De ce este diferit laptele matern produs in timpul zilei fata de cel produs in timpul noptii

| | Actualizat: 2019-10-08 10:53:44

Alaptarea este fundamentala in cresterea si dezvoltarea copilului. Este indispensabila in legatura creata intre mama si nou-nascut si are beneficii mari pentru sanatate. Alaptarea reprezinta unul dintre cele mai bune momente atat pentru copil, ca si pentru mama.

De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca bebelusii sa fie hraniti numai cu lapte matern in primele sase luni de viata.

Dar, dincolo de a cunoaste beneficiile alaptarii si de a recunoaste importanta mare pe care o are in sanatatea copiilor, de multe ori ignoram cateva date destul de interesante, care ne pot ajuta sa intelegem mai bine acest proces extraordinar si sa profitam de el cat mai mult.

Diferenta dintre laptele matern in timpul zilei si noptii

UNICEF explica faptul ca laptele matern contine cantitatile necesare de vitamine, minerale, proteine, grasimi si zaharuri care ajuta bebelusul sa creasca sanatos.

Datorita acestor nutrienti, micutii vor avea oase puternice, energie, inteligenta si un numar mare de anticorpi care ajuta la intarirea sistemului imunitar. Astfel, pot fi evitate alergiile, bolile, infectiile si alte amenintari care i-ar putea pune sanatatea in pericol.

Ce spune studiul

Pe langa aceasta combinatie extraordinara de nutrienti si elemente esentiale in cresterea copilului, o cercetare publicata in revista stiintifica "Nutritional Neuroscience" a descoperit ca laptele matern are diverse componente care variaza ziua si noaptea si influenteaza somnul copilului. 

Conform acestui studiu, laptele are nucleotide, o substanta elementara din acizii nucleici (ADN si ARN), care isi modifica concentratia pe parcursul zilei. Acest lucru, la randul sau, influenteaza somnul si odihna bebelusului.

Cu alte cuvinte, laptele matern se schimba in functie de ora din zi, ceea ce poate ajuta nou-nascutii sa doarma mai bine.

Studiul a descoperit ca laptele matern produs noaptea are concentratii mai mari de nucleotide, spre deosebire de laptele produs dimineata sau de-a lungul zilei.

Cercetatorii cred ca cresterea pe timpul noptii a acestor nucleotide ajuta bebelusul sa se relaxeze si il ajuta sa adoarma mai repede.

In aceste conditii, daca esti una dintre mamele care se mulg  pentru a pastra laptele sau pentru a hrani copilul cand nu este langa el, ar trebui sa tii cont de momentul zilei in care faci acest lucru. 

Poti pastra laptele la frigider, iar in acest fel bebelusul tau poate beneficia de cele mai bune concentratii de nucleotide de care are nevoie in timpul zilei.

Citeste si despre