In timp ce primele ganduri ale proaspetei mamici se indreapta catre bucuriile vietii alaturi de bebelusul sau, se strecoara printre ele si o doza de ingrijorare fata de posibilele probleme de sanatate pe care le-ar putea avea acesta in viitor. Din fericire, tehnica medicala moderna permite acum pastrarea de-a lungul anilor a celulelor stem prelevate din cordonul ombilical, care pot fi remediul unui numar impresionant de boli. Iata cum poti sa alegi o banca destinata stocarii acestor celule pretioase.
Stocarea celulelor stem
Dupa sosirea pe lume a unui nou-nascut, placenta si cordonul ombilical sunt sursele de unde se pot preleva celulele stem. Acestea sunt capabile sa se transforme in celule inalt specializate, care pot forma mai departe orice tip de tesut si organ din corp. Prin urmare, un transplant cu celule suse (stem) permite vindecarea multor afectiuni dificil de tratat, precum cancerul infantil, bolile sanguine si cele ale sistemului imunitar.
Stocarea celulelor stem se realizeaza imediat dupa nastere, daca parintii au optat in prealabil pentru o anumita banca de stocare celulelor suse. In urma colectarii, sangele este depozitat in pungi speciale sau seringi si este distribuit in scurt timp catre banca de depozitare.
Odata ajuns acolo, recipientul primeste un numar de identificare si este criogenizat (congelat in nitrogen lichid) pentru stocare.
Foto: vietnamnews.biz
Selectia bancii de celule stem
Prelevarea si conservarea celulelor stem incepe sa devina o practica tot mai raspandita in prezent, insa este o procedura care necesita o planificare din timp. Asigura-te ca analizezi cu atentie optiunile, inainte sa ajungi pe ultima suta de metri a sarcinii.
Dezvoltarea rapida a acestor unitati speciale a ajuns in stadiul in care se poate face o departajare intre ele, in functie de procedurile de colectare, depozitare, procesare si distributie a unitatilor recoltate.
Costurile colectarii si stocarii sangelui placentar sunt criteriul principal de selectie pentru familiile care se afla in cautarea unei banci de celule stem. Preturile prelevarii celulelor stem in bancile din Romania variaza intre 750 de euro si 1850 de euro, iar taxa anuala de administrare variaza intre 30 de euro si 80 de euro.
Majoritatea bancilor de celule stem pun la dispozitia clientilor posibilitatea de a achita in rate serviciul, in cazul in care nu dispui de suma intreaga la momentul nasterii.
O parte din unitatile de stocare a celulelor sangelui maternal practica reduceri pentru parinti cu gemeni sau tripleti, clienti fideli si alte criterii specifice.
Pentru o departajare cat mai corecta a bancilor de stocare, este recomandat sa soliciti raspuns la urmatoarele intrebari importante:
- Ce experienta pe piata are banca?
- Care este intervalul in care proba ajunge la laborator si este procesata?
- Sangele recoltat este procesat de banca?
- Mostra va fi depozitata in recipient dublu?
- Cate mostre au fost procesate pana in prezent in banca? (un numar mare inseamna mai multa experienta)
- Se pot stoca esantioane separate pentru alte analize ulterioare?
- Ce asigurari ofera banca in caz de faliment?
- Proba va fi eliberata si transportata de urgenta oriunde in caz de necesitate de transplant? Exista costuri suplimentare pentru acest serviciu?
- Certificatul de stocare cuprinde informatiile precise, necesare pentru evaluarea mostrei? (cantitate, viabilitate celulara, alte specificatii)
- Banca ofera asigurare si consiliere pentru tratamentul cu celule stem?
- Am optiunea transferului mostrei la cerere?
Ponderea raspunsurilor pozitive la intrebarile de mai sus iti indica cel mai precis unitatile care iti merita increderea.
Obligatiile bancii de celule stem
Banca de celule stem are o serie de obligatii in privinta serviciilor pe care ti le ofera. In prima instanta, contractul cu compania se realizeaza cu un reprezentant insarcinat cu transmiterea informatiilor necesare.
In cazul in care accepti incheierea intelegerii, prima plata o vei efectua dupa semnarea actelor. Setul de recoltare si transport iti va fi inmanat, iar tu il vei pastra cu grija pana la nastere.
Pasul urmator este sa informezi echipa medicala despre efectuarea procedurii si sa soliciti bancii instruirea doctorului tau asupra tehnicii de prelevare.
Serviciile ar trebui sa fie gratuite in cazul in care sangele placentar este contaminat, deci nu poate fi utilizat pentru transplantare.