Aspectul si sanatatea mamei dupa nastere

| | Actualizat: 2014-01-15 16:38:54

Aspectul mamei incepe sa se schimbe treptat dupa nastere, aceasta putand experimenta o multime de simptome fizice inconfortabile, dar normale, in conditiile in care organismul incearca sa revina treptat la forma de dinainte de sarcina.

Sanatatea proaspetei mamici din acea perioada depinde de modul in care se ingrijeste de corpul ei prin alimentatie, miscare fizica si odihna. Iata ce modificari sufera aspectul fizic si sanatatea mamicii dupa nasterea copilului!

Aspectul si schimbarile fizice ale organismului dupa nastere

Organismul tau trece printr-o multime de schimbari fizice si emotionale in timpul sarcinii, cea mai mare parte dintre ele fiind provocata de furtunile hormonale care au loc in corp in cele 9 luni. Modificarile fizice nu se termina nici dupa nasterea copilului.

La scurt timp dupa aducerea pe lume a bebelusului, corpul incepe procesul de revenire la forma de dinainte de sarcina. Uterul se micsoreaza sau se strange pentru a controla hemoragia si pentru a reveni la forma normala, iar corpul trece printr-o perioada in care resimte dureri sau simptome noi, dar normale, toate facand parte din efortul de revenire la normal.

Iata cateva dintre schimbarile fizice pe care organismul le va suferi dupa nastere:

  • sangerari vaginale (sunt normale si apar pe o perioada de 1-3 zile);
  • incontinenta urinara temporara;
  • vergeturi;
  • dureri perineale si de spate;
  • sani umflati etc.

Oboseala accentuata dobandita in urma experientei nasterii, burtica usor proeminenta si kilogramele in plus ramase dupa nastere isi pun amprenta asupra aspectului fizic. Aspectul fizic are tendinta de a reveni la normal dupa terminarea sarcinii:

  • picioarele se dezumfla;
  • burtica se micsoreaza considerabil;
  • o parte semnificativa din kilogramele acumulate in timpul sarcinii este data jos la nastere etc.

Insa revenirea la forma de odinioara necesita timp, rabdare si ceva eforturi din partea ta. Kilogramele acumulate in sarcina nu se elimina in totalitate la nastere si nu dispar de la sine nici dupa aceea. Slabitul dupa nastere depinde de modul in care iti controlezi greutatea si de eforturile pe care le depui pentru a-ti recapata silueta de odinioara - alimentatie corecta si sanatoasa si sport.

Sanatatea mamei imediat dupa nastere

Dupa nasterea copilului, starea ta generala de sanatate este influentata de o multime de factori legati de varsta, afectiuni si particularitati medicale, alimentatie, miscare fizica, somn si odihna. Controalele medicale regulate si respectarea indicatiilor medicului cu privire la analize si investigatii reprezinta una dintre cele mai importante masuri pentru mentinerea starii de sanatate.

Apoi, odihna si somnul isi aduc din plin contributia in recapatarea puterilor de altadata si in energizarea organismului. Desi ingrijirea nou-nascutului si somnul nu se impaca niciodata bine si se bat cap in cap, este important sa gasesti ferestre in program astfel incat sa permiti organismului tau sa se odihneasca corespunzator, pentru a-si recapata puterile.

Creeaza un program de impartire a sarcinilor de ingrijire a copilului cu taticul sau cere ajutorul familiei in acest sens. Si alimentatia adoptata postpartum contribuie la mentinerea unei stari de sanatate optime. In perioada de recuperare a organismului si de alaptare a bebelusului, este important sa adopti o dieta cat mai sanatoasa.

Consuma alimente cat mai bogate in nutrienti esentiali, care sa-ti ofere energia necesara pentru a face fata ingrijirii nou-nascutului si alaptatului.

Include in alimentatia ta cat mai multe:

  • legume;
  • fructe;
  • lactate;
  • cereale integrale;
  • carne alba si peste.

Tine cont, in meniul tau, si de alimentele care trebuie evitate in timpul alaptarii, din cauza ca pot afecta laptele:

  • prajelile;
  • alimentele tip junk food;
  • alimentele foarte grase;
  • alimentele intens procesate industrial;
  • legume precum ceapa, usturoi, telina, hrean;
  • laptele de vaca (cu masura, mai ales daca bebe sufera de intoleranta la lactoza);
  • alimentele care baloneaza si provoaca colici copilului etc.

Nu in ultimul rand, miscarea fizica este esentiala pentru mentinerea bunei functionari a organismului. Ajuta la slabit, energizeaza organismul si iti ofera un tonus fizic si psihic bun.

Greutatea pe care o aveai inainte de nastere este probabil principala ta preocupare, insa trebuie sa acorzi atentie si alimentatiei. Stabileste la cateva luni dupa nastere care sunt metodele prin care sa te mentii in forma.

Initiaza un program de exercitii si adopta o dieta corespunzatoare; momentul de inceput este bine sa nu depaseasca limita a cateva luni. Este necesar sa acorzi o atentie mai mare alimentelor pe care le consumi deoarece trebuie sa te recuperezi si sa iti hranesti copilul. Exercitiul fizic este foarte important si, chiar daca inainte de sarcina nu obisnuiai sa mergi la sala, acum este un moment bun sa o faci. O sala de fitness care sa iti permita sa aduci si copilul este ideala, pentru ca poti intra in contact cu alte mamici carora sa le marturisesti experienta ta.



In primele sase saptamani dupa nastere, organismul tau trece printr-o perioada de transformari fizice si psihice care se rasfrang asupra metabolismului. Nu urma o dieta stricta in primele luni; este mai important sa ramai sanatoasa si plina de energie. Mai mult decat atat, vei pierde din greutate si fara prea mult efort. Cele mai multe femei vor avea cateva kilograme in plus pentru ca alapteaza insa greutatea lor va scadea treptat.

Cateva mamici au declarat ca vor slabi imediat dupa ce nu vor mai alapta; din acest motiv mananca fara nici un fel de retinere. Altele evita sa consume alimente benefice corpului doar de teama ca se vor ingrasa excesiv. Ideea este nu sa recurgi la un regim strict si cu repercusiuni drastice asupra sanatatii, ci sa iti controlezi alimentatia astfel incat sa furnizezi organismului vitaminele de care are nevoie.

Cel mai important lucru este sa te simti sanatoasa, relaxata si plina de energie. Cresterea unui copil presupune multa rabdare, rezistenta fizica si psihica. Evita consumul excesiv de zahar si renunta momentan la alcool.

Tu ce schimbari ai constatat in aspectul tau fizic si in sanatatea ta dupa nastere? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre