Desi cu siguranta te astepti sa ai dureri si sa fii epuizata dupa nastere, s-ar putea sa nu te astepti la crampe postnatale. La urma urmei, tocmai ai incheiat noua luni de munca grea. Probabil ca ai presupus ca zilele si saptamanile de dupa nastere vor fi un ragaz binevenit, cel putin in ceea ce priveste majoritatea disconfortului si durerii. Dar in perioada postpartum (primele sase saptamani dupa nastere), durerile abdominale inferioare sunt frecvente. De obicei, aceasta este cauzata de durerile de dupa nastere, constipatie sau vindecarea cezariana. Poate aparea la intervale regulate sau poate fi sporadica si, desi este inconfortabila, de obicei nu este periculoasa.
Ce sunt crampele postpartum?
Dupa nastere, uterul se contracta si se micsoreaza pana la dimensiunea normala. Pe masura ce acest lucru se intampla, poate provoca niste crampe abdominale inferioare care sunt denumite dureri postpartum. Aceste dureri se pot simti ca niste crampe menstruale. Daca sunt severe sau sunt asociate cu sangerari abundente sau febra, ia legatura cu medicul pentru o evaluare.
Ce cauzeaza crampele postpartum?
Constipatie
Crampele postpartum pot fi cauzate si de constipatie. Exista mai multe cauze potentiale ale constipatiei dupa nastere si aflarea celei care se afla in spatele simptomelor tale te va ajuta sa gasesti cea mai buna modalitate de a o gestiona.
Motivele pentru constipatia postpartum includ:
- Dieta saraca in fibre
- Modificari hormonale, in special niveluri ridicate de progesteron
- Stresul
- Deshidratare
- Activitate fizica redusa dupa nastere
- Rupturi vaginale sau perineu (zona dintre anus si vagin) in urma travaliului
- Hemoroizi (care sunt frecventi atat in timpul sarcinii, cat si in perioada postpartum)
Durere la locul unei episiotomiei
- Vindecarea operatiei de cezariana
Crampele postpartum pot aparea si in urma unei nasteri prin cezariana. Este obisnuit sa apara un usor disconfort pe masura ce incizia si ranile interne se vindeca. Este, de asemenea, normal sa simti o oarecare durere sau durere in jurul inciziei - mai ales in primele zile.
- Infectii
Desi rare, este posibil sa apara o infectie dupa nastere - si aceste infectii pot provoca dureri abdominale postpartum. Cu toate acestea, este important sa retii ca, spre deosebire de alte dureri postnatale, aceste sunt dureri si crampe nu au nicio legatura cu nasterea. Mai degraba, ele sunt intamplatoare.
Cum sa tratezi crampele postpartum
Desi nu poti preveni durerile postnatale si este important ca uterul tau sa se contracte si sa revina la dimensiunile de dinainte de sarcina, poti, totusi, sa tratezi durerile postnatale aplicand pe abdomen un tampon cald de incalzire sau o sticla cu apa calda. Daca medicul iti da acordul, ai putea lua un analgezic fara prescriptie medicala.
Cand trebuie sa apelezi la un medic
Daca crampele postpartum sunt intense, persistente sau nu sunt ameliorate de sugestiile de mai sus, apeleaza la un medic.
FOTO: freepik.com