Perioada de spitalizare dupa nastere

| | Actualizat: 2010-09-20 17:17:19

Perioada de spitalizare dupa nastere implica nu numai odihna pentru recuperarea fortelor, ci si notiuni de alimentatie corecta, ingrijire, confort psihic si, cel mai important, presupune primul contact cu bebelusul.


 Cat timp trebuie sa ramai in spital dupa nastere

Gravidele care nasc prin cezarina necesita trei pana la cinci zile de spitalizare, comparativ cu una sau doua zile pentru cele ce au nascut natural. Recuperarea completa dupa nasterea prin cezariana este de patru pana la sase saptamani, fata de una pana la doua saptamani pentru nasterea naturala.

Dupa o operatie cezariana, mamica este monitorizata atent pentru urmatoarele 24 de ore in vederea preventiei complicatiilor.

Lauza va primi medicatie contra durerii si va fi incurajata sa se mobilizeze pe distante scurte inca din primele 24 de ore postoperator.

Perioada medie de spitalizare dupa cezariana este de 3 pana la 5 zile.


 Ce presupun primele zile dupa nastere

Oricare ar fi modul in care ai nascut, vei avea parte de momente neplacute si de durere, a caror intensitate poate varia in functie de tipul de nastere pentru care ai optat. Durerea poate fi chiar coplesitoare, cele care au suferit o cezariana nu au mobilitatea si dispozitia necesara comunicarii cu alte persoane in afara de propriul bebelus.

Este momentul in care o mama creeaza o legatura cu bebelusul ei, il priveste si ii invata trasaturile, dar si un moment de disonfort fizic si de frustrare in legatura cu felul in care arati dupa nastere (obosita, palida etc.).


 Alimentatia imediat dupa nastere

Dupa nastere, lauza are voie sa consume lichide dupa 4 ore, iar dupa 12 ore se trece la un regim normal. Alimentatia va contine lichide din abundenta, proteine (lapte, derivate ale laptelui, carne, oua) si vegetale.

Este eronata opinia conform careia lauza trebuie sa manance cat mai mult si orice pentru a favoriza o rapida recuperare a fortelor.


Vizitele in maternitate: masuri de precautie

O infectie gripala care apare in maternitate se propaga rapid la toate lauzele si la nou-nascuti, in cazul carora da complicatii mai grave. Din acest motiv, interzicerea sau limitarea vizitelor la maternitate este o masura absolut necesara, luata in scopul pastrarii sanatatii mamei si bebelusului.

In timpul lauziei, rezistenta organismului este scazuta, iar proaspata mamica este mai expusa contactarii gripei sau infectiilor intestinale. Cel mai bun mod de a preveni acest lucru este interzicerea sau limitarea pe cat posibil a vizitelor in maternitate.

Exista nenumarate motive pentru care o mamica nu ar dori vizite in maternitate imediat dupa nastere. Vizitele in maternitate ar trebui sa fie oricum limitate, mai ales in primele ore dupa nastere, cand tu si partenerul tau sunteti obositi si doriti sa petreceti timp impreuna cu nou-nascutul.



Citeste si despre