Buricul mamei dupa nastere

| | Actualizat: 2013-11-18 12:24:44

Nu numai ombilicul bebelusului tau are nevoie de o atentie deosebita si nu doar el trece prin transformari multiple imediat dupa nastere, ci si buricul tau. Se intampla ca buricul mamei dupa nastere sa ramana destul de inestetic, ceea ce te face sa te intrebi cum poti reveni la buricul tau aspectuos de odinioara. Iata ce optiuni ai!

Ce este ombilicul?

Ombilicul este o depresiune cutanata localizata la mijlocul abdomenului. Este un fel de tulpina care, dupa nastere, are tendinta de a iesi in afara abdomenului. Odata cu trecerea timpului ramane doar un strat de piele sensibila.

Se mai numeste si buric si sufera o multitudine de transformari pe perioada sarcinii si imediat dupa nastere.

Schimbari ale ombilicului in timpul sarcinii

Asemenea intregului corp, si buricul tau va suferi transformari radicale. In cazul unor femei, acestea sunt de bun augur, atragand chiar complimente, dar in alte cazuri, acesta poate suferi modificari inestetice.

In timpul perioadei de gestatie, vei observa cum el va avea tendinta sa iasa in exterior, ca urmare a distensiei abdomenului care lasa loc fatului sa se dezvolte. Buricul se poate umfla (ca o mingiuta) si poate deveni moale si inestetic.

Cauzele care duc la transformarea ombilicului in sarcina

  • transformari hormonale;

  • deficiente nutritionale;

  • sedentarism.

Ombilicul postpartum

Chiar daca in unele cazuri acesta sufera modificari dar nu devine inestetic, majoritatea femeilor ravnesc dupa nastere sa recapete forma si structura buricului de altadata. Ceea ce nu este un lucru usor, pentru ca aceasta revenire poate dura destul de mult si necesita multa atentie.

Exista cazuri fericite in care buricul revine singur la normal dupa nastere, datorita unei constitutii genetice favorabile in acest sens. Dar exista si femei care raman cu un buric inestetic, aparut si in urma modificarilor pielii pe parcursul intregii sarcini.

Cum revii la buricul de dinainte de sarcina?

Exista mai multe metode, iar majoritatea studiilor si statisticilor arata ca o ingrijire adecvata dupa sarcina iti poate reda aspectul de altadata per total, nu numai in anumite zone. Dar daca vorbim de ombilicul postpartum, afla ca expertii recomanda cateva metode esentiale prin care il poti corecta.

Dieta

Alimentatia sanatoasa este recomandata atat pe timpul sarcinii, cat si imediat dupa nasterea bebelusului. In masura in care asiguri organismului toate elementele nutritive esentiale si eviti mancarurile nesanatoase, nici transformarile corporale nu vor mai fi atat de neplacute. Cresterea in greutate va fi evitata, pielea va fi bine ingrijita, iar intinderea ei nu va fi dusa la extrem, putandu-se chiar evita transformarea inestetica a buricului si a pielii abdomenului.

Sportul

Desi au existat si femei care au sustinut ca nu au reusit sa isi modifice forma ombilicului postpartum cu ajutorul antrenamentelor sportive, realitatea este ca acesta da rezultate numai daca este asociat si cu o dieta adecvata.

Nu trebuie sa te ingrijorezi si sa te gandesti ca vei fi nevoita sa faci mii de abdomene pentru a-ti recapata forma buricului care-ti placea atat de mult. Poti apela la un specialist care sa te ajute sa iti creezi un program de antrenament adecvat pentru tine, astfel incat sa ai rezultate cat mai rapide, dar si sigure. Clasele de Yoga sau Pilates lucreaza foarte bine si organizat zona abdominala, iar o combinatie cu cateva exercitii cardio ar putea constitui reteta pentru un buric estetic.

Alaptatul la san

Unii specialisti sustin ca ombilicul postpartum revine la forma initiala dupa ce femeia care a nascut incepe sa slabeasca si sa revina la greutatea de odinioara. Un plus de ajutor in acest sens il constituie alaptarea la san. Aceasta teorie nu este dovedita complet, dar au existat dovezi care au aratat ca alaptarea ajuta la arderea caloriilor din organism.

Procedura chirurgicala

Exista si o metoda chirurgicala specifica care ajuta la repararea ombilicului dupa nastere, numita ombilicoplastie. Totusi, ea se realizeaza extrem de rar, nefiind o procedura obisnuita.

In majoritatea cazurilor se apeleaza la abdominoplastie pentru a corecta buricul, o interventie chirurgicala costisitoare si dureroasa. Ombilicoplastia se realizeaza mai rar, dar este mai ieftina si provoaca mai putin disconfort fizic.

Tot prin interventie chirurgicala se trateaza si hernia ombilicala care poate surveni in urma nasterii. Se apeleaza la metoda chirurgicala in cazul in care hernia nu se retrage singura imediat dupa nastere. Dar operatia in sine este extrem de usoara si fara complicatii.

Citeste si despre