Studiu clinic realizat in Romania: rezultate incurajatoare in tratarea autismului cu ajutorul celulelor stem

| | Actualizat: 2021-04-23 11:42:53

Terapiile cu sange ombilical sunt cercetate si in Romania, iar rezultatele sunt incurajatoare. Un trial clinic recent demarat studiaza potentialul terapeutic al terapiei cu sange din cordonul ombilical recoltat la nastere in cazul copiilor bolnavi de autism. 

Studiul il are ca investigator principal de Dr. Felician Stancioiu. Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania, a eliberat patru unitati de celule stem hematopoietice pentru administrare autologa in cadrul acestui studiu.

In urma aplicarii terapiei doi dintre pacienti au marcat progrese sesizabile in prima saptamana dupa administrarea celulelor stem, in special pe partea de atentie si interactiune. La unul dintre cei doi copii, progresul a continuat si in saptamana a doua, cand a aparut verbalizarea prin imitatie.

Un al treilea pacient a manifestat imbunatatiri la nivelul initiativei, a somnului si a cooperarii. Rezultatele obtinute in cel de-al treilea caz au un potential ridicat pe termen lung, deoarece pot fi determinante pentru achizitia de notiuni si abilitati noi. Asadar, aceasta evolutie ar putea fi un inceput pentru o crestere graduala a calitatii vietii.

Dr. Felician Stancioiu a adus in acest studiu experienta de cercetator in directia dezvoltarii de tratamente noi validate prin studii clinice. Progresele inregistrate in studiul terapiilor cu sange ombilical la copii cu tulburari din spectrul autist realizat in Romania pot determina incurajarea unei aprofundari a cercetarii in domeniu si la introducerea unui tratament care ar putea aduce cresterea calitatii vietii mai multor copii cu autism.

Cele patru unitati de sange ombilical au fost eliberate de Cord Blood Center, una dintre cele mai mari banci de celule stem din Europa, activa si in Romania. In cei peste 15 ani de activitate ai Cord Blood Center, 85.000 de parinti au ales sa stocheze sangele ombilical recoltat la nastere, astfel incat sa poata dispune de o resursa importanta pentru sanatate in cazul in care aceasta va fi necesara de-a lungul vietii. Pana la finalul anului 2020 au fost eliberate 150 de unitati de celule stem hematopoietice care au fost folosite in tratamente pentru diferite afectiuni la pacienti cu varste cuprinse intre o luna si 80 de ani.

Dr. Felician Stancioiu vorbeste pe  larg despre studiul in care este implicat, despre rezultatele preliminare obtinute si despre premisele care au determinat demararea cercetarii, intr-un interviu care poate fi citit integral aici.       

Citeste si despre