S-ar putea sa fii surprinsa de burtica ta dupa nastere si desi bebelusul este acum la tine in brate, burta ta arata ca si cum ai fi insarcinata inca in 6 luni. Adevarul este ca ai nevoie de timp pentru ca corpul tau si in special burtica sa se recupereze dupa sarcina.
Imagineaza-ti ca abdomenul tau este un balon care se umfla incet pe masura ce bebe creste si de dezvolta in interior; nasterea nu face ca balonul sa se sparga, ci mai degraba il face sa se dezumfle incet, dar sigur.
Din momentul in care bebelusul tau vine pe lume, schimbarile hormonale iti fac uterul sa se contracte, micsorandu-l la starea la care se afla inainte de sarcina, de obicei fiind nevoie de 6 pana la 8 saptamani ca acesta sa revina la dimensiunile sale normale.
Toate celulele din corpul tau care s-au marit in timpul sarcinii incep acum sa elibereze din surplusul de fluid, eliminat din corp prin urina, transpiratie si secretii vaginale.
Iar kilogramele in plus pe care le-ai acumulat ca sa iti cresti si sa iti hranesti copilul in cele 9 luni de sarcina vor incepe sa se topeasca (mai ales daca alaptezi si faci exercitii fizice usoare), numai ca va dura cel putin doua saptamani ca sa incepi sa vezi rezultatele.
Cat dureaza ca burtica sa revina la dimensiunea normala
Cu siguranta ai auzit povesti despre mamici ale caror burtica a redevenit plata imediat dupa nastere, dar este bine sa stii ca desi acest lucru este posibil, se intampla in cazuri rare. Majoritatea femeilor au nevoie de cateva luni pentru a reveni la forma de dinainte de a ramane insarcinate si uneori burtica nu dispare niciodata cu desavarsire.
Este important sa ai rabdare si sa intelegi ca abdomenului tau i-a luat noua luni sa se intinda si sa sustina un copil adus la termen, asa ca este normal sa ii ia cel putin tot atat sa revina la normal.
Aceasta tranzitie si durata sa tin in totalitate de care este dimensiunea normala a corpului tau, de cate kilograme ai luat in sarcina, de cat de activa esti si de ce fel de material genetic ai. In general, femeile care nu au luat mai mult de 14 kilograme in timpul sarcinii, care au facut exercitii fizice in timpul sarcinii, care alapteaza si care se afla la primul copil, slabesc mai repede.
Daca nu alaptezi, ar fi bine sa fii atenta la alimentatie daca iti doresti sa scapi de kilogramele in plus acumulate in timpul sarcinii, pentru ca ai nevoie de mai putine calorii acum ca ai nascut.
Cum poti sa faci ca burtica sa arate mai bine
Alaptatul ajuta, in special in primele luni de dupa nastere. Femeile care alapteaza ard mai multe calorii, iar alaptatul declanseaza contractii care ajuta uterul sa se micsoreze; exercitiile fizice ajuta si ele, indiferent daca este vorba de o plimbare cu bebelusul prin parc sau o ora de yoga, activitatea fizica va tonifia musculatura stomacului si va arde caloriile mai repede.
Dieta dupa nasterea bebelusului
Daca ai luat multe kilograme in greutate in sarcina, eliminarea lor te poate ajuta sa micsorezi dimensiunea burticii dupa nasterea bebelusului. O dieta scazuta in calorii te poate ajuta sa slabesti, dar inainte de a recurge la ea, lasa natura si timpul sa isi faca efectul si asteapta cel putin 6 saptamani sau mai mult inainte de a reduce numarul caloriilor, mai ales daca alaptezi.
Nu recurge la diete stricte deoarece nu numai ca nu este sanatos pentru tine dar o pierdere brusca in greutate poate afecta abilitatea ta de a-ti alapta bebelusul.
Dietele extreme care iti fac corpul sa moara de foame, alaturi de stres si oboseala, pot sa reduca considerabil cantitatea de lapte matern pe care o produci si chiar sa scada calitatea laptelui matern, privandu-ti bebelusul de toate grasimile si vitaminele de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios si sanatos.