Celule stem din laptele matern

| | Actualizat: 2011-12-02 17:31:07

Celulele stem, recunoscute de specialisti pentru capacitatea lor regenerativa, pot fi recoltate si din laptele matern. Numite si celule suse, acestea se pot transforma in orice tip de celula din corp si au un potential terapeutic foarte mare. Extragerea lor din laptele mamar nu este o interventie invaziva, precum cea a prelevarii de sange placentar.

Constatarea apartine oamenilor de stiinta de la Universitatea de Vest in Australia. Savantii au descoperit prezenta celulelor stem in laptele proaspetelor mamici inca din 2008, iar anul acesta au reusit sa demonstreze predispozitia lor de a deveni celule osoase, adipoase, cerebrale, hepatice si pancreatice.

Laptele matern, o sursa bogata de celule stem

Celulele embrionare (stem) au fost izolate de laptele matern in numar mare, spre suprinderea cercetatorilor. Analizele ulterioare au identificat in componenta lor markerii proteici corespunzatori, ceea ce inseamna ca celulele detin toate proprietatile acestor celule regeneratoare descoperite de medicina moderna.

Oamenii de stiinta care au cercetat fenomenul sustin ca celulele stem constituie aproximativ de 2% din toate celulele laptelui matern, insa proportia variaza in functie de cantitatea de lapte produsa de fiecare femeie.

Pareri contrarii

O parte din specialisti sunt rezervati in privinta capacitatii reale a celulelor laptelui mamar de regenerare. Savantul Robin Lovell-Badge de la Institutul National de Cercetare Medicala din Londra admite ca exista posibilitatea care o parte din celulele glandelor mamare sa aiba un potential mai mare decat cele obisnuite, insa nu considera ca celulele embrionare propriu-zise pot exista cu adevarat in laptele de mama.

In perioada urmatoare, oamenii de stiinta urmeaza sa injecteze celulele stem mamare in organismul cobailor, pentru a observa daca ele vor forma teratoame - tumori cu tesut derivat din celule embrionare. Acesta este singurul mod de a stabili daca celulele sunt cu adevarat pluripotente.

Celulele suse au fost depistate anterior in lichidul amniotic si in sangele extras din cordonul ombilical, iar aceasta este o noua descoperire a lor in organismul adult.

Singurele celule cu capacitate regenerativa din corpul unei persoane adulte sunt cele hematopietice (permit inlocuirea periodica a celulelor sangvine, existente la nivelul maduvei osoasei, sangelui periferic si sangelui ombilical) si cele mezemchimale (permit inlocuirea celulelor osoase, adipoase si cartilaginoase, obtinute prin prelucrarea tesutului ombilical).

Cercetatorii australieni spun ca celulele stem hematopietice si mezemchimale nu detin aceeasi capacitate de regenerare pe care o au celulele embrionare din laptele matern.

Utilizari conexe ale celulelor stem din laptele matern

Chiar daca celulele prelevate din laptele matern nu se dovedesc a fi intocmai celule stem embrionare, ele vor avea in continuare un potential remarcabil in medicina regenerativa.

Specialistii sustin ca stocarea lor intr-o banca specializata va permite tratarea unor afectiuni importante de-a lungul vietii. De pilda, daca mama va face diabet, celulele strem se pot transforma in celule pancreatice beta care sa secrete insulina de care corpul are nevoie.

Totodata, descoperirea a ridicat o serie de intrebari cu privire la rolul acestor celule in raport cu sanatatea bebelusilor hraniti la san. Laptele matern si-a castigat in trecut reputatia de a consolida sistemul imunitar al nou-nascutilor, fara sa se cunoasca motivul concret pentru aceasta.

Testele de laborator au aratat ca, in cazul soarecilor de laborator, celulele imunitare sunt transportate, in urma alaptarii, prin mucoasa intestinala in sange. Daca acelasi fenomen se petrece si in cazul oamenilor, atunci importanta celulelor embrionare de la nivelul glandelor mamare prinde proportii de necontestat.

Oamenii de stiinta de la Universitatea de Vest din Australia urmaresc acum sa demonstreze faptul ca celule stem din laptele matern contribuie la regenerarea tesutului din organism si la dezvoltarea corecta a bebelusului, jucand un rol crucial in vindecarea unei game complexe de afectiuni.

Citeste si despre