Dezavantajele alaptarii

| | Actualizat: 2011-10-10 09:07:00

Dezavantajele alaptarii inglobeaza o serie de inconveniente si restrictii sau disconforturi personale sau medicale care te coplesesc si te pun pe ganduri. Desi avantajele si beneficiile alaptarii pentru sugar sunt mai numeroase, exista o serie de aspecte ale acestui proces care te pot face sa renunti la ideea de alaptare!

Problemele sanilor

Un disconfort care te-ar putea determina sa renunti la alaptat este durerea de la nivelul sanilor (mai ales cand ii dau primii dintisori) sau craparea sfarcurilor. Pot aparea si probleme mai complexe precum angorjarea sanilor sau mastita care necesita tratament medical. Ai putea fi nevoita sa iti mulgi proprii sani si sa desfunzi canalele galactofere manual daca se blocheaza cu cheaguri de lapte. Desi aceste probleme sunt temporare si nu iti interzic alaptarea, multe mamici prefera sa nu mai alapteze din cauza acestor inconveniente.

De asemenea, nu este foarte placut sa simti cum iti curg sanii in cele mai neasteptate momente si ti se pateaza toate hainele. Ca femeie, poti considera aceste mici accidente ca fiind jenante si neatractive sexual. Aproape de fiecare data cand copilul plange, parca primesti un semnal telepatic, iar sanii tai incep sa produca si sa secrete lapte. Daca ti se pare prea jenant sau inconfortabil, ai putea renunta la a hrani copilul la san. Totusi, trebuie sa stii ca exista mai multe metode la-ndemana de a estompa aceste accidente sau de a le diminua efectele.

Restrictiile alimentare

Alaptarea poate fi asemanata cu sarcina din punctul de vedere al alimentatiei. Asa cum in sarcina nu puteai manca orice pentru ca putea afecta fatul, nici alaptarea nu iti lasa mana libera la orice preparat.

Trebuie sa eviti alimente care ti-ar putea afecta lactatia, care ar putea dauna gustului laptelui sau care ar putea cauza probleme digestive bebelusului. Totusi, fata de sarcina, in aceasta perioada ai voie sa mai gusti dintr-unele alimente atata timp cat esti precauta. De exemplu poti gusta alcool sau cafea ori ceapa sau usturoi, dar in cantitati limitate si la distante mari de timp de o sedinta de alaptat.

Unele mamici, mai gurmande din fire, prefera insa sa renunte la alaptat pentru a nu-si mai face griji din aceste cauze.

Instabilitatea hormonala

Specialistii sustin ca alaptarea ajuta la eliberarea unor hormoni care iti ofera o stare de spirit buna. Dar exista situatii in care apar dezechilibre hormonale care s-ar putea "juca" cu emotiile si starea ta. Ai putea experimenta treceri bruste de la ras la plans, de la isterie la calm si asa mai departe.

Si aceasta instabilitate emotionala sau hormonala reprezinta un dezavantaj pe care il poti lua in considerare atunci cand vrei sa renunti la alaptat.

Caracterul inoportun

Acest dezavantaj este oarecum discutabil. Pe de-o parte, alaptatul te scapa de tonele de biberoane, sterilizatoare, tetine si cutii de lapte praf care iti umplu casa si iti golesc buzunarul. Pe de alta parte, nu este foarte comod sa fii plecata de acasa si sa nu poti sa il alaptezi cand vrei sau sa trebuiasca sa gasesti o locatie intima si protejata in care sa iti mulgi sanii pentru a conserva laptele si a-l da mai tarziu sugarului. In plus, trebuie sa ai la-ndemana pompa de muls si pungi de depozitare, precum si un frigider sau o combina frigorifica pentru a-l tine la temperatura adecvata. Ar putea fi prea mult pentru tine sau coplesitor si acest lucru te-ar putea face sa renunti.

Excluderea taticului

Alaptatul este o activitate exclusiva intre mamica si bebelus. Taticul este exclus din procesul de hranire a copilului, iar relatia dintre el si bebe ar putea avea de suferit. Insa daca acesta este motivul pentru care vrei sa renunti, afla ca poti sa folosesti pompa de muls si sa pui lapticul intr-un biberon pentru a-l lasa si pe tatic sa il hraneasca si sa relationeze cu el din cand in cand.

Scaderea libidoului

Desi nu este un fapt demonstrat stiintific, statisticile arata o dorinta sexuala mai scazuta la femeile care alapteaza decat la cele care hranesc bebelusii cu biberonul.

Este posibil ca si schimbarile hormonale sa isi puna amprenta asupra libidoului, dar expertii considera ca efectul este unul pur psihologic. Majoritatea femeilor nu se mai simt atractive atunci cand alapteaza si isi vad sanii dintr-o alta perspectiva, deloc sexuala.

Alaptarea ramane insa cea mai recomandata si eficienta metoda de a hrani bebelusul. In masura in care poti, ar trebui sa depasesti aceste dezavantaje pentru a asigura bebelusului cea mai buna alimentatie, cel putin pentru 6 luni. Ar trebui sa renunti la alaptat doar  daca aceste dezavantaje iti afecteaza sever calitatea vietii sau iti  pun probleme medicale care ar putea reprezenta un risc pentru sanatate.

Citeste si despre