8 semnale de alarma pe care nu trebuie sa le ignori in perioada postpartum

| | Actualizat: 2019-03-01 12:28:13

In primele 40 de zile dupa nastere pot aparea cateva complicatii. In postpartum, corpul femeii sufera multe schimbari.

In aceasta etapa, numita carantina sau puerperiu, pot aparea unele tulburari, complet deferite de cele din sarcina si inainte de nastere.

1. SANGERARE

Este NORMAL sa ai o sangerare similara ciclului in prima saptamana, care apoi va scadea treptat si isi va schimba culoarea intr-un ton maroniu si mai tarziu galbui, pana la 15 sau 20 de zile. Chiar daca intr-o zi este mai abundent nu este nicio problema. Este vorba despre lohii.

Este ANORMAL ca sangerarea sa continue, de regula, dupa zece zile sau sa apara sangerarea hemoragica si foarte abundenta dupa cateva zile de colorare rara. Acest lucru se intampla deoarece exista unele materii ramase in uter.

2. FEBRA

O febra usoara de pana la 37,5 ° este NORMALA atunci cand laptele creste.

Este ANORMALA o temperatura mai mare de 37,5 ° in mai multe randuri, in orice moment postpartum. Aceasta indica faptul ca exista o infectie care poate fi localizata la san, uter, episiotomie, incizie prin cezariana sau in urina si va fi necesar tratamentul cu antibiotic.

3. TENSIUNE ARTERIALA SCAZUTA

Este NORMAL ca tensiunea dupa nastere sa fie scazuta (peste 120/60), chiar daca in timpul sarcinii a fost mare si mama a urmat tratament.

Este ANORMAL o tensiune de 140/90 sau mai mare. Atunci cand tensiunea creste foarte mult, exista o durere de cap intensa, care necesita analgezice si pot aparea blocaje la ochi. Uneori, durerea apare si la abdomenul superior.

4. OBOSEALA

Este NORMAL sa te simti obosita pentru ca ai grija de copil, la fel si lipsa somnului si a adaptarii la schimbari. Poti simti chiar ca esti capabila sa depui eforturi importante.

Este ANORMAL sa simti oboseala extrema, care nu-ti permite sa desfasori activitatile de zi cu zi sau sa ai grija de bebelus. Poate fi din cauza anemiei. De asemenea, nu este normal sa respiri greu. Atunci, desi, se intampla foarte rar, ar putea fi vorba de o tromboza pulmonara.

5. DISCONFORT AL SANILOR

Este NORMAL ca primele zile de alaptare sa arate un anumit disconfort la nivelul sanilor, deoarece acestea sunt inflamate, iar sfarcurile sunt extrem de sensibile si nu sunt folosite continuu de bebelus.

Este ANORMAL ca durerea sa fie insuportabila, pentru ca pieptul are zone foarte rosii si calde (simptome de mastita) sau ca sfarcurile sunt crapate si ranite. Daca se intampla acest lucru, buza si postura copilului trebuie monitorizate in timp ce suge la san.

6. DURERE

Este NORMAL ca ranile dupa nastere (episiotomie, rana cezariana) sa dureze cateva zile, dar trebuie sa fie o durere suportabila, care sa se calmeaze cu analgezice si se imbunatateste zi de zi.

Este ANORMALA durerea insuportabila, care nu trece cu analgezice si care te impiedica sa-ti desfasori activitatile de zi cu zi. Poate ca este din cauza unei infectii, unei vanatai sau a unei rani.

7. MIROS NEPLACUT

Este NORMAL ca zona genitala a unei femei care tocmai a nascut sa aiba un miros foarte puternic, chiar daca exista o igiena adecvata. Lohiile miros intr-un mod special.

Este ANORMAL sa miroasa foarte urat (ca mirosul de carne stricata). Poate este din cauza unei infectii in interiorul uterului, care ar putea fi insotita si de durere la intestin, sub ombilic.

8. TRISTETE

Este NORMAL sa ai un sentiment de tristete si descurajare la cateva zile dupa nastere, din cauza oboselii, a adaptarii la schimbarile care vin odata cu aparitia copilului si a revolutiei hormonale care apare dupa nastere. De obicei dureaza cateva zile, iar acest fenomen se numeste "blues de maternitate".

Este ANORMAL ca aceasta tristete sa se prelungeasca dincolo de prima luna si te impiedica sa-ti ingrijesti copilul si sa-ti continui viata. Poate fi inceputul unei depresii postpartum care trebuie tratata.

 

Citeste si despre