Secretul vietii se afla in cordonul ombilical

| | Actualizat: 2019-04-08 13:16:41

Miracolul vietii este minunat si misterios. In cordonul ombilical este salvata cea mai mare parte a secretului vietii, deoarece sangele sau este bogat in celule stem.

In timpul sarcinii, mama si copilul sunt uniti printr-un cordon care masoara aproximativ 56 de centimetri.

Se extinde din peretele abdominal al bebelusului si se ataseaza la placenta. Functia sa principala este de a aduce nutrienti si oxigen de la placenta la bebelus si de a returna deseurile de la copil la placenta.

Cand bebelusul se afla in pantecele mamei, cordonul ombilical face parte din corpul sau si contine doua artere. Prin una sunt eliminate deseurile produse de corpul micutului, iar cealalta serveste la alimentarea bebelusului cu sange oxigenat.

Cordonul ombilical este plin de viata

Prin acest cordon se transfera anticorpi, deoarece in apropierea fazei finale a sarcinii, cordonul ombilical trece prin placenta si, intr-un mod sintetizat, si anticorpii pe care mama i-a dobandit de-a lungul vietii.

De asemenea, sangele continut in cordonul ombilical este bogat in celule stem sau celule care creeaza viata. Ele se numesc asa pentru ca au capacitatea de a reproduce sau de a crea alte celule, pentru ca se pot reinnoi, ceea ce inseamna ca au abilitatea de a imparti si de a inmulti, de a coloniza, de a integra si de a crea noi tesuturi.

Celulele stem au informatiile genetice necesare pentru a forma toate organele corpului si in sangele cordonului ombilical exista milioane de astfel de celule. Acest cordon este un purtator al multora dintre secretele vietii.

Sangele din cordonul ombilical este sursa principala de celule stem pentru copii, care sunt identice cu cele gasite in maduva osoasa si sunt esentiale pentru vindecarea unor boli care pot ameninta viata oricarui micut.

Sangele din cordonul ombilical contine sute de celule care pot lupta impotriva unor forme de cancer, cum ar fi leucemia, limfomul non-Hodgkins si mielomul multiplu.

Aceste celule pot vindeca si anumite tipuri de anemie, cum ar fi aplastica si Fanconi, precum si alte boli, cum ar fi sindromul Hunter, lupusul si imunodeficienta severa combinata.

In taierea cordonului ombilical exista multe secrete

Celulele stem care au placenta si sangele cordonului ombilical au particularitatea de a avea imaturitate imunologica, care, dupa cum explica expertii in domeniu, este un avantaj deoarece exista o posibilitate mai mica de respingere intre donator si beneficiar.

Un alt avantaj al tipului de celule extrase din cordonul ombilical este ca, pe langa compatibilitatea exacta cu celulele copilului caruia ii apartin, exista un grad ridicat de probabilitate de compatibilitate cu alti membri ai familiei copilului.

Procedura prin care celulele stem sunt extrase din cordonul sau placenta copilului nu este dureroasa si pana in prezent multe tari au diferite alternative pentru a le conserva si a le folosi pentru a ajuta la imbunatatirea sanatatii celui mic sau a familiei daca au nevoie de el.

Pe langa toate acestea, oamenii de stiinta britanici au descoperit recent ca amanarea taierii cordonului ombilical cu aproximativ trei minute dupa nasterea bebelusului poate imbunatati substantial starea de sanatate a celui mic.

La nou-nascutii sanatosi, asteptarea cu cel putin trei minute inainte de taiere poate imbunatati nivelul de fier si evita riscul de anemie cu deficit de fier, spun cercetarile publicate in British Medical Journal.

"Intarzierii taierii cordonului ombilical ar trebui sa i se acorde o atentie standard pentru nasterile la termen, dupa sarcini care nu au prezentat complicatii," spun doctorii Ola Andersson si Magnus Domellöf, intr-un comunicat de presa publicat de BBC Mundo.

Cercetarea lor se adauga celorlalte studii care au dovedit ca cordonul ombilical ascunde atat de multe mistere ale vietii si fac acest "snur" un bun pretios care poate fi folosit pentru a imbunatati starea de sanatate a multor fiinte umane.

Citeste si despre