Alaptarea mixta? Trucuri pentru a o transforma intr-un succes

| | Actualizat: 2021-12-29 15:46:21

Alaptarea mixta este o alaptare care combina laptele matern si laptele praf. OMS recomanda alaptarea exclusiva la san in primele sase luni de viata ale copilului, dar uneori acest lucru nu este posibil, deoarece laptele matern nu este sificient.

De cele mai multe ori, apelarea la alaptarea mixta de face de catre mamele care au gemeni sau tripleti si al caror lapte nu ajunge pentru a hrani toti copiii. Exista insa si cazuri in care unele mame nu au suficient lapte pentru un singur copil. In cazul acestora, pentru a putea continua alaptarea se recomanda trecerea la alaptarea mixta. Adica, pe langa laptele matern se va administra si formula de lapte.

Alaptarea mixta: decizie sau "obligatie"?

In timp ce unele mame sunt nevoite sa apeleze la alaptarea mixta deoarece laptele matern nu este suficient, altele aleg sa alapteze in mod mixt pentru ca vor sa se intoarca mai rapid la activitatile zilnice si sa-si lase bebelusul in grija altei persoane, sau pentru ca, pur si simplu, vor sa se odihneasca.

Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, alaptarea mixta este "fortata", atunci cand un profesionist din domeniul sanatatii prescrie suplimentarea alimentatiei cu formula de lapte deoarece mama nu produce suficient lapte si/sau copilul nu ia in greutate cat ar trebui cu ajutorul laptelui metrn. de care are nevoie si nu ia in greutate in mod normal. Suplimentele pot fi laptele matern (este un mit ca laptele praf este mai hranitor), caz in care nu este vorba de alaptare mixta, sau de alimentatia cu lapte praf.

Indiferent de situatie insa, in momentul in care faci trecerea la alaptarea mixta, este recomandat ca alaptarea naturala sa se faca pe timp de noapte, deoarece prolactina, hormonul care este esential pentru productia de lapte matern, este cel mai mult secretat noaptea.

De ce alaptarea mixta inseamna esec pentru multe femei

In multe cazuri, alaptarea mixta esueaza si se transforma in alimentatie cu lapte praf. Acest lucru este cauzat de diverse motive:

Nu este rezolvata cauza care a dus la apaltarea mixta. Iar aici vorbim de cazurile in care mama are suficient lapte insa la recomandarea medicului apeleaza la alaptare mixta din diverse motive, cel mai important fiind ca micutul nu ia in greutate. Se poate intampla, de asemenea, ca bebelusul sa aiba dificultati in ceea ce priveste suptul, din cazua frenului sublingual scurt, hipotoniei, retrognatiei sau altor probleme. In cazul in care acestea nu sunt depistate si rezolvate, problema de va mentine si, in cele mai multe dintre cazuri, productia de lapte va scadea progresiv, pana cand mama va fi nevoita sa apeleze la hranirea cu lapte praf.

Bebelusul este mai comod din fire, iar hranirea cu biberonul il ajuta sa manance mai usor, depunand mai putin efort. Acest lucru ii poate face pe bebelusi sa devina nerabdatori cu suptul si sa prefere biberonul.

Cum poti obtine o alaptare mixta de succes

Tocmai am vazut care sunt principalele motive care duc la esecul alaptarii mixte, asa ca sa vedem acum ce trebuie sa facem pentru ca alaptarea sa fie un succes.

In cazul in care alaptarea mixta survine deoarece bebelusul nu ia in greutate, este important sa investigam motivele pentru care se intampla acest lucru. De la o analiza a lapteului pana la consultarea bebelusului pentru a identifica problemele pentru care nu suge corect sau sificient. Odata depistata problema, aceasta va putea fi rezolvata. In caz contrar, problema va persista si va duce la trecerea la formula de lapte.

Ofera-I mai intai sanul si apoi formula de lapte. In acest fel, bebelusul se va chinui putin, la inceput sa suga si apoi, cand nu mai este lapte, ii poti suplimenta alimentatia cu lapte praf. Astfel, bebelusul este stimulat sa suga de fiecare data cand ii este foame, chiar daca in cantitati mici.

Gaseste metoda corecta de suplimentare. Suplimentele nu trebuie sa fie oferite intotdeauna in biberon. Exista multe alte metode care pot fi mai potrivite. De exemplu, bebelusii foarte mici, care iau cantitati mici de suplimente de lapte pot fi hraniti cu o seringa si un deget, astfel incat sa fie stimulati sa suga. Cei mai maricei, care pot sta in fundulet, pot bea laptele dintr-o cana, sau ii poate fi oferit cu lingurita.

FOTO: pexels.com

Citeste si despre