Ce poti face in primele 24 de ore de la nastere pentru o alaptare de succes

| | Actualizat: 2018-02-13 00:00:00

Alaptatul este un proces natural, este unul dintre cele mai sanatoase si importante lucruri pe care o mama le poate face pentru bebelusul ei. Insa pentru unele mame alaptarea nu este un procedeu tocmai usor, ci poate fi chiar dificil, din diferite motive. Insa ceea ce trebuie sa stii este ca aceste provocari pot fi depasite.

 

Ce poti face imediat dupa nastere pentru o alaptare de succes

Iata ce poti sa faci in primele 24 de ore de cand bebelusul a venit pe lume, ca sa iti fie mai usor cu alaptarea:

Sa iti propui sa reusesti

Putem compara alaptarea cu un dans nou, atat pentru tine, cat si pentru bebelus, pe care amandoi va trebui sa il "prindeti" din mers. Cu exercitiu, dar si cu multa incredere ca vei reusi, acest lucru se va si intampla. Spune-i partenerului tau, dar si celorlalti membri ai familiei care iti sunt apropiati, despre faptul ca ai nevoie de ajutorul si de sprijinul lor.

Nu te speria si nu te gandi ca alaptarea va fi un proces dificil, este important sa gandesti pozitiv.

Alapteaza cat de repede poti, dupa nastere

Prima ora din viata unui bebelus este una incredibil de alerta, iar micutul este gata sa fie hranit la un interval de timp de 20-45 minute din momentul in care a venit pe lume. El va primi colostrul, considerat cel mai bun lapte datorita beneficiilor pe care le aduce sanatatii.

In plus, atunci cand o mama isi pune bebelusul la san, organismul ei elibereaza oxitocina, un hormon care ajuta la consolidarea legaturii dintre mama si bebelus.

Contactul piele pe piele

In minutele de dupa nastere, cand bebelusul este pus la pieptul mamei are loc contactul piele pe piele dintre mama si bebelus. Este un moment emotionant, care ajuta nu numai la alaptare, pentru ca favorizeaza reflexul de eliberare a laptelui, ci si la reglarea temperaturii corpului nou-nascutului, la echilibrarea pulsului si a respiratiei micutului si la calmarea plansului.

Alapteaza bebelusul cand are nevoie

Laptele matern se digera foarte repede, iar stomacul unui bebelus este extrem de mic, de aceea mananca des si putin. Asa ca este indicat sa iti pui bebelusul la piept ori de cate ori ii este foame.

In momentul in care iti alaptezi bebelusul la cerere, vei stimula si lactatia. Este important de stiut ca fiecare bebelus are ritmul sau de a se hrani, iar mamicile trebuie sa tina cont de acest lucru.

Poti cere sfatul unui specialist in alaptare

La inceputul drumului de mama o sa ai parte, alaturi de sentimentul de bucurie, si de sentimente de teama. Ca sa depasesti momentele dificile legate de alaptare, cere sfatul unui consultant in lactatie si alaptare inainte sa nasti, astfel incat sa ai parte de toate informatiile necesare. De asemenea, te poti documenta citind cat mai mult despre ceea ce inseamna alaptarea.

Ai grija de tine

In perioada alaptarii, ca si in perioada sarcinii, este foarte important sa ai grija de tine, sa te hranesti sanatos, sa nu faci excese de niciun fel, sa respecti intocmai sfaturile medicului ginecolog si pe cele ale medicului pediatru. Este important sa te hidratezi corespunzator, sa incerci sa te odihnesti, sa dai dovada de multa rabdare si de mult calm.

Citeste si despre