Depresia postpartum

| | Actualizat: 2011-08-29 13:12:36

Depresia postpartum este o conditie medicala care apare la mamici in primele luni dupa nastere. Desi nasterea este un motiv imens de bucurie si implinire, unele mamici se confrunta cu o invazie de stari precum vinovatie, tristete sau stare de panica. Toate acestea sunt simptome specifice depresiei postnatale.

Care sunt cauzele depresiei postpartum?

Specialistii ofera o serie de cauze posibile ale aparitiei depresiei postnatale:

  • lipsa de somn dupa nasterea copilului, ceea ce poate duce la oboseala, stres si depresie;
  • copleseala de dupa nastere - de toate lucrurile noi pe care le au de facut si de toate schimbarile survenite in viata lor; s-ar putea chiar sa se simta nesigure in privinta abilitatilor sale de a fi parinte;
  • asteptarile nerealiste in ceea ce le priveste timpul limitat pe care il pot petrece cu ele insele, cu partenerii, cu prietenii, mult mai putin timp pentru a face ceea ce vor;
  • schimbarile stilului de viata - grija pentru copii mai mari, problemele financiare, lipsa sprijinului din partea familiei sau partenerului de viata etc.


Care sunt formele depresiei postnatale?

Starile psihologice negative care apar in perioada postnatala pot fi categorisite in mai multe forme, in ordinea gravitatii lor:

  • stare de baby-blues - forma cea mai usoara (se face resimtita inca din a 3-a zi de dupa nastere si dispare de la sine);
  • depresia postpartum sau postnatala - apare in primul an de la nastere si nu dispare de la sine;
  • psihoza postpartum - este cea mai grava forma si apare adesea in primele 2 saptamani dupa nastere; este o patologie grava in care mama pierde contactul cu realitatea.


Care sunt simptomele depresiei de dupa nastere?


Simptomele se impart si ele in 3 categorii, corespunzatoare celor 3 forme ale depresiei:

  • simptomele starii de baby-blues - schimbari de dispozitie, anxietate, tristete, iritabilitate, plans inexplicabil, probleme de somn etc.);
  • manifestarile depresiei postpartum - le include si pe cele ale starii de baby-blues, plus inapetenta, insomnie, furie sau iritabilitate accentuata; oboseala coplesitoare; libido scazut, schimbari de dispozitie bruste si severe, dificultate in a ingriji copilul, ganduri de autovatamare sau de a face rau bebelusului;
  • simptomele psihozei severe - confuzie si dezorientare, halucinatii , paranoia, tentative sinucigase sau de a face rau bebelusului.

Cum este afectat bebelusul de depresia mamei?

Exista mai multe efecte negative asupra dezvoltarii afective a copilului atunci cand depresia postpartum nu este una trecatoare.

Stii deja ca atasamentul dintre mama si copil si relatia unica dintre ei se formeaza imediat dupa nastere. Daca micutul tau este privat de prezenta si afectiunea ta, acesta este expus riscului dezvoltarii tulburarilor somatice de tipul insomniei, colicilor, vomei, dar si a celor de ordin psihologic (plans, agitatie, lipsa ganguritului, a zambetului etc.

Cum se trateaza depresia postpartum?

Tratamentul acestui tip de depresie depinde de forma in care se incadreaza simptomele. Starea de baby blues nu necesita ingrijiri medicale si are tendinta sa dispara de la sine in cateva zile sau chiar saptamani.

Depresia postpartum este tratata cel mai adesea prin psihoterapie si medicatie. Apelul la psiholog este necesar in aceasta faza pentru ca ea nu dispare de la sine. Medicul ti-ar putea prescrie antidepresive si chiar terapie hormonala.

Cu tratamentul adecvat, depresia postpartum poate fi depasita in cateva luni, cel mult un an. Este important ca tratamentul sa fie continuat chiar si dupa disparitia simptomelor. In caz contrar, exista riscul recurentei depresiei.

Psihoza postpartum este cea mai grava forma si necesita ingrijire medicala de urgenta, chiar internare in spital. Ea este controlata cu ajutorul medicatiei - antidepresive, antipsihotice si stabilizatori ai starii de spirit. In unele cazuri se recomanda terapia electroconvulsiva - ajuta la reducerea simptomatologiei.

Foto: trialx.com

Citeste si despre