Reflexul de supt este unul dintre cele mai importante reflexe pe care le are nou-nascutul. Reflexul de supt este comun tuturor mamiferelor si este prezent inca de la nastere. Reflexul de supt la bebelusi este un factor important in procesul alaptarii.
Daca atingi cerul gurii bebelusului cu degetul, o suzeta sau cu sfarcul, el va incepe in mod instinctiv sa suga. Reflexul suptului se declanseaza foarte usor la bebelusi. Reflexul se maturizeaza in cea dea 34-a saptamana de sarcina. Suptul devine o actiune voita in jurul varstei de 4 luni.
Trebuie sa tii cont de faptul ca de fiecare data cand bebelusul tau isi exerseaza reflexul de supt, acest lucru nu inseamna neaparat ca ii este foame.
Suptul este o actvitate linistitoare si placuta pentru bebelus.
Reflexul suptului si alaptarea
Unul dintre motivele pentru care mamele incep "cu stangul" in ceea ce priveste alaptarea are legatura cu reflexul suptului. Nu doar sfarcul trebuie sa intre in gura copilului ci si o buna parte din mamelon. Daca ai doar varful sfarcului in gura lui, s-ar putea sa nu fie deajuns pentru a stimula reflexul de supt.
In plus, sinusurile de lapte s-ar putea sa nu fie presate cum trebuie de limba si maxilarul bebelusului. Daca bebelusul tau nu prezinta reflexul de supt, trebuie sa vorbesti cu medicul.
Suptul si inghititul
Cascatul, suptul degetului si inghitirea fluidului amniotic pot fi intalnite la bebelus pentru prima oara in jurul saptamanilor 12-13 de sarcina. Suptul si inghitiul ca reflexe nu se maturizeaza in totalitate decat pe la 36 de saptamani de sarcina. Bebelusul trebuie sa stie sa coordoneze reflexele aceastea simultan pentru a bea lapte. Acest lucru este cunoscut drept secventa "supt-inghitit-respirat".
Dorinta unui nou nascut de a suge este foarte mare si nu orice tentativa a lui de a suge (degetul, mana, jucariile sau orice altceva) inseamna ca ii este foame si vrea sa fie hranit.
Suptul atunci cand bebelusului nu ii este foame este numit de obicei "supt non-nutritiv" si pentru unii nou-nascuti poate sa actioneze ca un mecanism pentru confort sporit. Aceasta este cauza pentru care unii bebelusi par sa vrea sa fie hraniti foarte des.
Reflexul de supt este prezent pana la varsta de un an sau mai mult, reflexul de a inghiti ramane pe viata.