Metode contraceptive sigure dupa nastere si in timpul alaptarii: ce trebuie sa stii despre ovulele contraceptive fara hormoni

| | Actualizat: 2023-12-04 10:15:35

Sarcina si nasterea, fie naturala, fie prin cezariana, produc schimbari majore în corpul femeilor, atat la nivel hormonal, cat si în ceea ce priveste metodele de contraceptie folosite, în special în perioada alaptarii. Daca înainte de a ramane însarcinata foloseai un anumit tip de contraceptie, este posibil ca acea metoda sa nu mai fie potrivita dupa nastere.

Daca nu vrei sa ramai din nou însarcinata, contraceptia este necesara dupa 21 de zile de la nastere, iar pentru asta exista metode care îti ofera siguranta, confort si nu îti afecteaza organismul. Una dintre aceste metode este contraceptia locala precum ovulele contraceptive Contracept-M, din ce în ce mai populare. Contraceptia locala fara hormoni este o metoda usor de folosit, mult mai prietenoasa cu organismul tau, are putine efecte adverse - si acelea locale, în plus se foloseste doar atunci cand ai un contact sexual. 

Pentru proaspetele mamici, contraceptia poate fi la sfarsitul listei de prioritati, dar este totusi important sa iei în considerare optiunile disponibile daca îti doresti reluarea vietii intime dupa perioada de recuperare si daca vrei sa te protejezi de o sarcina nedorita.

Cand poti începe sa folosesti metode contraceptive dupa nastere?

În primul rand, este important de retinut faptul ca alaptatul NU este o metoda contraceptiva, de aceea trebuie sa te asiguri ca folosesti o metoda de contraceptie eficienta dupa nastere si în perioada alaptarii, daca vrei sa eviti aparitia unei sarcini nedorite.

De asemenea, daca te gandesti ca lipsa menstruatiei te poate proteja de aparitia unei noi sarcini, acest lucru nu este valabil deoarece procesul de ovulatie se petrece cu doua saptamani înainte de menstruatie, astfel ca exista posibilitatea unei noi sarcini chiar înainte de prima menstruatie de dupa nastere.

Prin urmare, gasirea metodei de contraceptie potrivita dupa nastere si în timpul alaptarii este o parte importanta a îngrijirii postnatale. 

Ovulele contraceptive fara hormoni, o optiune sigura dupa nastere si în timpul alaptarii

Contraceptia locala cu ovule Contracept-M este una dintre cele mai sigure metode contraceptive dupa nastere si în perioada alaptarii, deoarece utilizarea acestei metode nu afecteaza în niciun fel echilibrul hormonal si nu trece în laptele matern.

Administrate corect, ovulele contraceptive au un grad ridicat de protectie împotriva unei sarcini, sunt usor de introdus în vagin datorita formei anatomice si, spre deosebire de alte metode, acestea contribuie la lubrifierea vaginala.

Cum functioneaza? 

Contracept-M este o metoda de contraceptie locala care distruge spermatozoizii (contine un spermicid) si formeaza o bariera la nivelul colului uterin, împiedicand trecerea spermatozoizilor catre uter. Substanta activa din acest produs este clorura de benzalconiu, un antiseptic puternic care distruge membrana celulara a spermatozoizilor. Partea buna este ca, desi eficienta, aceasta substanta este blanda cu flora saprofita a vaginului, pe care nu o afecteaza, nu are baza hormonala, astfel ca nu trebuie sa-ti faci griji pentru eventuale dezechilibre.

 

Ovulele contraceptive pot fi utilizate fara un consult medical prealabil, nu necesita monitorizare medicala ulterioara, nu dau reactii adverse severe, prezinta efecte antiseptice si antimicrobiene, nu modifica mucoasa vaginala si pH-ul vaginal si vin cu o serie de avantaje nestiute.

Eficacitatea ovulelor Contracept-M

Daca te întrebi cat de sigure sunt, de fapt, aceste ovule contraceptive împotriva unei sarcini nedorite, atunci nu ai de ce sa-ti faci griji. Contracept-M are o eficienta de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizeaza numarul de esecuri la 100 de cazuri). 

Cum sa folosesti ovulele Contracept-M?

Contraceptia locala se foloseste punctual, înainte de fiecare contact sexual. Ovulul contraceptiv se introduce în vagin cu 5 – 10 minute înainte de contactul sexual si asigura protectie timp de 4 ore. La fiecare contact sexual trebuie sa folosesti un nou ovul.

Contracept-M ofera o modalitate flexibila de contraceptie si te scuteste de grija de a lua cate o pilula sau de a folosi prezervativul, care nu este foarte indicat în primele luni dupa nastere. Lubrifierea naturala poate fi mai scazuta si pot fi prezente înca leziuni care prezinta un risc ridicat de infectie.

De asemenea, substanta activa din Contracept-M, clorura de benzalconiu, desi este un antispetic puternic, nu distruge flora saprofita a vaginului, nu trece în cavitatea uterina, nu se absoarbe în organism, nu trece în sange sau în laptele matern si nu produce malformatii congenitale. 

De retinut însa ca ovulele contraceptive nu asigura protectie împotriva bolilor cu transmitere sexuala. Folositi suplimentar o metoda de protectie împotriva acestora. Totodata, este important sa citesti cu atentie instructiunile din prospect si sa le respecti ȋntocmai.

Citeste si despre