Relatia mama-bebelus imediat dupa nastere

| | Actualizat: 2014-02-24 12:36:55

Relatia mama-bebelus imediat dupa nastere reprezinta un atasament special, unic si neconditionat care apare imediat ce copilul este apare pe lume. Contactul piele-pe-piele, alaptarea imediata, dar si alti factori formeaza si construieste aceasta relatie specifica care dureaza o viata intreaga. Uneori insa, relatia mama-bebe nu apare imediat dupa nastere. In aceste cazuri poti apela la cateva trucuri care sa faciliteze crearea acestui atasament.

Atunci cand simti ca nu prezinti un atasament pentru bebelus imediat dupa ce l-ai nascut sau ca bebelusul nu se simte confortabil in preajma ta, este cazul sa incerci cateva trucuri care sa te ajute sa facilitezi crearea acestui atasament special dintre tine si bebe.

Iata cateva sugestii care sa faciliteze relatia ta cu bebele dupa nastere!

  • Solicita o camera de spital unde sa stai impreuna cu bebelusul. Daca petreci mai mult timp cu micutul tau si va cunoasteti reciproc este probabil ca aceasta relatie sa se contureze mai usor.

  • Chiar daca bebelusul tau s-a nascut prematur, roaga asistenta sau medicul sa te lase sa atingi bebelusul dupa nastere si sa il tii in brate, chiar si cateva secunde. Este esential ca bebele sa te recunoasca si sa simta protectia si siguranta pe care i-o oferi.

  • Atunci cand iesi din maternitate si ajungi acasa este esential sa petreci cat mai multe momente alaturi de el. Dar acest lucru nu inseamna neaparat doar sa il schimbi sau sa ii dai sa manance si sa il speli. Tine-l cat mai mult in brate, joaca-te cu el, vorbeste cu el, zambeste-i si mangaie-l. Sunt dovezi de afectiuni si dragoste care te vor ajuta sa iti cunosti mai bine bebele, iar pe el sa te simta mai aproape si sa te recunoasca imediat.

  • Contactul piele-pe-piele este esential nu numai imediat dupa nastere. Poti face acest lucru si cand ajungi cu bebele acasa, tinandu-l cat mai mult pe burtica ta sau la pieptul tau, direct pe piele. Pe langa faptul ca il ajuta sa te recunoasca si sa se obisnuiasca cu tine, il calmeaza foarte mult, iar tie iti creeaza un sentiment unic. Plus de asta, ajuta copilul sa alapteze mai repede si mai bine.

  • Alaptarea este cea mai simpla si la-ndemana metoda prin care poti stabili acea conexiune unica cu bebelusul tau daca nu a aparut imediat dupa nastere. Gravidele care au lapte si hotarasc sa nu alapteze fac o mare defavoare atat lor, cat si bebelusului. Alaptarea este un proces natural si unic intre mama-bebe. O apropiere si un grad de intimitate mai mari intre ei nu pot exista, iar atasamentul apare de obicei imediat dupa prima alaptare.

  • Incearca sa ii faci noului-nascut un masaj extrem de gentil. De fapt, miscarile sa semene mai mult a mangaieri. Descoperirile indica faptul ca masajul bebelusului faciliteaza imbunatatirea realatiei dintre mama si bebelus, dar si intre parinti si copil in general. Prin masaj, copilul se relaxeaza, iar pe tine te ajuta sa combati depresia postanatala. Atentie la cum faci manevrele de masaj la nou-nascut. Cere sfatul medicului sau ia-ti o carte care sa te ajute sa il faci corect si sigur!

  • Interactiunea fata-in-fata cu bebelusul te poate ajuta sa facilitezi crearea relatiei dintre tine si nou nascut. Chiar daca ei nu au un simt vizual dezvoltat la nastere, el cu siguranta te va recunoaste, iti va auzi vocea si in mod firesc se va apropia de tine.

Tot ce trebuie sa faci este sa-i fii aproape si sa il iubesti neconditionat. Copilul va simti micile dovezi de afectiune dintre voi si chiar daca relatia dintre voi a inceput usor cu stangul, va fi pe calea cea buna. Nu exista nimic mai natural, inedit si inexplicabil decat relatia, atasamentul mamei cu nou nascutul.

Citeste si despre