Durerea de spate dupa nastere

| | Actualizat: 2017-07-07 11:36:47

Multe femei au probleme cu durerea de spate dupa nastere. Durerea de spate postpartum poate fi provocata sau inrautatita de mai multi factori. In timpul sarcinii, uterul tau se mareste si slabeste muschii abdominali, alterandu-ti postura. Acest lucru duce la tensionarea spatelui si a muschilor. Durerea de spate s-ar putea sa persiste pana cand muchii abdominali pot sa-si recapete forta si tonusul.

Te poti trezi cu dureri de spate si dupa un travaliu lung sau dificil. In timpul travaliului s-ar putea sa fi folosit muschi pe care nu ii pui la treaba in mod obisnuit si vei resimti efectele pentru ceva timp (daca ai optat pentru o anestezie epidurala, s-ar putea sa observi ceva dureri in acel loc pentru cateva zile dupa nastere, dar nu ar trebui sa cauzeze dureri de spate).

De asemenea, cateva proaspete mamici isi vor inrautati problemele cu spatele atunci cand vor incepe alaptarea. Acest lucru se intampla cand esti atat de absorbita sa il faci pe bebelus sa se hraneasca incat stai cocosata, tensionandu-ti gatul si spatele.

Oboseala si stresul care rezulta din ingrijirea unui copil 24 de ore pe zi fac ca recuperarea dupa durerile nasterii sa se produca mult mai greu. De asemenea, mamele care au mai avut dureri de spate sau care le-au avut si in timpul sarcinii, au mai multe sanse sa le aiba si dupa nastere.

Cat vor persista durerile de spate dupa nastere?

Este normal sa ai dureri de spate timp de cateva luni dupa ce ai nascut. Timpul cat vor persista durerile depinde de multi factori (de exemplu, daca ai mai avut in trecut probleme cu spatele, daca esti supraponderala si cat de repede incepi sa faci exercitii pentru a-ti reintari muschii abdominali).

Ce pot sa fac pentru a ameliora durerile?

•  Plimbari in aer liber. Acest exercitiu usor te poate ajuta sa alini durerea de spate si este sigur pentru tine, poti incepe sa faci plimbari zilnic chiar dupa o nastere normala sau cezariana. Nu te forta si limiteaza timpul plimbarilor in primele saptamani.

•  Fii atenta la postura ta si stai dreapta. Este foarte important sa stai dreapta atunci cand iti hranesti copilul, chiar daca alaptezi sau il hranesti cu biberonul. Daca ai dureri in partea inferioara a spatelui incearca sa folosesti un scaun jos pe care sa iti tii picioarele in timp ce alaptezi. Alege un scaun confortabil, cu brate si foloseste multe perne pentru mai multa sustinere. Invata cum sa te pozitionezi corect in timp ce alaptezi si adu intotdeauna copilul la san si nu invers. Incearca mai multe pozitii de alaptare pana o gasesti pe cea mai confortabila. Daca ai umerii tensionati si durere in partea superioara a spatelui, incerca pozitia intinsa pe spate.

•  Apleaca-te intotdeauna de la genunchi si ridica obiectele sau copii de jos din aceasta pozitie pentru a minimiza tensiunea asupra spatelui. Lasa pe altcineva sa ridice obiectele grele, nu este momentul sa risti sa iti suprasoliciti spatele (daca ai avut o operatie de cezariana oricum nu ar trebui sa ridici ceva mai greu decat bebelusul tau timp de cel putin opt saptamani).

•  Du-te la sedinte de masaj. Desi nu vor trata cauza durerilor de spate, ele te vor ajuta sa te relaxezi si sa iti detensionezi muschii spatelui si umerii. Daca un masaj ti se pare ca te costa prea mult, roaga-ti partenerul sau un prieten sa iti faca in mod regulat masaj.

•  Relaxeaza-te facand bai caldute.

•  Aplica comprese calde (sau reci) peste zona spatelui care iti cauzeaza probleme.

•  Atunci cand medicul ti-a dat ok-ul pentru a incepe o serie de exercitii, tine minte sa le faci gradual si sa nu te suprasoliciti.

•  Asculta-ti corpul. Daca o anumita pozitie sau activitate iti cauzeaza disconfort, opreste-te. Daca durerea de spate devine severa sau daca nu iti mai poti simti picioarele sau toata partea inferioara a corpului, atunci suna-ti medicul imediat.

Citeste si despre