Cinci lucruri pe care le poti face pentru tine dupa nastere, dar nu ti le spune nimeni

| | Actualizat: 2022-01-04 17:12:28

Orice femeie si-ar dori sa fie perfect pregatita pentru a fi mama, dar nimeni nu se naste invatat cand vine vorba de cresterea copiilor. Maternitatea reprezinta o serie de succese si greseli pe care le faci pe masura ce parcurgi acest drum.

Ca mama, s-ar putea sa te gandesti ca ai fi putut face lucrurile altfel, ca ai fi putut citi mai mult despre perioada de dupa nastere, ca ai fi putut vorbi mai mult cu mamele cu experienta pentru a primi informatii pe care nu le gasesti nici in carti, nici in reviste. Asa ca ne-am gandit sa punem la un loc cateva lucruri despre perioada de dupa nastere pe care poate nu ti le spune nimeni si care iti vor fi de folos.

Fa-ti griji cat mai putine si bucura-te de prezent

Este cel mai bun lucru pe care poti sa il faci, in loc sa te agiti pentru tot ce s-ar putea sas se intample si sa faci tot felul de scenarii care nu iti fac deloc bine. E greu, pentru ca grija se naste odata cu copilul si va fi acolo tot restul vietii tale, dar important este cum o gestionezi.

Ai mai mare incredere in tine

Lauzia este o perioada tulbure pentru fiecare mama, nu doar pentru ca totul este nou in viata ta, ci si pentru ca esti foarte sensibila si vulnerabila. Dar trebuie sa stii ca totul este normal. Nicio mama nu a fost experta de indata ce a nascut, pentru ca asta este o "meserie" care se invata continuu. Asa ca nu pune la indoiala capacitatea ta de a fi o mama buna, ci ai mai mare incredere in tine si totul va fi asa cum iti doresti.

Daca ii asculti pe altii, pare foarte simplu sa fii mama, dar nu e chiar asa. Copilul nu se pune pur si simplu la san si apoi mananca, copilul nu se va linisti de fiecare data cand il iei in brate. Dar asta nu inseamna ca esuezi si ca ai motive sa te indoiesti de tine. Mai bine pui toate intrebarile care iti trec prin minte, decat sa ramai cu indoieli care iti fac rau.

Nu te teme sa ceri ajutor

Nu e nicio rusine sa nu te descurci din prima de una singura cu toate, ci o realitate. E bine sa ceri ajutor pentru ca doar asa poti invata cum sa faci lucrurile bine, uneori doar asa te poti odihni cu adevarat. Asa ca cere ajutorul partenerului, al mamei, al soacrei, al unei prietene. Nu iti va face niciun rau.

Nu e nimic rau in a apela la ajutor specializat, daca simti nevoia si daca simti ca totul te copleseste. Poate ca familia este langa tine cu tot ce se poate, dar uneori sa discuti cu o moasa, cu un consilier in alaptare sau cu un psiholog poate fi acea linie subtire dintre o lauzie cu probleme si una din care chiar inveti ceva. Nu e un moft, cum poate ti-ar spune unii, ci un lucru de care chiar ai nevoie daca tu simti asta.

Fa-ti timp pentru tine

Multe mame iti vor spune ca dupa ce nasti nu vei mai apuca sa faci nimic din ce faceai inainte si ca va trebui sa uiti complet de tine, insa nu trebuie sa fie chiar asa. Da, prioritatile ti se schimba, insa asta nu trebuie sa insemne ca nu ai timp sa faci un dus mai lung, sa te speli pe cap sau sa te odihnesti.

Fii mai blanda cu tine

Nu iti mai impune atat de multe si nu te judeca prea aspru cand ceva nu iti iese ca la carte. Fii intelegatoare cu tine insati si spune-ti ca incet incet inveti cum se fac lucrurile, in ciuda tuturor temerilor si a indoielilor.

Citeste si despre