adecvat, special concepute pentru cei mici, astfel incat sa respecte pielea sensibila si foarte delicata a acestora.

 

Crema se aplica in camera de hotel, nu pe plaja. Orice lotiune de protectie solara are nevoie de minim zece minute pentru a deveni cu adevarat activa. Pe plaja, aceasta va fi doar improspatata la fiecare doua-trei ore sau atunci cand este necesar.

 

Tine cont si de faptul ca nu orice umbrela este cu adevarat eficienta, iar un loc umbrit nu este mereu protejat de radiatii. Exista umbrele si corturi de plaja care asigura o blocare eficienta a radiatiilor UV. Aceste informatii trebuie sa fie mentionate explicit pe eticheta si garantate de producator. La fel si in cazul imbracamintei cu protectie UV. Nu omite faptul ca eficienta acestora scade in timp, iar umbrela cu protectie UV de acum cativa ani este posibil sa nu mai fie cu adevarat eficienta.

Fii selectiv cu jucariile

Nu este nevoie sa duci pe plaja un arsenal intreg de jucarii. Daca vei urmari ce fac copiii care au foarte multe jucarii in jurul lor, vei fi uimit. Acestia aleg sa foloseasca cel mult cateva piese. O galetusa si lopatele, plus cateva forme pentru nisip sunt mai mult decat suficiente. Completeaza setul de jucarii cu ceea ce mama natura ofera gratis pe plaja: scoici, nisip si apa.

 

Este insa extrem de utila o piscina mica, gonflabila. Poate fi amplasata in cortul de plaja sau sub umbrela. Copiii, mai ales cei mai mici de un an si jumatate, sunt captivati de joaca fara restrictii cu nisip si apa si devin intens preocupati de aceasta activitate zeci de minute in sir. Acesta este motivul pentru care este bine sa nu fie lasati in soare, ci protejati in semiumbra oferita de umbrela sau cort, iar piscina ii satisface perfect, in deplina siguranta, fie ca stau in ea, fie pe langa ea.

Ce mancam? Ce bem?

Depinde de la copil la copil si de stilul acestuia, dar ideale sunt fructele care pot fi transportate intregi: afine, struguri, caise, precum si cutiile cu iaurt mici sau alte gustari de acest tip. Foloseste cutii refolosibile cu capac in locul pungilor de plastic. Sunt infinit mai eficiente, sunt stabile si pot fi manevrate mai bine. Foloseste o geanta termica pentru a le pastra in siguranta, la temperatura potrivita.

 

Utilizeaza sticle mici si multe pentru apa. Taie sandvisurile in bucatele, cat pentru o inghititura. Alege lucruri simple si gustoase: branza, fructe, oua tari, prajituri de tipul checului si evita ciocolata, preparatele cu carne sau cele cu unt. Daca copilul bea lapte, foloseste un termos pentru a pastra apa la temperatura optima si prepara formula la fata locului, nu aduce laptele gata amestecat pe plaja. Totodata, hidratarea copiilor este vitala. Limonada cu miere, apa combinata cu suc de fructe (in proportia doua parti apa, una de suc) sunt variante tentante pentru cei mici.

 

O vacanta la mare este plina de beneficii, nu doar pentru sanatate, ci si pentru dezvoltarea cognitiva a copilului, pentru ca plaja si apa provoaca experiente senzoriale unice care stimuleaza intens dezvoltarea celor mici. Cu putina atentie la detalii, anticipand si evitand situatiile care pot fi neplacute sau periculoase, vacanta la mare va fi perfecta.

 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Citeste si despre