Studiu: Celulele din sangele ombilical sunt capabile sa refaca un intreg sistem imunitar functional

| | Actualizat: 2024-10-28 13:44:22

Cercetatorii au creat o metoda revolutionara folosind celule din sangele din cordonul ombilical pentru a construi un sistem imunitar uman complet functional la soareci, oferind o platforma superioara pentru studierea raspunsurilor imunitare si a interactiunilor cu cancerul, cu mai putine complicatii.

Cercetatorii spanioli au reusit sa recreeze un sistem imunitar uman robust si functional la soareci, folosind celule mononucleare din sangele din cordonul ombilical. Celulele din sangele ombilical au demonstrat o toleranta mai mare fata de structurile soarecilor, comparativ cu alte surse de celule. Acest lucru reduce semnificativ incidenta bolii grefa-contra-gazda si permite crearea unei platforme mai eficiente pentru studierea interactiunilor dintre sistemul imunitar si celulele canceroase. Cercetarile au aratat ca soarecii cu sisteme imunitare create din celule din sangele ombilical au avut raspunsuri imunitare imbunatatite, in special atunci cand au fost transplantate celule canceroase umane. Acesti soareci au prezentat rate de supravietuire mai mari si o infiltrare mai puternica a celulelor imunitare in tumori, replicand un raspuns imunitar realist.

Aceasta este un pas semnificativ inainte in intelegerea modului in care celulele din sangele ombilical pot fi folosite nu doar pentru a trata cancerele hematologice, ci si pentru a oferi perspective asupra raspunsurilor imunitare in cazul tumorilor solide. Capacitatea de a simula un sistem imunitar uman in modele animale deschide calea pentru cercetari mai precise si, in final, tratamente mai eficiente", arata Dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical la Cord Blood Center.

Beneficiile recoltarii de celule stem la nastere

Descoperirile recente subliniaza versatilitatea si puterea celulelor din sangele ombilical, care sunt adesea recoltate si stocate la nastere pentru utilizare medicala ulterioara. Celulele stem din sangele ombilical sunt deja utilizate cu succes pentru tratarea a peste 85 de afectiuni, inclusiv diverse tipuri de leucemie, limfom si tulburari metabolice ereditare.

Recoltarea placentei in intregime, alaturi de de sangele ombilical si tesutul de cordon ombilical la nastere este o oportunitate unica de a asigura o sursa bogata de celule stem pentru utilizare viitoare. Aceste celule sunt extrem de valoroase deoarece nu au fost expuse la factori externi si pot fi utilizate atat in transplanturi autologe (propriile celule), cat si in transplanturi alogene (celule donate). Accesul la propriile celule poate face diferenta atunci cand vorbim despre tratarea uneia dintre cele peste 85 de boli grave care au, in prezent, protocol standardizat de utilizare", a explicat Dr. Coltor.

In plus, numai anul acesta trei noi terapii celulare au fost aprobate de FDA, avand ca tinta afectiuni grave, iar peste 74% dintre studiile clinice aflate in desfasurare sunt dedicate cercetarii utilizarii celulelor stem in oncologie, cu rezultate promitatoare atat in cancerele de sange, cat si in tumorile solide. Celulele din sangele ombilical sunt deja utilizate in tratamente aprobate, insa potentialul lor este departe de a fi pe deplin realizat. Pe masura ce cercetarile avanseaza, utilizarea acestor celule s-ar putea extinde in noi domenii ale medicinei, oferind speranta celor care se confrunta cu boli grave.

Citeste si despre