Burtica mamei dupa nastere

| | Actualizat: 2014-05-27 10:38:15

Multe mamici raman surprinse de felul in care se prezinta burtica dupa nastere. Unele dintre ele se asteapta ca aceasta sa revina imediat la forma de dinainte de nastere, in timp ce altele nu inteleg de ce arata in continuare ca si cand ar fi inca insarcinate. Descopera care sunt schimbarile burticii dupa ce ai nascut si cum sa o readuci la forma de odinioara!

Cum arata burtica mamei imediat dupa nastere?

Burtica mamei dupa nastere incepe procesul de revenire la normal. Insa acesta nu se realizeaza peste noapte. Ea inca este destul de mare, rotunda, pufoasa si arata ca o sarcina avansata in 6 luni. Multe mamici inca mai au la nivelul abdomenului linea nigra si probabil vergeturi ramase din timpul sarcinii. Acum, dupa ce o mare parte din volumul burtii a scazut, s-ar putea ca astfel de semne sa arate si mai inspaimantator.

In cat timp burtica va reveni la normal?

Procesul de recuperare al corpului dupa nastere – in special a zonei abdominale - este destul de lung si necesita multa rabdare din partea ta. Imagineaza-ti ca burtica ta in timpul sarcinii nu este ca un balon pe care il spargi dupa ce bebele a iesit si gata, iese tot aerul. Nu exista o dezumflare totala a balonului, ci doar o scurgere usoara care dureaza ceva mai mult timp decat ti-ai dori.

Din momentul in care nasti copilul este nevoie de cel putin 4 saptamani pentru ca uterul sa se contracte si sa revina la dimensiunea normala. Odata cu reducerea lui vei observa ca si burtica ta incepe sa scada in volum.

Toate celulele din organism care s-au umflat in sarcina incep eliberarea treptata a fluidelor prin: urina, sudoare si secretii vaginale.

Si grasimile suplimentare pe care le-ai acumulat pentru a hrani fatul in burtica incep sa se topeasca treptat. Insa tot acest proces necesita timp si ceva eforturi din partea ta.

Timpul si viteza cu care burtica se reduce si incepe sa revina la normal depinde de mai multi factori:

  • de greutatea acumulata in sarcina;

  • de genele cu care esti inzestrata;

  • de cat de activa esti.

Daca ai acumulat mai putin de 15 kilogarme si ai fost activa, alaptezi si ai avut o sarcina singulara cel mai probabil vei reveni destul de rapid la aspectul burticii de dinainte de a ramane gravida.

Ce poti face pentru a ajuta burtica sa se tonifieze dupa nastere?

Alaptarea este unul dintre lucrurile care ajuta la arderea grasimii. Pentru a produce lapte este necesar sa arzi calorii. Cu cat alaptezi mai mult, cu atat ajuti procesul de recuperare de dupa nastere. Tot acesta incurajeaza si contractiile uterine postpartum care ajuta la reducerea volumului uterului, ceea ce poate fi considerat un mic "exercitiu" pentru intregul corp.

Cu toate acestea, te poti impotmoli in pierderea ultimelor 3-5 kilograme. Corpul slabeste de la sine in saptamanile ulterioare nasterii. La un moment dat insa se opreste din acest proces si pastreaza cateva straturi adipoase care ajuta la productia laptelui. Din acest motiv, pentru a slabi si pentru a reveni la forma de odinioara este nevoie sa iei cateva masuri speciale:

  • fa sport (nu trebuie sa treci direct la clasele de cardio, insa este timpul sa fii mai activa decat esti, chiar daca asta inseamna sa mai renunti la masina din cand in cand sau sa faci mai multe ture de parc cand iesi cu bebelusul); sigur ca adoptarea unor clase de aerobic, yoga sau Pilates cu accent pe lucrarea zonei abdominale ar da rezultate mai rapide;

  • nu adopta diete stricte – femeile au nevoie in general de cam 1200 de calorii pentru a ramane sanatoase, insa majoritatea au nevoie de mai mult de atat, cam intre 1800 si 2200 de calorii pe zi – pentru a fi energice si active; pentru a slabi cate 500 de g pe saptamana, este nevoie sa reduci cel putin 500 de calorii din aportul alimentar obisnuit sau sa cresti nivelul de activitate fizica; asteapta totusi cel putin 6 luni pana sa reduci numarul de calorii, pentru ca altfel iti poate afecta productia de lapte.

Citeste si despre