O procedura revolutionara de inghetare a celulelor stem va fi disponibila si pentru romani in curand

| | Actualizat: 2013-02-14 11:55:37

Cercetatorii de la Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin (Franta) au implementat o metoda noua pentru multiplicarea celulelor stem procesate din sangele ombilical, pentru a se putea obtine cantitatea necesara unui transplant. Aceasta metoda se aplica inainte de stocare.

Dr. Ivanovic si colegii sai (Etablissement Français du Sang Aquitaine-Limousin), impreuna cu o echipa de cercetatori de la Cryo-Save, au demonstrat ca celulele stem multiplicate pot fi inghetate si dezghetate fara a fi afectata calitatea lor. Acesta este un pas important pentru succesul transplanturilor de celule stem la pacientii pentru care sunt disponibile prea putine celule stem.

Succesul unui astfel de transplant este asigurat de un numar cat mai mare de celule. Uneori, cantitatea celulelor stem recoltate din sangele ombilical poate fi insuficienta pentru a indeplini aceasta cerinta.

Romanii care opteaza pentru un contract de recoltare la Cryo-Save pot beneficia de aceasta metoda revolutionara de multiplicare inainte de inghetare a celulelor stem prelevate, in curand. Toate probele de celule stem din sange recoltate din Romania si stocate la Banca Cryo-Save sunt viabile, in timp ce, numai in anul  2011, bancile romanesti au raportat oficial 1.175 de probe distruse si deocamdata nicio proba eliberata. (http://www.transplant.ro/Statistici/EUROCET-HPC-2011.pdf).

Celule stem din sangele ombilical pentru transplanturi de celule

Sangele ombilical este un depozit important de celule stem. Acestea sunt speciale deoarece se pot transforma in diferite tipuri de celule umane, inclusiv in celule specifice sangelui, nervilor sau pielii. Aceasta posibilitate este utilizata deja in tratarea unor afectiuni grave, inclusiv in cazul anumitor tipuri de leucemie. Banca Cryo-Save a eliberat deja peste 100 de probe, in clinici din Europa si USA.

Terapia cu celule stem necesita cantitati mari de celule stem

In anumite cazuri, numarul de celule stem procesate din sangele ombilical este prea mic pentru un transplant. O transplantare dubla de celule stem, recoltate din sangele ombilical in combinatie cu celule stem recoltate din maduva, poate oferi solutii alternative. Recoltarea celulelor stem din maduva este insa o procedura foarte dureroasa, costisitoare si periculoasa pentru pacient, iar gasirea unui donator compatibil se poate dovedi a fi destul de dificila.

Calitatea celulelor stem multiplicate, inghetate si dezghetate este nemodificata

Cercetatorii de la Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin (Franta) pot multiplica celulele stem recoltate pentru a obtine cantitatea necesara transplantului. Acest lucru inseamna ca o procedura optima de inghetare/dezghetare este esentiala, daca celulele multiplicate sunt administrate unui pacient bolnav aflat intr-un stadiu avansat.

Savantii de la Cryo-Save au colaborat in cadrul acestui studiu pentru determinarea conditiilor specifice in care celulele stem hematopoietice multiplicate trebuie inghetate, astfel incat sa poata fi recuperate cu succes dupa dezghetare si folosite intr-un transplant mai tarziu, avand garantia calitatii si o sansa ridicata de acceptare a grefei.

Noua tehnica de crio-conservare are rezultate mult mai bune in recuperarea celulelor stem multiplicate in comparatie cu agentii standard de protectie. Procedura de multiplicare-inghetare-dezghetare are ca rezultat un numar suficient de celule stem pentru un transplant, crescand astfel disponibilitatea utilizarii sangelui ombilical de catre pacienti si reducand costurile necesare tratamentului in cazul dublei transplantari.

In prezent testarile clinice efectuate acestei proceduri reprezinta urmatorul pas major in dezvoltarea protocolului standard pentru multiplicarea celulelor stem recoltate din sangele ombilical.

Echipa de cercetatori de la Cryo-Save este angajata in descoperirea conditiilor optime pentru utilizarea celulelor stem din sangele ombilical, in terapia specifica folosita pentru tratarea pacientilor. 

www.cryo-save.com

Citeste si despre