Tot mai multi parinti opteaza pentru recoltarea si stocarea de celule stem la nasterea copiilor lor, considerand ca sanatatea este cel mai important aspect al viitorului lor. Daca pana acum sangele si tesutul de cordon ombilical erau considerate principala sursa de celule stem, lucrurile au evoluat, iar placenta a devenit vedeta medicinei regenerative.
Celulele stem obtinute din sangele si tesutul cordonului ombilical pot asigura acces la tratamente pentru 85 de boli, printre care anumite tipuri de leucemie, AVC, diferite tipuri de cancer si chiar autismul. Tratamenele sunt aprobate atat de FDA, din SUA, cat si de Agentia Europeana a Medicamentului, iar specialistii le recomanda ca fiind solutiile viitorului si ca vor putea ajuta la vindecarea multor altor boli, precum diabet, Alzheimer si Parkinson.
Placenta este acum noua vedeta a medicinei, dupa ce numeroase studii au constatat ca este o sursa viabila si chiar mai bogata de celule stem. Medicii de la Cord Blood Center Health au tratat o multime de pacienti cu ajutorul celulelor stem, multi dintre ei suferind de afectiuni deosebit de grave.
„Am tratat, cu ajutorul transplantului de celule stem hematopoietice, pacienti disperati, fara sanse de recuperare, din toata lumea, care sufereau de paralizie cerebrala, autism, accident vascular cerebral si alte boli, in cei 3 ani si jumatate alaturi de Cord Blood Center Health. In ultimii 10 ani, au fost derulate peste 1.700 de studii ce vizeaza terapiile pe bază de sange placentar si se estimeaza ca, in urmatorii 8-10 ani, din ce in ce mai multe astfel de terapii vor putea fi accesibile pacientilor”, a declarat Dr. Nils H. Thoennissen, unul dintre cei mai renumiti specialisti internationali in cancer, boli cronice degenerative si medicina regenerativa.
Placenta are un potential terapeutic urias
Recoltarea placentei la nastere prezinta avantaje foarte mari in raport cu sangele si tesutul ombilical pentru ca este mult mai mare si contine o gama mai variata de celule. „Placenta reprezinta cea mai variata gama si cea mai mare cantitate de celule, care sunt si cele mai tinere, astfel isi mentin calitatea si se dezvolta cel mai bine. Totodata, celulele de la nivelul placentei nu prezinta markeri imunologici si pot fi folosite in tratarea bolilor autoimune, a caror incidenta creste la nivel mondial, de la an la an. Placenta nu este despre utilizarea acesteia azi, ci in viitor, cand va putea fi folosita in tratarea a sute de boli”, a spus Dominica Valent Rafaiova, genetician molecular si consultant medical al CBC Group.
Recoltarea placentei la nastere se poate face si in Romania, Cord Blood Center fiind prezent la noi in tara de 16 ani, timp in care peste 80.000 de familii au ales aceste servicii. Statisticile realizate de CBC arata ca parintii care opteaza pentru recoltarea placentei, a sangelui si a tesutului ombilical o fac in special pe baza informatiilor primite de la medici (72% dintre femei si 76% dintre barbati). Mai mult, viitorii parinti spun ca si-ar dori sa fie mai bine informati in clinicile de ginecologie (85% dintre femei si 69% dintre barbatii implicati in studiu).
Ce, cum si cand se recolteaza
Placenta se recolteaza, la fel ca tesutul si sangele ombilical, imediat dupa nastere, de catre medicul ginecolog, iar procedura de recoltare nu prezinta niciun risc pentru proaspata mamica sau pentru copil. „E important de mentionat ca, aceste tesuturi, in lipsa recoltarii, se arunca, devin deseu biologic, desi sunt bogate in celule ce, intr-o buna zi, ar putea salva viata copilului”, a explicat Dr. Ioan Boleac, medic primar Obstetrica-Ginecologie.
Si atunci, daca avem de a face cu un material biologic atat de pretios, de ce sunt inca multi parinti reticenti la aceasta metoda? Raspunsurile obtinute de CBC indica drept motive principale aspectul financiar (41% dintre femeile participante la studiu) si neincrederea in potentialul terapeutic al celulelor stem (32%). Cord Blood Center, prima si cea mai mare banca de celule stem din Romania, ofera, insa, pachete menite sa incurajeze viitorii parinti sa opteze pentru recoltarea de tesut palcentar si ombilical la nasterea bebelusilor lor, mai ales ca sanatatea celor mici este, de fapt, nepretuita.
„Peste 80.000 de familii au ales serviciile Cord Blood Center, in cei 16 ani de cand suntem in Romania, si ne dorim sa ajungem la cat mai multi viitori parinti. Tocmai de aceea, venim cu cea mai buna oferta din piata la recoltarea placentei. Cel mai complex pachet de recoltare din Romania, Red Diamond, are cel mai bun pret pentru o perioada limitata: 5.990 lei, iar taxa de stocare este de 750 de lei pe an”, a declarat Vlad Lucaciu, Head of Sales CBC Romania.
Cum se prelucreaza si stocheaza celulele stem din placenta
Odata recoltate tesuturile bogate in celule stem, kit-ul este dus in laboratoarele CBC, unde componentele sunt procesate si stocate separat. Acestea sunt apoi criogenate timp de 80 de minute, prin racire controlata si treptata, de la 4 la -196 grade Celsius, temperatura la care celulele stem isi vor pastra toate proprietatile, fiind oricand disponibile pentru tratamente, chiar si zeci de ani.
Sute de studii medicale desfasurate in intreaga lume testeaza in permanenta tratamente bazate pe celulele stem recoltate din placenta, unde se regasesc in numar mult mai mare decat in sangele si tesutul ombilical.