7 mituri despre nasterea in apa

| | Actualizat: 2017-11-09 00:00:00

De cate ori nu ti-ai oferit o baie calda pentru a te relaxa? Stim ca apa calda amelioreaza durerea deoarece stimuleaza eliberarea de endorfine, analgezice naturale din organism. Apa poate fi mediul ideal pentru a aduce pe lume un copil.

Nasterile in apa au avantajul ca te fac sa te simti mult mai usoara, parca plutesti in acel mediu caldut din cada, te simti in elementul tau. Apa relaxeaza muschii pelvisului, reduce tensiunea arteriala, relaxeaza perineul si face mai usor procesul de respiratie, mai ales in cazul femeilor insarcinate care sufera de astm. Insa in jurul nasterii in apa circula mai multe mituri, care le pot face pe femei sa se teama de o astfel de varianta.

Iata care sunt aceste mituri si care este adevarul, astfel incat sa intelegem ce inseamna, cu adevarat, nasterea in apa:

1. Poti intra in cada de nastere in orice moment al travaliului

Un studiu efectuat pe un numar de 1082 femei care au apelat la nasterea in apa a evidentiat ca in cazul celor care au intrat in bazinul de nastere la inceputul travaliului, cand colul uterin era dilatat doar 1 sau 2 centimetri, procesul de nastere a incetinit, chiar a avut tendinta sa se opreasca, pentru ca apoi sa reinceapa.

Momentul ideal este considerat atunci cand colul uterin al femeii insarcinate ajunge la 5 cm dilatare.

2. Temperatura apei este constanta in timpul nasterii

Temperatura apei este un element foarte important al nasterii in apa. Pentru ca bebelusul sa fie sanatos, este important ca apa sa nu fie niciodata prea calda, pentru ca daca mama care da nastere se supraincalzeste, atunci si temperatura corpului copilului va creste.

Retine ca in timpul unei nasteri in apa, temperatura apei este cuprinsa intre 35 si 37 grade Celsius in etapele preliminare ale nasterii, apoi de 37-37.5 grade Celsius. Aceasta temperatura trebuie controlata la intervale regulate, pentru a nu fi depasita.

3. Nasterea in apa are beneficii doar pentru mama

Beneficiile nasterii in apa nu sunt numai pentru mama, ci si pentru fat. In primul rand, venirea pe lume a bebelusului este mai putin brutala decat in cazul nasterilor obisnuite, pentru ca el va intra in contact cu apa, mediu asemanator cu cel din burtica mamei, cand sta in lichidul amniotic. Pentru fat, trecerea din uter spre mediul extern va fi mai usor de suportat in cazul unei astfel de nasteri.

Bebelusul va resimti mai putin traumatismul nasterii si pentru ca mama va avea contractii mai putin dureroase, spre deosebire de cele aparute in timpul unei nasteri clasice.

4. Nu exista risc de infectii

Realitatea este ca nasterea in apa prezinta risc de infectie pentru fat, risc care, de altfel, este prezent si in cazul nasterii naturale intr-o sala de nastere.

Riscul de infectie este cauzat de faptul ca gravida poate sa aiba scaun in timpul travaliului. Moasa va curata imediat cada, insa fatul tot va intra in contact cu materia fecala, ceea ce creste riscul contactarii unei infectii.

5. Copilul se poate ineca

In 1996, un specialist in probleme neonatale, Paul Johnson, a publicat rezultatele unei cercetari realizate pentru a studia reflexul de respiratie al copilului la nastere si a rezultat ca acest reflex este stimulat de receptori senzoriali in contact cu aerul. Oricum, atat timp cat fatul este conectat prin cordonul ombilical, el primeste oxigen prin intermediul placentei.

Reflexul de respiratie se declanseaza numai atunci cand pielea micutului intra in contact cu aerul si va experimenta si schimbarea temperaturii. In orice caz, copilul este monitorizat constant de catre echipa medicala, ceea ce inseamna ca medicii sunt pregatiti sa intervina in caz ca nou-nascutul este in pericol.

Situatiile in care fatul poate sa fie pus in pericol si cand medicul trebuie sa intervina sunt atunci cand nu primeste suficient oxigen prin intermediul placentei, atunci cand capul vine la suprafata inainte sa iasa restul corpului.

Bataile inimii bebelusului trebuie sa fie monitorizate de catre moasa cu ajutorul unui monitor cardiac fetal subacvatic.

6. Nasterea in apa este mai dureroasa

Unul dintre miturile referitoare la nasterile in apa este acela ca sunt foarte dureroase. Majoritatea femeilor care au nascut in apa au spus ca nu au resimtit dureri foarte mari. Unele chiar au marturisit ca nu au simtit deloc durerea.

Nasterea in apa este mai putin dureroasa decat o nastere clasica, in sala de nasteri. Cand gravida intra in apa bazinului de nastere, se creeaza un raspuns chimic si hormonal al corpului, ajutand la cresterea nivelului de oxitocina, ceea ce regleaza intensitatea durerilor din timpul contractiilor. Fiind eliberate si mai multe endorfine, mama resimte mai putin intensitatea durerii si este mai relaxata. In plus, apa ajuta perineul sa fie mai relaxat, ceea ce contribuie la scaderea durerii.

Femeile insarcinate care aleg sa dea nastere in apa au o senzatie de lejeritate datorita mediului in care se afla, pentru ca forta gravitationala nu actioneaza asupra lor.

7. Nu poti naste in apa daca ai trecut de o anumita varsta

Un alt mit legat de nasterea in apa este acela ca doar femeile care au pana in 35 de ani pot sa aleaga aceasta metoda. Realitatea este insa ca daca esti o gravida perfect sanatoasa si bebelusul s-a dezvoltat cum trebuie, nu ai de ce sa nu poti naste in apa, indiferent de varsta pe care o ai.

Daca ai peste 35 de ani, nu trebuie sa te ingrijoreze faptul ca nu poti naste in apa, pentru ca nu exista contraindicatii legate de varsta femeii insarcinate. Contraindicatiile unei nasteri in apa sunt legate de cu totul alte aspecte, in niciun caz de cel al varstei. Este important ca sarcina femeii care opteaza pentru o nastere in mediul acvatic sa fie trecuta de 37 de saptamani.

Importanta in decizia de a da nastere in apa este si pozitia pe care fatul o are in burtica mamei, pentru ca daca el este pozitionat anormal atunci medicul poate decide ca este contraindicat sa vina pe lume in urma unei astfel de nasteri. Riscurile, in acest caz, nu sunt numai pentru fat, si viata viitoarei mamici poate sa fie pusa in pericol.

Foto: Unsplash

Citeste si despre