Ca sa intelegi mai bine de ce anume depinde ingrasarea sau slabirea dupa nastere, ar trebui sa stii ca o mama care alapteaza exclusiv are un consum suplimentar de 500 de calorii pe zi.
Ce inseamna asta? Inseamna ca arzi 500 de calorii pe zi fara sa faci nimic, fara sa fii nevoita sa faci jogging timp de 45 de minute. Da, suna fantastic, dar, din pacate, asta nu te asigura ca vei slabi.
De ce nu? Prima problema ar fi ca, dupa cum stii deja, uneori, in timpul sarcinii si alaptarii, iti este mai foame decat de obicei si, prin urmare, mananci mai mult si mai repede, ceea ce este mai rau.
Daca ai aceeasi alimentatie, pe care o aveai si inainte de a ramane insarcinata, cand nu te ingrasai, logic ar fi ca nici acum sa nu te ingrasi. Nu neaparat! Aminteste-ti ca acum ai un consum suplimentar de 500 calorii pe zi.
Lipsa somnului
Studiile sunt foarte clare in aceasta privinta - mai putine ore de somn sau un program haotic de somn favorizeaza cresterea in greutate.
Genetica ta si sportul vor avea, cu siguranta, o influenta asupra recuperarii tale dupa nastere.
Va voi da un exemplu din viata mea de studenta. Pe vremea aceea locuiam intr-un apartament cu mai multe fete, unele mai grasute, altele mai slabe, unele mai scunde, altele mai inalte.
Mancam la fel, si, practic, aveam aceleasi rutine, aceeasi varsta si viata ne era destul de asemanatoare, pentru ca studiam in acelasi loc si zilele noastre erau aproape la fel. Diferenta a fost ca eu nu am luat un gram, draga meu prietena, Laura, a castigat 10 kg in patru luni, iar celelalte fete s-au ingrasat putin.
Asta este genetica si impotriva ei nu putem lupta. Propria ta genetica va favoriza ingrasarea sau slabirea in timpul alaptarii.
Alte posibile modificari
In plus fata de cele expuse mai sus exista doua aspecte legate de postpartum, care te pot face sa te ingrasi.
Pe de o parte este absenta menstruatiei in timpul alaptarii. Sunt mame care nu au menstruatie, in timp ce alapteaza exclusiv. Dar sunt si mame care au menstruatie in timpul alaptarii exclusive, ceea ce este mai putin obisnuit.
Absenta menstruatiei este cauzata de nivelurile scazute de estrogen, care, pe de alta parte, va incetini metabolismul si va favoriza retentia de lichide - ceea ce poate favoriza ingrasarea.
In plus fata de absenta menstruatiei, exista o modificare, ce poate aparea uneori in perioada postpartum, si de care probabil ai auzit - este vorba de tiroidita postpartum. Aceasta afectiune endocrina, care afecteaza aproximativ 10% din femeile aflate in perioada potpartum, face ca glanda tiroida sa o ia putin „razna”.
Schimbarea hormonala care apare atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere, determina glanda tiroida sa nu stie ce sa faca.
Asa cum se intampla in cazul tiroidismului, care incepe cu hipertiroidism si de obicei se termina in hipotiroidie - acesta a doua disfunctie a glandei tiroide duce la cresterea in greutate. Asa ca atunci cand suferi de hipotiroidiei este logic sa te ingrasi.
Iata si cateva sfaturi care te pot ajuta sa pierzi in greutate pe perioada alaptarii.
1. Pentru a evita „teama” excesiva atunci cand mananci, ia cinci mese pe zi. Asa cum se recomanda si in timpul sarcinii, te sfatuim sa mananci sanatos, cu o dieta bazata pe fructe si legume.
2. Dupa 40 de zile de la nastere, iti recomandam sa incepi sa faci sport. Poti sa incepi sa-ti plimbi copilul pe afara, in carucior, intr-un ritm de 5-6 km/ora. O plimbare agale prin parc nu ajuta. Cel mai bun lucru este sa faci spinning sau sa te antrenezi cu o bicicleta eliptica, dar pentru asta va trebui sa lasi copilul in grija altcuiva pentru o ora.
Se pare ca este esential ca dupa nastere sa-ti impui o rutina sportiva. Unul dintre motivele care te poate incuraja ar fi acela sa-ti recapeti corpul de dinainte de sarcina.
3. Invata sa faci exercitii hipopresive. Pe de o parte acestea vor favoriza recuperarea zonei pelviene si, pe de alta parte, te vor ajuta sa scapi de kilogramele in plus.
4. Daca in perioada postpartum esti nervoasa, simti ca ai palpitatii, observi o accelerare a pulsului, nu te poti odihni etc., consulta-ti medicul ginecolog pentru ca e posibil sa ai o tulburare a tiroidei, care cu cat este controlata mai devreme, cu atat mai bine.
Ceilalti factori, care pot determina luarea sau pierderea in greutate in timpul alaptarii, precum genetica, absenta somnului sau reducerea nivelului de estrogen, nu-i putem controla.
Bineinteles ca ai mai multe sanse sa pierzi in greutate chiar si pe perioada alaptarii, daca mananci sanatos si echilibrat si faci putin sport, evitand in acelasi timp exercitiile de impact cum ar fi alergatul sau exercitiile de crossfit, care iti pot afecta zona pelviana.