Descoperire inovatoare in terapia cu celule stem pentru bolile intestinale rare

| | Actualizat: 2024-08-16 13:01:28

 

Un nou studiu condus de cercetatorii de la UCL si de la Universitatea din Sheffield a demonstrat potentialul terapiei cu celule stem de a trata persoanele ce sufera de afectiunea congenitala Hirschsprung.

Specialistii MedLife Stem Cells Bank iti prezinta tot ce trebuie sa stii despre potentialul terapiei cu celule stem pentru tratarea bolii intestinale Hirschsprung si strategiile de tratament in curs de dezvoltare.

Boala Hirschsprung este o afectiune rara in care unele celule nervoase lipsesc din intestinul gros. Aceasta inseamna ca intestinul nu se contracta si nu poate misca scaunul, ceea ce determina blocarea acestuia in intestin. Acest lucru poate provoca constipatie si, uneori, poate duce la o infectie grava a intestinului, numita enterocolita.

Aproximativ 1 din 5000 de copii se nasc cu boala Hirschsprung. Afectiunea este, de obicei, tratata imediat dupa nastere cu o interventie chirurgicala. Totusi pacientii sufera frecvent simptome debilitante, pe tot parcursul vietii, fiind adesea necesare proceduri chirurgicale multiple.

Prin urmare, optiunile alternative de tratament sunt cruciale. O optiune care a fost explorata de cercetatori implica utilizarea terapiei cu celule stem pentru a genera precursori de celule nervoase, care apoi produc nervii lipsa in intestinul celor cu boala Hirschsprung dupa transplant. Acest lucru, la randul sau, ar trebui sa imbunatateasca functionalitatea intestinului.

Cercetarea, finantata de Consiliul de Cercetare Medicala, este un efort de colaborare intre cercetatorii de la UCL si Universitatea din Sheffield, care a inceput in 2017. Cercetatorii de la Universitatea din Sheffield s-au concentrat pe productia si analiza precursorilor nervosi din celulele stem. Acestea au fost apoi expediate echipei UCL, care a pregatit tesutul intestinal al pacientului, a efectuat transplantul si intretinerea tesutului si apoi a testat functia segmentelor de tesut.

Studiul a implicat prelevarea de mostre de tesut donate de pacientii GOSH cu boala Hirschsprung, ca parte a tratamentului lor de rutina, care au fost apoi cultivate in laborator. Probele au fost apoi transplantate cu precursori de celule nervoase derivate din celule stem, care apoi s-au dezvoltat in celulele nervoase esentiale din tesutul intestinal.

Este important ca probele de intestin transplantate au aratat o capacitate crescuta de a se contracta in comparatie cu tesutul de control, ceea ce sugereaza o functionalitate imbunatatita a intestinului la cei cu aceasta boala.

„Acest studiu este o adevarata descoperire in terapia celulara pentru boala Hirschsprung. Arata cu adevarat beneficiul aducerii laolalta a expertizei diferitelor grupuri, de care speram ca vor beneficia in viitor copiii si adultii care traiesc cu boala Hirschsprung.” explica Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Rezultatele acestui studiu demonstreaza pentru prima data potentialul terapiei cu celule stem de a imbunatati functionalitatea intestinului la cei cu boala Hirschsprung, care, la randul sau, ar putea duce la imbunatatirea simptomelor si la rezultate mai bune pentru persoanele suferinde.

Cercetatorii vor solicita acum finantare suplimentara pentru studiile clinice pentru a dezvolta acest tratament.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

Doar in luna august poti participa in campania speciala organizata de Stem Cells Bank, unde poti castiga:
• sedinta foto maternity pentru a te sarbatori in aceste momente unice.
• reducere garantata la pachetele de recoltare si stocare celule stem achizitionate in luna august.
• eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului.

Pastreaza cu tine cele mai pretioase momente ale sarcinii. Inscrie-te acum pe: https://stemcellsbank.ro/tombola-august

Citeste si despre