Greutatea si dieta mamei dupa nastere

| | Actualizat: 2014-07-14 15:58:16

Greutatea dupa nastere este un subiect sensibil pentru orice proaspata mamica, cu atat mai mult cu cat dieta zilnica nu poate suporta restrictii majore. Scaderea ponderala in perioada postnatala se face treptat, fara masuri drastice de infometare, care pun in pericol sanatatea mamei si a bebelusului. Scopul in acest caz este recapatarea echilibrului fiziologic anterior sarcinii, intr-o maniera cat mai naturala si in ritmul de refacere propriu.

Foto: askamum.co.uk

Inainte de toate, este recomandat sa te pregatesti psihologic pentru transformare. Exclude din start comparatiile cu alte mamici si nu dezvolta o obsesie pentru slabit. Prioritar pentru tine este sa iti sprijini bebelusul in primele zile ale vietii sale si sa iti menajezi sanatatea spre binele amandurora.

Greutatea dupa nastere

In medie, o graviduta acumuleaza in timpul sarcinii aproximativ 13 kilograme peste greutatea sa obisnuita. Ele sunt constituite din masa corporala a fatului (3500 g), placenta (650 g), lichidul amniotic (1000 g), uterul extins (1000 g), glandele mamare (600 g), volumul crescut al sangelui (1200 g), acumularea de lichide (2-5 kg) si alte depozite adipoase (2-3 kg).

Imediat dupa nastere, mamica ramane cu un surplus ponderal pe fondul cresterii uterine, al volumului sangvin, depozitelor adipoase, edemelor si glandelor mamare. Lichidul in exces paraseste organismul in primele saptamani postpartum, pe cand uterul si volumul sangelui pot avea nevoie de mai mult timp pentru reglare.

O gravida care a acumulat 12 kilograme in timpul graviditatii isi va recupera formele de odinioara in aproximativ 6 luni, daca alapteaza si are o alimentatie echilibrata. Cu toate acestea, termenele fixe de acest tip sunt pur orientative, organismul fiecarei femei avand propriul ritm de functionare. Medicii considera intervalul de pana la 1-2 ani de la nastere ca fiind unul normal pentru scaderea sanatoasa in greutate.

Dieta dupa nastere

In timpul sarcinii, obiceiurile tale alimentare s-ar fi putut schimba radical din dorinta furnizarii bebelusului a substantelor nutritive necesare dezvoltarii. Dupa nastere, alimentatia ramane cel putin la fel de importanta, mai ales daca alaptezi. Prin laptele cu care este hranit bebelusul, mama ii asigura necesarul zilnic de vitamine, proteine si minerale.

Acest lucru inseamna ca este necesara o dieta bogata in nutrienti si suficient de consistenta pentru un lapte hranitor. Din fericire, alaptarea te ajuta totodata sa slabesti: unul dintre motivele pentru care organismul acumuleaza "rezerve" in sarcina este acela ca isi pastreaza un depozit zilnic de 200-500 de calorii suplimentare pentru alaptarea bebelusului. Cand iti hranesti micutul la san, excesul caloric din organism dispare ca prin minune.

Necesarul zilnic de vitamine pentru alaptare

In cazul in care organismul unei mamici are carente in anumiti nutrienti (vitamina B6, vitamina B12 sau iodina), laptele matern poate fi insuficient de hranitor pentru bebelus. Prin urmare, se recomanda suplimentarea dietei zilnice cu un complex de vitamine esentiale.

Mamicile care consuma in jur de 2200 de calorii in fiecare zi, vor avea nevoie de un aport suplimentar de calciu, zinc, magneziu, tiamina (vitamina B1), vitamina B6 si vitamina E.

In cazul unui consum zilnic de doar 1800 de calorii, va fi necesar un consum sporit de calciu, zinc, magneziu, tiamina, vitamina B6, vitamina E, acid folic, vitamina B2, fosfor si fier.

Mamicile care nu consuma produse animale sunt expuse deficientei in vitamina B12, pe care o pot prelua din alte alimente cu aceleasi proprietati sau suplimente prescrise de medic. Mamele care se expun insuficient la soare au nevoie de suplimente ale vitaminei D, iar cele care fumeaza ar fi recomandat sa isi asigure un aport aditional de iodina.

Sfaturi pentru dieta dupa nastere

Concentreaza-te pe fructe, legume, cereale integrale si seminte: ele iti furnizeaza fibre, vitamine si minerale esentiale si favorizeaza instalarea senzatiei de satietate.

Lactatele degresate sunt necesare pentru aportul de calciu.

Puiul fara piele, pestele, fasolea uscata si gratarul slab de vita iti furnizeaza proteinele importante pentru calitatea laptelui si refacerea tesuturilor organismului.

Mananca putin si des: mesele frecvente imbunatatesc digestia, te tin departe de foame si limiteaza aportul de calorii.

Imediat ce primesti acordul medicului, poti incepe cateva exercitii fizice usoare pentru tonifiere. In scurt timp, rezultatele iti vor readuce zambetul pe buze.

Citeste si despre