Romania isi disputa cu Bulgaria primul loc la mortalitate infantila din UE

| | Actualizat: 2024-05-20 11:14:08

Cei 0,2 metri patrati in care inima unui prematur continua sa bata: Romania isi disputa cu Bulgaria primul loc la mortalitate infantila din UE. Pe ultima suta de metri, camera cea mai mica poate fi pusa la dispozitia spitalelor, pentru a salva copiii nascuti prematur sau cu patologii complexe 

-        Rata mortalitatii infantile urca din nou, la 5,7 la mia de copii nascuti vii, fata de 5,2 anul anterior; 

-        Aparatura medicala din maternitati si sectii de neonatologie are o vechime medie de opt ani si este in multe cazuri depasita tehnologic; Romania are un deficit cronic de medici neonatologi, specializare care inregistreaza cel mai mare procent de posturi vacante raportat la posturile ocupate, respectiv 40%; 

-        Judetul Salaj are o rata a mortalitatii infantile de peste patru ori mai mare decat cea inregistrata in Bucuresti;

-        Din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 122 de unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii;

-        Cum poti ajuta? Redirectioneaza 3,5% din impozitul pe venit catre maternitati, prin Salvati Copiii Romania.

Cu o rata a mortalitatii infantile care ne situeaza pe podiumul negativ al UE, disputand primul loc cu Bulgaria, Romania are un deficit cronic de medici neonatologi, respectiv 40%, iar vechimea medie exprimata in ani pentru echipamentele aferente specializarii neonatologie este de 8 ani, in conditiile in care aparatura medicala de ultima generatie face o diferenta cruciala in ceea ce priveste salvarea nou-nascutilor cu prematuritate extrema sau cu patologii medicale grave. Salvati Copiii Romania a lansat campania „Camera cea mai mica” - un spatiu de doar 0,2 metri patrati, dimensiunea unui incubator, care poate face diferenta intre viata si moarte pentru acesti copii. Camera cea mai mica poate fi pusa la dispozitia spitalelor care au nevoie de ea, prin redirectionarea a 3,5% din impozitul pe venit catre Organizatia Salvati Copiii.

Adriana Dan, Sef sectie Neonatologie Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a explicat urgenta dotarii cu aparatura medicala de ultima generatie a sectiilor de neonatologie si maternitatilor: “Putina lume stie ca cel mai mare risc de deces din viata unui copil este in perioada neonatala; aproximativ 50% din toate decesele copiilor au loc in primele 28 de zile de viata, iar reducerea spectaculoasa a numarului de decese la varsta 0-1 an in ultimii 30 de ani nu este proportionala pentru toate subcategoriile de varsta: mortalitatea neonatala a scazut mult mai putin comparativ cu celelalte etape de varsta. Cu tot ceea ce s-a obtinut inregistram inca indicatori de mortalitate infantila dubli fata de media UE, cauza principala (in mai mult de o treime din cazuri) fiind prematuritatea. Echipamentele medicale necesare in sectiile de terapie intensiva neonatala trebuie sa fie foarte performante si upgradate periodic pentru a fi responsive la nevoile unor bebelusi de 24-25 de saptamani de gestatie si 500 de grame”.

Potrivit datelor finale ale INS, in anul 2022, rata mortalitatii infantile conserva discrepantele majore dintre judetele tarii.

Top judete cu rata mortalitatii infantile ridicata:

  1. Salaj - 10,5 la mia de copii nascuti vii
  2. Mehedinti - 8,8 la mie
  3. Braila - 8,3 la mie
  4. Hunedoara - 8,3 la mie
  5. Mures - 7,8 la mie
  6. Suceava - 7,8 la mia de copii nascuti vii.

Unde se inregistreaza cea mai mica rata a mortalitatii infantile:

  1. Municipiul Bucuresti - 2,5 la mia de copii nascuti vii
  2. Ilfov -  3,3 la mie
  3. Alba - 3,6 la mie
  4. Ialomita -  3,9 la mie
  5. Cluj -  4,5 la mie
  6. Tulcea - 4,7 la mie.

Din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 126 de unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.770 de echipamente vitale, investind peste 11 milioane de euro. Doar in 2023, Salvati Copiii a dotat peste 55 de unitati medicale cu echipamente performante, asigurand supravietuirea si tratamentul adecvat pentru cel putin 60.000 de copii.

„Am facut munca de pionierat in domeniu si, dupa 14 ani, programul a devenit unul amplu, atat in comunitatile vulnerabile, cat si in ceea ce priveste intarirea capacitatii spitalelor in salvarea si ingrijirea    nou-nascutilor. Avem in medici cei mai buni parteneri si astfel reusim sa sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sanatate coerente si care sa corecteze disparitatile”, a spus Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii.

Context

Rata mortalitatii infantile urca din nou, la 5,7 la mia de copii nascuti vii, fata de 5,2 anul anterior, cu un varf in judetul Salaj – 10,5 la mia de copii nascuti vii – si un minim pentru municipiul Bucuresti – 2,5 la mie, ceea ce consacra disparitatile uriase care exista in tara. Este de remarcat ca cresterea mortalitatii infantile vine pe fondul unei prabusiri a natalitatii: astfel, avem un numar de 178.233 de nou-nascuti, fata de 193.191 – in 2021, respectiv 206.826  - in 2020.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, Romania se afla pe locul 2 in UE la capitolul mortalitate infantila, arata o statistica Eurostat. Astfel, in 2021 Bulgaria a avut o rata a mortalitatii infantile de 5,6 la mia de copii nascuti vii, urmata de Romania, cu o rata de 5,2 la mie si Slovacia, unde rata mortalitatii infantile a fost de 4,9 la mia de copii nascuti vii. La polul opus, cea mai mica rata a mortalitatii infantile este inregistrata in Suedia, Finlanda si Slovenia cu 1,8 la mia de copii nascuti vii.

Spitalele  pentru care 3,5% se poate transforma in echipamente performante:

  1. Bucuresti - Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”
  2. Spitalul Clinic CF2 Bucuresti
  3. Bucuresti - Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului – Maternitatea Polizu
  4. Calarasi- Spitalul Municipal Oltenita
  5. Galati - Spitalul Orasenesc Tg. Bujor
  6. Hunedoara - Spitalul Judetean Deva
  7. Ilfov - Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov
  8. Iasi - Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Cuza Voda” Iasi
  9. Neamt- Spitalul Orasenesc Targu Neamt
  10. Valcea - Spitalul Orasenesc Horezu.

Toti cei care doresc sa se implice pot trimite formularul de redirectionare a 3,5% din impozitul pe venit catre administratia financiara de care apartin cu domiciliul, termen limita - 25 mai 2024.

Formularul precompletat cu datele organizatiei poate fi descarcat sau completat online, direct pe site-ul Salvati Copiii, AICI:  www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Citeste si despre